@itfo_ile 25 Mart 2022’de bireysel emeklilik sistemini ve yeni gelişmeleri konuştuk.
@itfo_ile 25 Mart 2022’de bireysel emeklilik sistemini ve yeni gelişmeleri konuştuk.
Tüketmek zorunda olan özellikle alt gelir grubuna, harcamalar üzerinden destek sağlayarak, emekliliklerine katkı arayışları yeni uygulamaları gündeme getiriyor.
Bireysel emeklilik sisteminde yapılan değişiklikler TBMM’nde kabul edilerek, 19 Ocak 2022 tarihi Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe girdi.
Para ve sermaye piyasalarına yatırım yapılmasını sağlayan teknolojik platformlar, borsa altyapısının dijitalleşmesi, algoritmik işlemler derken, yatırımcıların risk algısına uygun portföylerin oluşturulması arayışı, Robo-Danışmanları piyasalara dahil ediyor.
Bireysel emeklilik sistemi 2003’te başladı. Gelecek yıl 20. yaşını kutlayacak. Sistem bir taraftan dünyadaki ve ekonomideki gelişmelere paralel büyümesini sürdürürken, bir taraftan da katılımcıların ve sektör temsilcilerinin talepleri sistemi yenileşmeye, gelişmeye zorluyor.
Örnek Portföy’lerde halen riski dağıtmak, farklı risk gruplarındaki yatırım araçlarını portföye almak değer kayıplarından ve yüksek volatiliteden kaçınmanın en iyi yöntemi gibi görünüyor.
22 Ocak 2022 tarihinden itibaren bütün katılımcıların BES hesaplarına yansıyan katkı paylarına yüzde 30 devlet katkısı uygulanacak.
Bireysel emeklilik sistemine girerken, engelliler için herhangi bir özel düzenleme bulunmuyor. Ancak engellilik hali sisteme girdikten sonra oluşmuş ise….
BEFAS’la birlikte emeklilik şirketi şeçimi çok daha önemli hale geldi. BES şirketini nasıl seçmeli, hangi kriterler önemli?
Uzun yıllardır alışılmışın dışında gelişen piyasa hareketleri yatırımcıları para kazandırsa da huzursuz ediyor ve deyim yerindeyse herkes diken üstünde.
31 Aralık 2020’den31 Aralık 2021’e BES’te en iyi getiri sağlayan fonlar…
Yıla hızlı başlayan bireysel emeklilik sisteminde meclise sunulan tasarıda kısmi çekiş hakkı, temlik, devlet katkısının yüzde 30’a çıkarılması, OKS’ye tarafında talep eden 45 yaş üstü çalışanların sisteme dahili ve yüksek miktardaki katkı paylarının gelecek yılların devlet katkısını hak kazanması gibi konular yer alıyor.
Dövizdeki yükseliş bireysel emeklilik sistemindeki varlıkları da olumlu etkiliyor. Çünkü sistemdeki varlıkların yüzde 49’unun değeri döviz cinsinden hesaplanıyor.
BES’te bir yıl içerisinde alınabilecek en yüksek devlet katkısı ne kadar? Bunun için ne kadar katkı payı yatırmak gerekiyor? Katkı payları en geç ne zamana kadar yatırılabilir? Ek katkı payı ödenebilir mi? Devlet katkısı için bir yıllık dönem ne zaman başlayıp ne zaman bitiyor, sözleşmelerin başlangıç tarihiyle bir ilgisi var mı? Kredi kartıyla ödenirse ne olur?
18 yaş altının sisteme dahil edilmesiyle bireysel emeklilik sisteminde yeni bir rüzgar yakalandı.
Sosyal güvenlik sistemlerine prim üreten tarafta zayıflamalar söz konusuyken, ödemeler tarafında ise sürekli bir artış eğilimi mevcut.
Katılımcılar bütünleşik emeklilik planları ile bir taraftan sisteme katkı payı ödemeye devam ederken, diğer yandan hayat, sağlık, eğitim sigortalarına erişebilecek, ayrıca tıbbı danışmanlık, indirimli check-up gibi hizmetlerden de faydalanabilecekler.
2021 yılının ilk dokuz ayında genel eğilim olarak borsanın zirveden aşağı geldiği, faizlerin, dövizin ve gram altının yükseldiği bir yıl oldu.
10 yıllık dönemde günlük bir paket sigara parasını BES’e aktarsaydınız, ne kadarlık bir birikimiminiz olurdu?