TRT Radyo Ekonomi Günlüğü programında Sayın Zafer Elgin ile bireysel emeklilik sisteminin uygulanmasındaki sorunlar üzerine konuştuk.
TRT Radyo Ekonomi Günlüğü programında Sayın Zafer Elgin ile bireysel emeklilik sisteminin uygulanmasındaki sorunlar üzerine konuştuk.
Ekim 2019’da açıklanan YEP’teki tasarruf tedbirleri BES’te de değişiklikler öngörüyor.
Eylül sonu itibari ile yaptığımız örnek portföy çalışmasında faizlerin aşağı yönlü hareketi muhafazakar portföyün diğer portföylere göre daha fazla getiri sağlamasına neden oldu.
Bireysel emeklilik sisteminde giriş aidatı ve yönetim gider kesintilerinden sistemde beş yılı tamamlayarak ya da katkı paylarını yüksek tutarak kaçınmak mümkün. Fakat fon toplam gider kesintileri sistemde kaldığınız sürece ödeyeceğiniz kesintilerdir.
İdeal bir bireysel emeklilik sistemi kurmak için belli kriterler sözkonusu. Yapılan araştrmalara göre iyi bir bireysel emeklilik sistemi……
Bireysel emeklilik sistemindeki katılımcıların çok büyük bir kısmının BES dışında başka bir yatırımı yok. Böyle olunca olası ilk nakit krizinde akla BES geliyor….
2018’de 121 binde ve 2000’de 20 binde oluşan zirveden başlayan düzeltmeleri gösteren iki grafikteki benzerlikleri bakalım bulabilecek misiniz? (Grafikleri rahat izleyebilmek için resim olarak indirmenizi veya iki ekran kullanmanızı öneriyorum.)
Yapımcılığını A.Falih Akıcı sunuculuğunu Zafer Elgin’in yaptığı 24 Eylül 2019 tarihli TRT Radyo Ekonomi Günlüğü programında Kıdem Tazminatlarının BES’e aktarılmasını konuştuk.
Kıdem Tazminatlarının Bireysel Emeklilik sistemine entegre edilmesi konuşuluyor, tartışılıyor. Tarafların beklenti ve istekleri ortak noktada buluşmuyor.
Faizlerin inmesinin, daha kolay ve ucuz yoldan fon bulunmasını sağlayacağı düşüncesiyle, yatırımlarda artışa neden olacağı varsayılır…
Gönüllü bireysel emeklilik sisteminde katılımcı sayısı 7 milyona yaklaştıktan sonra, girişler yavaşladı. Bu yetmezmiş gibi 2023 yılından itibaren sistemden emekli olanların sayısı artacak.
Tasarrufların artırılması ve bireysel emeklilik sisteminin geliştirilmesi için 11. Kalkınma Planında yer alan hedeflerin neler olduğuna derli toplu bir bakış…
Altın fiyatlarının uluslararası piyasalarda yükselişi, bünyesinde en çok kıymetli madenler fonu bulunduran Riskli Portföy’ün getirisini yükseltti.
TSB (Türkiye Sigorta Birliği) Genel Sekreteri Sayın Akif Eroğlu bireysel emeklilik konusunda birliğin öneri ve görüşlerini Para Dergisi için anlatı.
‘Ons’ altın fiyatı dolar bazında hesaplanıyor. İçeride ise dolar/TL fiyatı gram altının fiyatının belirlenmesinde etkili oluyor.
Devlet katkısı fonları, para piyasası fonları ve standart fonların portföylerine hangi yatırım araçlarından, hangi miktarlarda yatırım yapılacağına dair yapılan düzenlemeler ile fonların portföy yapısı yeniden tasarlandı.
Bireysel emeklilik sistemi 15 yılını tamamlarken, sistemde 100 milyar birikti. Bu birikimin dağılımı halkımızın yatırım eğilimlerini de göstermesi açısından ilginç bir fotoğraf sunuyor.
Yukarıdaki grafikler Dünya’da Hanehalkının Finansal Varlık Dağılımını gösteriyor. Türk halkı kaynaklarının %82’sini mevduat olarak tutuyor. FODER Başkanı Sayın Attila Köksal’a finansal okuryazarlık ve yatırım konusunu sorduk.
Bireysel Emeklilik sisteminde değişikliklerin gündeme geldiği bu günlerde, Türkiye Sermaye Piyasaları Birliği yeni bir BES mimarisi önerisi sunuyor.
Bireysel emeklilik sistemi katılımcıları sistemde mümkün olduğunca uzun süre tutmayı amaçladığından girmesi kolay, çıkması zor bir yapıya sahip.