SİGORTA VE BES TEK PAKETTE

SİGORTA VE BES TEK PAKETTE

Bireysel emeklilik sistemi kendine özel kuralları olan kapalı devre bir sistem. Özel olarak kurulmuş bireysel emeklilik şirketleri sektörde faaliyet gösteriyor. Katılımcıların katkı payları, fonlar aracılığıyla para ve sermaye piyasalarında değerlendiriliyor. Geçen haftalarda mevzuatta yapılan bir değişiklik ile sistemin sigortacılığa doğru bir etkileşim, genişleme alanı oluştu. Bireysel emeklilik şirketlerinin hazırlayacağı bütünleşik emeklilik planları ile katılımcılar bir taraftan sisteme katkı payı ödemeye devam ederken, diğer yandan hayat, sağlık, eğitim sigortalarına erişebilecek, ayrıca tıbbı danışmanlık, indirimli check-up gibi hizmetlerden de faydalanabilecekler.

Burada şu soru akla gelebilir: Sigorta poliçelerinin süresi genelde yıllık olarak belirleniyor. Halbuki bireysel emeklilik planlarının önceden belirlenen bir süresi yok. Bu durumda bütünleşik emeklilik planının bir süresi olacak mı? Bunun yanıtı sigorta poliçesinin süresinde. Katılımcı sigorta poliçesinin süresi kadar bütünleşik emeklilik planına dahil olacak. Sigorta poliçesinin süresi sonunda yenilenmesi ile bütünleşik emeklilik planı devam edecek. Yenilenmemesi halinde katılımcı otomatik olarak bütünleşik emeklilik planından çıkarılarak, başka bir emeklilik planına dahil edilecek.

Peki, OKS kapsamındakiler bütünleşik emeklilik planlarına dahil olabilecekler mi? Bir işverende çalışan ve OKS’ye dahil olan çalışanlar bütünleşik emeklilik planı alamayacaklar. Ancak çalışan işten ayrılarak kendisi dışarıdan katkı payı ödemeye başlar ise, bu durumda bütünleşik emeklilik planı kapsamında katkı payı ödeyebilecek ve sigorta ürünleri alabilecekler.

Bütünleşik emeklilik planı kapsamında alınan sigorta ürünlerinin ödemesi ile bireysel emeklilik için ödenen katkı payı ayrı ayrı tahsil edilecek. Katkı paylarından sigorta ürünleri için kesinti yapılamayacak. Konuyu detayları ile Allianz Türkiye Hayat ve Emeklilik Şirketleri Genel Müdürü Sayın Taylan Türkölmez ile konuştuk:

Bütünleşik emeklilik planı kavramı çok yeni, bu kavramı biraz açabilir misiniz? İçeriği nedir? Her yıl yenilenmesi gerekecek mi? Kesintiler konusunda normal BES planlarından farklılıklar olacak mı?

Bilindiği üzere 2021 yılında açıklanan Ekonomi Reform Paketi’nde sigorta ve emeklilik sektörüne yönelik birtakım revizyonlar gündeme geldi. Bunun sonucu olarak 18 yaş altındaki 23 milyon gencin Bireysel Emeklilik Sistemi’nden yararlanabilmesinin önündeki engeller kaldırıldı. Ekonomik reformlar kapsamında bir diğer gündem maddesi de BES dışındaki vakıf, sandık, dernek ve benzeri kuruluşlardaki emeklilik birikimlerinin, 2023 sonuna kadar BES’e aktarımına imkân verilmesiydi. Bu sayede yüksek fon getirilerinden çok daha geniş bir kesimin yararlanması hedeflendi. Bütünleşik emeklilik kavramı da yine bu reformlar kapsamında gündeme gelen başlıklardan biri oldu. Bütünleşik emeklilik kapsamında BES’in eğitim, sağlık ve hayat sigortaları gibi özel yapılarla entegre olarak kapsamının genişletilmesi amaçlanıyor. Bu sayede katılımcılar; tasarruflarını, emeklilik dönemleri dışında ihtiyaç durumlarında da kullanabilecek. Böylelikle BES, "zor gün dostu" özelliğine devam ederken hayat döngüsünün her adımına dokunabilecek.

Hangi konularda bütünleşik emeklilik planı hazırlanabilecek? Bütünleşik emeklilik planlarını alanlar hangi avantajlardan faydalanabilecekler?

Bütünleşik emeklilik planının ilk etapta eğitim, sağlık ve hayat sigortaları alanlarına yoğunlaşacağı düşünülüyor. Ülkemizin toplumsal refahına uzun yıllardır katkı sunan Bireysel Emeklilik Sistemi’nin, bütünleşik yapıya geçmesi ile birlikte, sigortalıların zor günlerinde önemli bir kaynak vazifesi göreceğini ve katılımcılarına avantaj sağlayacağını düşünüyoruz. Yalnızca emeklilik dönemlerinde ihtiyaç duyulan birikimlere değil; hayat ve sağlık sigortalarına da ihtiyaç var. Çeşitli teşvik uygulamaları ile devreye alınabilen bir planın, bu noktada bireylere önemli katkıları olacaktır. 

Bireyler olarak emeklilik yaşına ulaştığımızda sağlık sigortasına olan ihtiyacımız daha da artıyor. Hepimizin bildiği gibi sağlık sigortalarında yaşımız ilerledikçe ödediğimiz primler de yükseliyor. Bütünleşik emeklilik ile birlikte buradaki birikimlerin söz konusu prim artışlarını sübvanse edeceğini düşünebiliriz. Yalnızca Türk toplumunda değil, tüm dünya genelinde kaliteli yaşlanmak adına ve hayatın her anında ihtiyaç duyacağımız ürünlerin bütünleşik emeklilik planlarıyla bir arada sunulması, hem katılımcılar hem de sektörümüz açısından önemli bir adım olacaktır.

Mevcut BES katılımcıları bütünleşik emeklilik planına geçebilecekler mi? Bunun için yapmaları gereken şeyler nelerdir?

Bütünleşik gelir planlarına ilişkin genelge ile, katılımcının talebi veya şirketin teklifi sonrasında, sistemde halihazırda mevcut bulunan katılımcılar emeklilik planı değişikliği yoluyla, yeni katılımcılar ise doğrudan plan tercihi ile “bütünleşik emeklilik planı”na dahil edilebilecek.

Bütünleşik emeklilik planı ve bütünleşik emeklilik gelir planlarının uzun vadede BES’e faydaları neler olabilir?

Uzun vadede değerlendirildiğinde bütünleşik emeklilik planlarının, ülkemizdeki sigorta bilincine önemli katkılar sağlayacağını söyleyebiliriz. Geleceğini güvence altına almak adına birikimlerini BES’te değerlendiren katılımcılar, aynı zamanda çeşitli sigorta ürünleriyle entegre olan bu yapı sayesinde sigortalılık deneyimi de yaşayarak bu alanda bilgi sahibi olacaktır. Bütünleşik emeklilik planları, katılımcılara sağladığı avantajlar nedeniyle sistemden ayrılmaların önünde bir bariyer görevi de üstlenecektir diye düşünüyoruz. Buna ek olarak, emeklilik hakkını elde eden katılımcıların, uzun süre daha sistemin içerisinde kalarak birikim yapmaya devam etmesinde de bütünleşik emeklilik planlarının faydaları olacaktır. Birçok sigorta ihtiyacını tek bir emeklilik sözleşmesi ile karşılayabilen bireyler için uzun vadede BES, daha kapsamlı ve daha anlamlı bir yapı haline gelecektir.

Tüm bunlara ek olarak tüm dünyada emeklilik sistemlerinin üç basamaklı şekilde uygulandığını görüyoruz. Ülkemizdeki SGK, birinci basamak emeklilik sisteminin bir örneği. Üçüncü basamakta yer alan BES gibi özel emeklilik sistemleri, bütünleşik BES uygulaması ile daha sağlam bir yapıya kavuşacaktır. Türkiye’nin ve toplumun geleceği adına bu gelişmeyi önemli buluyoruz.

Katılımcılarımızın emekli olduktan sonra da sistem içinde kalmalarını sağlamak amacıyla başlattığımız Allianz Emeklilik Dünyası ile emeklilik hakkını elde etmeye yaklaşan ya da hâlihazırda emeklilik hakkını elde etmiş müşterilerimize bazı ayrıcalıklar sunuyoruz.  Müşterilerimizin sistemde kalarak birikimlerine devam etmelerini ve artan birikimleriyle daha yüksek bir refah seviyesinde emekli olmalarını sağlamayı amaçladığımız bu uygulamada, kültür sanattan sağlığa kadar birçok imkân sağlıyoruz. Bu uygulamanın müşterilerimiz üzerinde karşılık bulduğunu görüyoruz. Dolayısıyla bütünleşik emeklilik de bu amaca hizmet edecektir diye düşünüyorum.

Bütünleşik emeklilik planları ve bütünleşik emeklilik gelir planları ne zaman katılımcılara sunulmaya başlanacak? Şirketinizin bu konuda bir takvimi var mı?

Bütünleşik paket, ikinci ve üçüncü basamak emeklilik sisteminin Türkiye’de oluşumu için sevindirici bir girişim. Başlangıç olması açısından da oldukça önemli bir adım. Allianz Türkiye olarak bildiğiniz üzere birçok branşta faaliyette bulunuyoruz. Müşterilerimizin bireysel emeklilik, sağlık ve hayat ürünlerine yönelik ihtiyaçlarını karşılayabiliyor; branşlar arası sinerjiyi kolaylıkla sağlayabiliyor ve daha da önemlisi bu ürünlerimizi bir arada müşteriye avantajlı bir şekilde sunabiliyoruz. Bütünleşik Emeklilik mevzuatının değer önerilerimizi nasıl şekillendireceği üzerine aksiyon planımızı değerlendirme aşamasındayız. Başlangıç olarak ise müşterilerimizi konuya ısındırmak için süreci daha çok dönemsel kampanyalar ile yönetip müşteri tepkilerini ölçümlemek istiyoruz. İlerleyen dönemde bütünleşik pakete ilişkin devlet teşviklerinin arttırılması ile daha güçlü bir önermeye dönüşeceğini düşünüyoruz.

*Para Dergisi’nin 17-23 Ekim 2021 tarihli sayısında yayınlanmıştır.

KAMU SOSYAL GÜVENLİK SİSTEMLERİNİN RİSKLERİ

KAMU SOSYAL GÜVENLİK SİSTEMLERİNİN RİSKLERİ

ÖRNEK PORTFÖYLERDE ZAYIF GETİRİ

ÖRNEK PORTFÖYLERDE ZAYIF GETİRİ