OKS'DE İKİNCİ ETAP DEĞİŞİKLİKLER

OKS'DE İKİNCİ ETAP DEĞİŞİKLİKLER

Yılın son günlerinde OKS mevzuatında değişiklikler arka arkaya geldi. Önce fonlara alınacak menkul kıymetlerin arasına VDMK eklendi, arkasından devlet katkısı düzenlemeleri geldi. OKS’de devlet katkısının alt hesapları mevzuata girdi. OKS’ye katıldıktan sonraki ilk iki ay ‘cayma süresi’ olarak değerlendiriliyordu, bu süre artık başlangıç süresi olarak ifade ediliyor. Yine OKS’de başlangıç dönemini tamamlayan çalışanlara verilen 1000 liralık devlet katkısını, sistemden herhangi bir şekilde ayrılan çalışanlar hak edemiyordu. Yeni düzenleme ile daha önce sisteme dahil edildiği halde, ayrılan çalışanların hesaplarına eğer 1000 liralık başlangıç devlet katkısı yansıtılmamış ise, bu çalışanlar başlangıç devlet katkısını tekrar alabilecekler. Ancak başlangıç devlet katkısı hesaplarına yansıtıldıktan sonra sistemden ayrılan çalışanlar bu 1000 liralık devlet katkısını hak edemeyecekler. (ilk etap değişiklikleri hakkında daha kapsamlı bilgi için  www.zeynepcandanaktas.com/blog/2018/12/24/beste-mevzuat-dekl )

Yapılan son değişiklikleri ise aşağıdaki başlıklar altında toparlayabiliriz:

1-Önceki düzenlemeye göre 2017 yılında sisteme dahil edilen çalışanlardan ayrılanlar, 2019 yılında tekrar yoklanacaklar ve sisteme dahil edilecekler idi. Yeni düzenleme ile yoklama süresi 3 yıla çıkarılmış ve 5 yıla kadar artırmaya ve 1 yıla kadar azaltmaya Hazine ve Maliye Bakanlığı yetkili kılınmış. Bu nedenle 2019 yılı içerisinde önceden sisteme dahil edildiği halde ayrılan çalışanların, bir defalığına daha yoklanması işlemi 2020 yılına ertelenmiş oldu.

2-1/7/1964 tarihli Sosyal Sigortalar Kanununun geçici 20. Maddesi kapsamında kurulmuş Sandıklara prim ödeyen çalışanlar da OKS’nin kapsama alanına alınmış. Daha önceki mevzuatta bu sandıklara prim ödeyen çalışanlar OKS’ye dahil edilmemişti. 1/1/2019 tarihinden itibaren bu Sandıklara bağlı çalışanlar da OKS’ye dahil edilecek ve ücretlerinden katkı payı kesintisi yapılarak, BES şirketine aktarılacak.

3-Çalıştırdığı personel sayısı bakımından kapsama alanına girdiği halde, çalışanlarını OKS’ye dahil etmeyen işverenlere iki aylık ek süre tanınmış. Bu işverenler eğer iki ay içerisinde çalışanlarını OKS’ye dahil ederler ise, yükümlülüklerini yerine getirmiş sayılacaklar.

4-OKS’ye işverenleri aracılığıyla dahil edilen çalışanların 18 yaş altı olanları daha önce sisteme giremiyordu. Yeni düzenleme ile 18 yaş altı çalışanlar da OKS’ye dahil edilerek, ücretlerinden yapılacak katkı payı kesintisi BES şirketine aktarılacak.

5-Daha önce OKS’ye dahil edilmiş ancak sistemden ayrılmış olan çalışanlar,   kendileri isterler ise, sisteme tekrar dahil olabilecekler. Önceki mevzuatta bu yol kapalı idi.

6-OKS’ye dahil edilmiş olan bir çalışan işten ayrıldığında kendisine iki seçenek sunuluyor idi. Çalışan ya dışarıdan ödemeye devam edecek veya sistemdeki birikimi ve devlet katkılarını (eğer hak edilmiş devlet katkısı var ise) alarak sistemden çıkacaktı. Yeni düzenleme ile çalışan, mevcut OKS hesabını varsa sistemdeki başka bir OKS hesabına aktarabilecek veya hiçbir talepte bulunmaz ise hesabı ‘askıya’ alınabilecek. Böylece çalışan işten ayrılsa bile, sistemdeki birikimleri değerlenmeye devam edebilecek.

7- Çalışanların 45 yaşını doldurup-doldurmadığının tesbitinde, OKS’ye dahil edilmeleri gereken yılın ilk günü baz alınır. Ancak bu düzenleme yapılmadan önce OKS’ye dahil edilmesi gereken çalışanlar için 45 yaşını doldurup-doldurmadığı 1/1/2017 tarihi baz alınarak hesaplanır.

8-‘Hak sahiplerince aranmayan paralar’ başlığı altında, ödenmeyi gerektiren tarihten itibaren 10 yıl süreyle  hak sahiplerince aranmayan paraların TCMB’ye aktarılması konusunda düzenleme yapılmış. Emeklilik şirketlerinin ‘hak kazanılmayan paralar’ konusunda internet sitelerinde sorgulama ekranı hazırlamaları öngörülmüş. 

ALİ OKS’DE NE KAZANDI?

ALİ OKS’DE NE KAZANDI?

YENİ YILDA ÖNGÖRÜLER VE ÖRNEK PORTFÖYLER

YENİ YILDA ÖNGÖRÜLER VE ÖRNEK PORTFÖYLER