ÖRNEK PORTFÖYLERİN GÖZDESİ ALTIN FONLARI

ÖRNEK PORTFÖYLERİN GÖZDESİ ALTIN FONLARI

Üç ayda bir yayınladığımız örnek portföyleri Haziran 2019 itibariyle yeniden değerlendiriyoruz. Örnek BES portföylerimiz hangi getirileri sağlamış, hangi yatırım aracının getirisi bunda etkili olmuş, gelin birlikte değerlendirelim.

ALTIN

Öncelikle geçtiğimiz üç aylık, altı aylık ve bir yıllık dönemlerde, altın diğer bütün yatırım araçlarını geride bıraktı. Yıllık bazda %41’e varan getirisi ile altın gerçekten göz kamaştırıyor. Bunda altının uluslararası piyasalarda ons bazındaki fiyatının yükselmesi etkili oldu. Altının ons fiyatının yükseldiği dönemde dolar/TL paritesinin de yükselmesi gram altının fiyatının 270’leri test etmesini sağladı. 2012 yılından beri altının ons fiyatı 1390’ların altında oluşuyordu. Bu seviyede oluşan güçlü direncin kırılmasıyla hızla 1.438’ler görüldü. Teknik analiz açısından altının bu görünümü 1.390’ların altına gelmedikçe yukarı yönlü bir eğilim izleyeceğine işaret ediyor.

HİSSE SENEDİ

BİST 100’ün yıllık getirisine bakıldığında geçen yıl ve bu yıl aynı seviyelerde olduğu ve yıllık dönemde getiri sağlamadığı görülüyor. Üç aylık dönemde yüzde 2,9 altı aylık dönemde de yüzde 5,7 getiri söz konusu. Son dönemde ABD-ÇİN ticaret savaşları, Rusya’dan alınacak S-400 savunma sistemine karşı ABD’nin yaptırım tehdidi ve F-35 teslimatını yapmayacağını açıklaması, uluslararası ilişkilerde gerginliğe neden olmuştu. G-20’den gelen ılımlı açıklamalar ve FED’in tekrar faiz düşüşü yapacağına dair piyasalarda oluşan beklentiler, hisse senedi piyasalarına alım getirdi. İçeride, standart fonlar ve devlet katkısı fonlarına yüzde 10 hisse senedi alınması zorunluluğu, yukarı yönlü hareketin tetikleyicisi olurken, uluslararası piyasalardan gelen ılımlı rüzgarlarla hareket şiddetlendi. 100 bine dayanan BİST 100’de hareketin yönünü temmuz ortasında gerçekleşecek S-400 teslimatı haberleri belirleyecek gibi görünüyor.

FAİZ

Mayıs ortalarında yüzde 27’lere ulaşan aktif tahvil faizi bugünlerde yüzde 20’nin altına gerilemiş görünüyor. Bir taraftan yüksek enflasyon, bir taraftan döviz fiyatlarındaki hareketlilik faizleri çifte baskıya maruz bırakmışsa da, uluslararası piyasalardaki sakinleşme, içeride dövizin volatilitesini azalttı. Yaz aylarına girilmesi ile enflasyonda gerileme olacağı beklentisi de faizlerin düşüşünde etkili oluyor.

ÖRNEK PORTFÖYLERDE DURUM

Örnek portföylerde öncelikle dikkat çeken unsur; BİST 100’de yıllık bazda getiri olmamasına rağmen, hisse senedi fonlarının getiri sağlamayı başarmış olmaları. Bu da portföy yönetim şirketlerinin hisse fonların yönetiminde başarılı olduklarının göstergesi olarak değerlendirilebilir.

Diğer yandan altın getirisinin yıllık bazda %41’e ulaşmasına rağmen kıymetli maden fonlarının getirisinin bu seviyeye erişememesi dikkat çekiyor. Fonların kıymetli maden olarak sadece altın değil, gümüş, platin gibi diğer kıymetli madenlere portföylerinde yer vermeleri, altına karşı yarışta geride kalmalarına sebep olabilir. Kıymetli maden fonlarının getirisinin geride kalmasının nedenlerinden biri de, fon portföyünün asgari %80’inin kıymetli madenlerden oluşması. Kalan %20’lik kısmın diğer yatırım araçlarında değerlendirilmesi fonların getirisinin altın karşısında zayıf kalmasında etkili gibi görünüyor.

Bu dönemin en başarılı örnek portföyü ‘Riskli Portföy’ olarak görünüyor. Tüm vadelerde ‘Riskli Portföyün’ getirisi diğer portföylerin üzerinde. Özellikle altın ve dolar/TL paritesinin aynı dönemde yukarı hareket içinde olması riskli portföyün getirisini olumlu etkilemiş.

GELECEĞE BAKIŞ

FED’in faiz düşüşüne gideceğine inanan piyasalarda, hisse piyasalarına yönelen talep bir süre daha piyasaları canlı tutabilir. Ancak BİST 100’ün dolar bazındaki uzun vadeli görünümü aşağı yönlü hareketin sona yaklaştığını göstermekle birlikte, henüz riskin bitmediğine işaret ediyor. TL bazında önceki diplerin altına gelinmese bile, dolar bazında bir geri çekilme olasılık dahilinde. Bu da hisse senedi piyasalarında önümüzdeki 1-2 yıllık dönem için alım fırsatı verebilir. Dolar/TL paritesi BİST 100’ü baskılarken büyük olasılıkla Ağustos 2018’de 7’lerde oluşan zirveye doğru bir hareketlilik izlenebilir. Ancak çok çok beklenmeyen bir gelişme olmazsa, eski zirveye yaklaştıkça satışlar güçlenecektir. Altın tarafında ise, ons bazında uzun vadede 1.000 seviyelerinden başlayan hareketin devam etmesi mümkün görünüyor. Burada unutulmaması gereken şey aşırı volatil ve sert hareketlerin yaşanacak olmasının yanında, tahmin edilebilirlik açısından çok zor bir döneme giriliyor olmasıdır. Bilinen ezberlerin, korelasyonların çalışmayacağı bambaşka bir dönem bu. Böylesi bir zamanda yapılacak en iyi şey, portföyün çeşitlendirilmesi ve mümkün olduğunca stabil tutulmasıdır. BES’te yatırımcı olmak da tam da budur.

*Para Dergisi’nin 7-13 Temmuz 2019 tarihli sayısında yayınlanmıştır.

A PARA TV EKONOMİ MASASI PROGRAMI

A PARA TV EKONOMİ MASASI PROGRAMI

BİZİM İŞİMİZ RİSK, YAŞLANMA İSE HAYATIN DOĞAL RİSKİ

BİZİM İŞİMİZ RİSK, YAŞLANMA İSE HAYATIN DOĞAL RİSKİ