Hayat sigortaları gelecekte ortaya çıkabilecek risklere karşı kendinizi ve ailenizi korumanın yollarından biridir. Yaşanan korona salgını ve İzmir depremi hayat sigortalarının önemini bir kez daha ortaya koydu.
Hayat sigortaları gelecekte ortaya çıkabilecek risklere karşı kendinizi ve ailenizi korumanın yollarından biridir. Yaşanan korona salgını ve İzmir depremi hayat sigortalarının önemini bir kez daha ortaya koydu.
Bireysel emeklilik sistemi son dönemde altın fonlarına yapılan yatırımlarla büyüyor.
İnsanların tek başlarına gerçekleştiremeyecekleri yatırımları birlikte gerçekleştirme düşüncesiyle başlayan temettü yatırımı, borsaların gelişmesiyle mevzi kaybetti. Borsalarda gerçekleştirilen işlemlerin çok büyük bir kısmında artık amaç temettü yatırımı değil, alım-satım karı elde etmek.
3 ayda bir güncellenen örnek portföylerde gram altın ve katılım endeksindeki hisse senetlerinin getirisi bir kez daha katılım portföyünü öne çıkardı.
Geçen haftalarda, sosyal medya ve basında BES birikimlerinin reel sektöre aktarılmasıyla ilgili tartışmalar aldı, yürüdü. Pek çok uzman, akademisyen ve BES katılımcısı BES’teki birikimlerin reel sektöre ucuz kaynak olarak kullandırılacağını, halkın parasının çarçur edileceğini ileri sürdü.
Bireysel emeklilikte satışların yaklaşık %10’u acentalar tarafından gerçekleştiriliyor. Sistemin tam göbeğinden, acentaların gözünden bireysel emeklilik sistemi…..
Ziraat, Halk ve Vakıf Emeklilik şirketlerinin birleşmesiyle sektörde dev bir oyuncu meydana geldi. Özellikle OKS tarafında çok çok güçlü görünen Türkiye Hayat Emeklilik sektörün geleceğini de belirleyecek gibi görünüyor.
Faizler artarken nasıl oluyor da fonlar değer kaybediyor? Yükselen faizler hangi fonlara yarıyor, hani fonları olumsuz etkiliyor?
Sisteme yatırdıkları katkı paylarını artıran katılımcılar altın fonlarına yatırım yapıyor. Böylece altın fonları hızla büyürken, portföy büyüklüğü açısından da ilk sıralarda yer alıyorlar.
Borsadaki sert dalgalanmaların yaşandığı bu günlerde yatırımcılara bir iyi, bir de kötü haberimiz var. Marmara Capital Yönetim Kurulu Başkanı Sayın Haydar Acun’un görüşleriyle…
Son zamanlarda bireysel emekliliğin gölgesinde kalan hayat sigortaları, korona ile tekrar gündeme oturdu. Anadolu Hayat Emeklilik Genel Müdürü Sn. Yılmaz Ertürk’ün gözünden hayat sigortaları ve bireysel emeklilik karşılaştırması…
Borsanın aşırı volatil olduğu bu günlerde borsaya yeni gelen yatırımcılara yol göstermek amacıyla hazırlamış olduğum çalışma, kapaktaki ‘oyun’ kelimesi nedeniyle çokça tartışılmıştı. Çok değerli uzman, yönetici ve akademisyenin görüşleriyle destek verdiği çalışmayı değerlendireceğinizi umuyorum….
Bireysel emeklilikte katılımcılar yılda 6 kez fon dağılımını değiştirebiliyor. Ama bunu yapabilmek o kadar da kolay değil….
OKS fonlarını 2017’den bu güne (30 Haziran 2020) aylık enflasyon oranında değerlendirdiğim çalışmada OKS fonlarının enflasyon karşısında………
Kıdem tazminatlarının tamamlayıcı emeklilik ile bireysel emeklilik sistemine aktarılması konusunda çalışmalar sürüyor. Kamu bu konuda bir bilim kurulu oluşturulacağını açıklarken, sendikalar genel greve gitmekten söz ediyor. Gelişmeler yorumsuz olarak aşağıda…..
Bu yıl bireysel emeklilik sistemindeki hisse katılım fonlarının getirisi yüzde 80-90’lara ulaştı. Katılım 50 ve Katılım 30 endeksindeki hisselere yatırım yapan hisse katılım fonları diğer hisse fonlarıyla arayı iyice açtı.
Faizlerin sürekli aşağı yönlü hareket ettiği bu günlerde bireysel emeklilik sistemindeki sabit getirili yatırım araçlarının getirileri de gittikçe azalıyor. Peki bu sistemdeki katılımcıları nasıl etkiliyor? Negatif getiri tasarrufların artmasını sağlar mı?
Dövizin çok hareketli olduğu bu günlerde dövize yatırım fırsatı sağlayan fonlar hangileri? Bu fonların getirilerini etkileyen faktörler neler?
BES katılımcılarının portföylerini piyasalarda oluşan dalgalanmalardan korumak için tek bir reçete bulunmuyor maalesef. Ancak çeşitlendirme ve dengeleme politikası bu dönemlerde çok işe yarayacaktır.