BES YILA HIZLI BAŞLADI: KISMİ ÇEKİŞ HAKKI, YÜZDE 30 DK VE DAHA FAZLASI

BES YILA HIZLI BAŞLADI: KISMİ ÇEKİŞ HAKKI, YÜZDE 30 DK VE DAHA FAZLASI

Bireysel emeklilik sisteminde değişiklik teklifleri, mecliste görüşülmeye başlanacak. Daha önce Cumhurbaşkanı tarafından duyurulan devlet katkılarının %30*a yükseltilmesi konusunu da içeren kanun teklifinde; temlik, 45 yaş üstündekilerin de sisteme dahil edilebilmesi, evlilik, konut alımı, eğitim vb. durumlarda kısmi çekiş yapılabilmesi konuları da yer alıyor. Gelin teklifte yer alan konuları başlıklar halinde inceleyelim:

1-Devlet katkısı %30’a çıkarılacak. Halen sistemin en önemli cazibe unsuru olarak sunulan ve yüzde 25 olarak uygulanan devlet katkısının yüzde 30’a çıkarılması konusu geçtiğimiz aralık ayında Cumhurbaşkanı tarafından dile getirilmişti. Bir taraftan yükselen enflasyon, yüzde 25’lik devlet katkısını törpülerken, diğer taraftan devlet katkısı fonlarının getirilerinin negatife dönüşmesi, katılımcılarda şikayetlere neden oluyordu. Devlet katkılarının yüzde 30’a çıkarılması bu şikayetlerin bir nebze azalmasına neden olabilir. 

2-Konut alımı, evlilik, eğitim vb özellik arz eden durumlarda katılımcılara BES birikimlerinin belirli bir kısmını sistem dışına çıkarabilmesi için düzenleme yapılıyor. İhtiyaç durumunda katılımcılar sözleşmelerini sonlandırmadan birikimlerinden kullanabilecekler. Sözleşmeleri açık olacağı için bir taraftan sisteme giriş tarihinden kaynaklanan hakları devam ederken, ihtiyaçlar da giderilebileceği için sisteme erken yaşlarda giren katılımcılar daha fazla fayda sağlayabilecekler. SEDDK (Sigortacılık ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumu) tarafından belirlenen hallerde ve koşullarda katılımcıya sistemden ayrılmadan, devlet katkısı hesabındaki tutarlar hariç, hesabındaki birikim tutarının yüzde 50’sine kadar kısmen ödeme yapılabilecek. Bu durumda kısmen yapılan ödeme tutarının yüzde 25’ini aşmamak üzere devlet katkısı hesabındaki tutardan da ödeme yapılması mümkün olabilecek. Böylece katılımcıların sistemden ayrılmadan ihtiyaçlarının giderilmesi ve sistemden ayrılmalarının önlenmesi de amaçlanıyor.

3-Kullanıcının talebi halinde BES sözleşmelerinin bankalarda teminat olarak gösterilmesi imkanı sağlanıyor. Mevcut 6098 sayılı Borçlar Kanunu çerçevesinde katılımcıların talebi halinde BES’teki sözleşmelerin temlik edilmesi olanağı bulunuyor. Bu olanağın kullanılabilmesi için gerekli mevzuatın düzenlenmesi konusunda SEDDK’ya (Sigortacılık ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumu) yetki veriliyor.

4-Yıllık brüt asgari ücret tutarının üzerindeki katkı paylarına gelecek dönemlerde devlet katkısı verilebilecek. Mevcut durumda BES’te katılımcılara her yıl, sisteme yatırdıkları katkı paylarının karşılığında, en fazla yıllık brüt asgari ücret tutarının yüzde 25’i kadar devlet katkısı veriliyor. İsteyen katılımcılar yıllık brüt asgari ücret tutarının üzerinde katkı payı yatırsalar da, bu tutarın üzerindeki katkı paylarına devlet katkısı alamıyor. Meclise sunulan teklif ile yıllık brüt asgari ücret tutarının üstündeki katkı payları için gelecek yılların devlet katkıları alınabilecek. Böylece sisteme toplu para yatırmak isteyenlerin devlet katkılarından daha sonraki yıllarda faydalanması öngörülüyor.

5-Talepleri halinde 45 yaş üstü çalışanlar da OKS’ye dahil edilebilecek. 2017 yılında başlayan OKS ile 45 yaş altındaki çalışanlar işverenleri aracılığıyla sisteme dahil ediliyordu. Bu uygulama halen devam ediyor. Düzenleme ile 45 yaş üstündeki çalışanların, talepleri halinde, sisteme dahil edilmeleri hedefleniyor.

*22 Ocak 2022 Cumartesi ve 31727 sayılı Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe giren 4632 sayılı Bireysel Emeklilik Kanunu’nda yapılan değişiklik ile devlet katkısı %25’ten %30 çıkarıldı.

KATEGORİ BAZINDA 2021'İN EN İYİ FONLARI

KATEGORİ BAZINDA 2021'İN EN İYİ FONLARI

HUZURSUZ YATIRIMLAR ÇAĞI

HUZURSUZ YATIRIMLAR ÇAĞI