Ali, 2017 yılında OKS’ye dahil edilen bir işçi. Asgari ücretle çalışıyor. 2017 ve 2018’deki birikimleri ve devlet katkıları….
Ali, 2017 yılında OKS’ye dahil edilen bir işçi. Asgari ücretle çalışıyor. 2017 ve 2018’deki birikimleri ve devlet katkıları….
2018’im son günlerinde OKS’de değişiklikler arka arkaya geldi. Yılın başında sisteme dahil edilecek olan 5-9 çalışanı olan işyerlerinde çalışmakta olanlar düşünülmüş. Örneğin 18 yaş altı çalışanlar, yoklanma süresinin uzatılması ve diğerleri…
ES katılımcıları için örnek portföy çalışmaları oluşturmuş ve bu çalışmalarımızı 3 ayda bir yenileyeceğimizi ifade etmiştik. İşte yıl sonu itibariyle örnek portföy.
Yeni yılda OKS tarafında yeni bir faz başlayacak. En az 5 en çok 9 çalışanı olan işverenler kapsama alanına giriyor.
Geçen haftalarda BES’te Devlet katkısı hakkındaki yönetmelikte değişikliğe gidildi. Değişikliklerin pek çoğu, sektör duyuruları ve kanunla yapılan değişikliklerin yönetmeliğe alınması şeklindeydi. Ancak BES fonlarına VDMK alınması, kamuoyunda %40 kuralı olarak bilinen maddenin kaldırılması, kamu portföy yönetim şirketlerinin birleştirilmesi ana değişikliklerdi.
Bireysel emeklilik sisteminde katılımcıların yılda 4 kez plan değişikliği hakkı var. Ancak katılımcıların çok büyük bir kısmı niçin plan değişikliği yapacağını bilmiyor. Giderleri düşürmenin yolu emeklilik planını değiştirmekten geçiyor.
Alışılmış bütün yatırım kalıplarının yıkıldığı bir dönemdeyiz. Hisse senedi piyasaları uzun yıllar süren çıkış trendlerinin sonlarına doğru yaklaşıyor. Ancak sonun neresi olduğunu, ne zaman başlayacağını kim bilebilir?
Uzun süredir BES mevzuatında değişiklikler üzerinde çalışılıyor. İlk değişiklik devlet katkısı mevzuatından geldi….
Bugün açıklanan Kasım 2018 enflasyon verileri aylık bazda bir gerilemeye işaret ediyor. Aylık TÜFE %1,44 gerilerken yıllık enflasyon da %21,62 olarak gerçekleşti. Ancak ülkemizde dolar ve enflasyonun 1980’lerden beri devam eden mücadelesini kim kazanmış dersiniz?
BES’e özel mevduat hesaplarının oluşturulmasıyla bankacılık kesimindeki mevduatların vadesinin uzaması sağlanabileceği gibi, fonları anlamadığı için sisteme uzak duran kesimler için alternatif yaratılmış olur.
Hisse fonları, hisse senedinden ayıran en büyük fark, değişik sektörlerde ve değişik iş yapma biçimlerine sahip hisse senetlerinden oluşan bir portföye sahip olmasıdır.
Avustralya bireysel emeklilik sisteminde işveren çalışan adına katkı payı ödüyor. Çalışan da isterse işveren üzerinden, isterse doğrudan katkı payı ödeyebiliyor. İşverenin katkı sağladığı ‘Süper Garanti’ sisteminde çalışan emekli olana kadar sistemden çıkamıyor.
Türkiye’de 65 yaş üstü nüfusun toplam nüfusa oranı %8,5’larda iken, bu oranın 2023 yılında %10’u geçmesi bekleniyor.
Sektör tarafından dile getirilen iddialara göre, çalışanlar sisteme girişten hemen sonra, sistemi tanımadan cayma hakkını kullanıyor ve sistemden ayrılıyor. Buna çözüm…..
Bireysel emeklilik sisteminde katılımcıları ‘Atalet’ durumundan çıkaracak ‘Dürtme’ yani onları harekete geçirecek neden, ne olabilir sorusuna cevap ararken, fon portföyü önerisinde bulunulabilir mi, sorusu çıkıyor karşımıza.
İşi finans piyasaları olmayan, ancak bu piyasalarda yatırım, birikim yapmak isteyen yatırımcı veya BES katılımcısı kimden yardım alabilir?
Kesintiler BES yatırımcılarına zaman zaman ciddi maliyetler yüklüyor. Giriş aidatları, yönetim gider kesintisi, ara verme kesintileri ve fon işletim gider kesintileri….
İşverenlerin bir kısmı otomatik katılım sisteminin kapsama alanına girdikleri halde, çalışanlarını sisteme dahil etmekten kaçınıyor.
OKS’de beklentinin üzerinde gerçekleşen çıkışların önlenmesine ve kıdem tazminatının BES’e aktarılmasına yönelik çalışmalar….
Dow Jones, yıllar önce piyasalarda trend oluşumlarının farkına varmıştı. Her trend 3 aşamadan oluşuyordu. Birikim, trend oluşumu ve dağıtım. Piyasalara bir de Dow’un gözüyle bakalım. Hisse senetleri, bonolar, pariteler ve hatta emlak, petrol…..