ÖRNEK PORTFÖYLERDE FAİZ ETKİSİ

ÖRNEK PORTFÖYLERDE FAİZ ETKİSİ

Bu hafta üç aylık dönemler halinde yayınladığımız örnek portföy çalışmasında, 30 Eylül 2019 itibari ile portföylerin durumuna bir göz atalım. Geçtiğimiz üç aylık dönemde hem TCMB’ndan hem de FED’den gelen faiz indirimlerinin piyasalara damga vurduğu görülüyor. TCMB’nın temmuz ve eylül aylarındaki toplantılarında gerçekleştirdiği, toplamda 750 baz puana ulaşan faiz indirimleri; portföylerde tutulan tahvil ve bonoların değer kazanmasını sağladı. Portföyünde devlet tahvili, hazine bonosu, özel sektör tahvili, banka bonosu tutan fonların fiyatlarına bu değer artışları yansıdı. Bireysel emeklilik sisteminin tamamında yer alan yatırım araçlarının yaklaşık %70’inin faize duyarlı yatırım enstrümanlarından oluşması sistemdeki toplam birikimin de değerlenmesine neden oldu.

EN YÜKSEK GETİRİ MUHAFAZAKAR PORTFÖYDE

Örneğimizdeki muhafazakar portföy risk almayı sevmeyen veya yaş olarak emeklilik dönemine yaklaşmış katılımcılara önerilebilir. Kamu iç borçlanma araçları fonları ve Standart fon toplamı portföyün %90’ının oluşturuyor. Son üç aylık dönemde faizlerde toplamda oluşan 750 baz puanlık düşüş, muhafazakar portföyü parlattı. Üç, altı ve dokuz aylık getirilerinin tamamında diğer portföylere üstünlük sağlayan muhafazakar portföy bu dönemin yıldızı oldu.

KATILIM HİSSE FONLAR

FED’in faiz indirimi ve parasal genişlemeye gidebileceğine dair piyasalarda oluşan beklenti hisse senetleri piyasasının hareketlenmesine ve BİST 100’ün 105 binlere doğru bir atak geliştirmesine neden oldu. Bu yukarı yönlü hareket hisse senedi katılım fonlarının hisse fonlara nazaran daha hızlı değer kazanmasını sağladı. Takip edilen fon grupları içinde üç ayda en yüksek getiriyi %12,86 ile hisse senedi katılım fonları sağladı.

DÖVİZ-ALTIN İKİLİSİ

Geçen üç aylık dönemin yıldızı olan dövize endeksli kamu dış borçlanma araçları fonları ile kıymetli madenler fonları, bu dönem sönük kaldı. Her ne kadar altının ‘ons’ fiyatı uluslararası piyasalarda değer kazanmışsa da dolar/TL paritesindeki gerileme ile gram altın fiyatı da 290 liralardan 270 liralara geriledi.

ÖNÜMÜZDEKİ ÜÇ AY

-Faiz tarafında extra gelir elde etmenin yolu faizlerdeki düşüş eğiliminin devam etmesidir. Ancak faizlerin düşmesinin koşulu da enflasyonda aşağı yönlü bir harekettir. Perşembe günü açıklanan enflasyon rakamları ile Ocak 2017’den bu yana en düşük seviye görüldü. Geçen yıl hesaplamaya dahil edilen %6,30’luk Eylül 2018 enflasyonunun hesaplamadan çıkması ve yerine Eylül 2019 rakamı olan %0,99’luk aylık enflasyon rakamının girmesiyle tek haneli rakamlara inilmiş oldu. Ancak önümüzdeki dönemlerde baz etkisi ortadan kalkacak. Mevcut enflasyon rakamlarına göre piyasada TCMB’dan bir faiz indirimi bekleniyor. Bu nedenle bireysel emeklilik sistemindeki faize dayalı araçlara yatırım yapan fonlarda değer artışları oluşabilir. Fakat bu değer artışlarının geçtiğimiz üç aylık dönemdeki kadar güçlü olması beklenemeyeceğinden, kamu iç borçlanma araçları fonları ve standart fonlarda bir miktar azaltıma gidilebilir.

-Hisse senetleri tarafında 105 bin civarında sıkışan bir endeks yapısı izleniyor. Özellikle yurtdışı piyasalarda izlenen satış baskısı önümüzdeki üç aylık dönemde bizim piyasamız üzerinde de baskı oluşturabilir. Ancak BİST 100’ün TL bazında 88 binlerde oluşan güçlü destek bölgesi çok beklenmeyen bir gelişme olmazsa bu seviyenin altına gelme olasılığını düşürüyor. Bu nedenle olası aşağı yönlü hareketler, hisse fonlar ve hisse senedi katılım fonlarından alım yapmak şeklinde değerlendirilebilir.

-Dövize tarafına bakıldığında geri gelmekte zorlanan ancak yukarı yönde de isteksiz davranan bir dolar/TL kuru görüyoruz. Önümüzdeki üç aylık dönemde bir yılı geçen sıkışma döneminin sona ermesi beklenebilir. İyice daralan bolinger bant içinde ortalamanın üzerinde band direncini test eden dolar/TL paritesinde önümüzdeki dönemde yukarı yönlü hareket potansiyeli artıyor. Ancak bu hareketin 7 seviyelerinde oluşan zirveyi geçmesi olasılığı şimdilik zayıf göründüğünden kamu dış borçlanma araçları fonlarında portföydeki mevcut oranı korumak yeterli olacaktır.

-Altın tarafında ise ‘ons’ bazında yukarı hareketin devam etmesi nedeniyle, portföylerdeki altın ve kıymetli madenler fonlarını korumak daha doğru olacaktır. Olası şekilde önümüzdeki üç aylık dönemde dolar/TL paritesi ve altının ons fiyatındaki yukarı ataklar aynı döneme denk gelirse, gram altında sert bir hareketlilik izlenebilir.

Çalışmanın temel dayanakları: Burada yer alan fon grupları bütün emeklilik şirketlerinde bulunan bu nedenle sistemdeki herkesin ulaşabileceği fonları içeriyor. Değişken fonlar örnek portföylere dahil edilmiyor. Fon grubu getirisi olarak kullanılan rakamlar FİNNET tarafından ağırlıklı ortalama yöntemiyle yapılan hesaplamalar sonucunda ortaya çıkan değerlerdir. Örnek porföylere dahil edilen fon grupları sadece gönüllü BES tarafında yer alıyor.

Para Dergisi’nin 6-12 Ekim 2019 tarihli sayısında yayınlanmıştır.

YEP’TE TASARRUF TEDBİRLERİ

YEP’TE TASARRUF TEDBİRLERİ

KAÇINABİLDİKLERİMİZ, KAÇINAMADIKLARIMIZ

KAÇINABİLDİKLERİMİZ, KAÇINAMADIKLARIMIZ