Bireysel emeklilikte katılımcılar yılda 6 kez fon dağılımını değiştirebiliyor. Ama bunu yapabilmek o kadar da kolay değil….
All in Bireysel Emeklilik
Bireysel emeklilikte katılımcılar yılda 6 kez fon dağılımını değiştirebiliyor. Ama bunu yapabilmek o kadar da kolay değil….
OKS fonlarını 2017’den bu güne (30 Haziran 2020) aylık enflasyon oranında değerlendirdiğim çalışmada OKS fonlarının enflasyon karşısında………
Kıdem tazminatlarının tamamlayıcı emeklilik ile bireysel emeklilik sistemine aktarılması konusunda çalışmalar sürüyor. Kamu bu konuda bir bilim kurulu oluşturulacağını açıklarken, sendikalar genel greve gitmekten söz ediyor. Gelişmeler yorumsuz olarak aşağıda…..
Bu yıl bireysel emeklilik sistemindeki hisse katılım fonlarının getirisi yüzde 80-90’lara ulaştı. Katılım 50 ve Katılım 30 endeksindeki hisselere yatırım yapan hisse katılım fonları diğer hisse fonlarıyla arayı iyice açtı.
Faizlerin sürekli aşağı yönlü hareket ettiği bu günlerde bireysel emeklilik sistemindeki sabit getirili yatırım araçlarının getirileri de gittikçe azalıyor. Peki bu sistemdeki katılımcıları nasıl etkiliyor? Negatif getiri tasarrufların artmasını sağlar mı?
Dövizin çok hareketli olduğu bu günlerde dövize yatırım fırsatı sağlayan fonlar hangileri? Bu fonların getirilerini etkileyen faktörler neler?
BES katılımcılarının portföylerini piyasalarda oluşan dalgalanmalardan korumak için tek bir reçete bulunmuyor maalesef. Ancak çeşitlendirme ve dengeleme politikası bu dönemlerde çok işe yarayacaktır.
Kadınlara hediye denilince akla önce çiçek geliyor. Tamam çiçek de olsun ama neden hediye bir BES sözleşmesi olmasın?
BNP Paribas Cardif ile ‘BES Hakkında Her Şey’ video serisinin ilk video çalışmasını birlikte gerçekleştirdik.
Korona virüsü herkesi eve kapatırken, çalışanlar gelir kaybına uğruyor. Nakit ihtiyacı olanlar BES birikimlerine yöneliyor. Ancak BES’ten fayda beklerken, kesintiler nedeniyle ciddi zararlar oluşabilir. Peki, sistemdeki katılımcılar neler yapabilir?
Korono virüsü nedeniyle gelirin azalması veya düzensizleşmesi BES katılımcılarını katkı payı ödemekte zorlayabilir. Sn. Falih Akıcı’nın yapımcısı olduğu TRT Radyo Ekonomi Günlüğü Programında Sn Zafer Elgin ile katılımcıları rahatlatacak seçenekleri konuştuk.
3 ayda bir güncellenen örnek portföy çalışmasında Mart 2020 sonu itibariyle Katılım portföyünün getiride lider olduğu görülüyor. Altın ve katılım endeksindeki hisselerin yükselişi katılım portföyünü öne çıkardı.
Bireysel Emeklilik sistemindeki tasarrufların dışarıdan gelecek haciz ve rehinden korunması amacıyla oluşturulan ‘Koruma Tavanı’ birikimler büyüdükçe yetersiz kalmaya başladı.
Mayıs sonlarında Devlet Katkısı Fonları ve Standart Fonlara %10 hisse senedi alım uygulamasının başlaması borsadaki çıkışın ateşleyicisi oldu.
2017’de Otomatik Katılım ile sisteme dahil olan çalışanlardan, 3 yılını dolduranların taahhüt hesaplarında takip edilen devlet katkılarının %15’i, nakit olarak devlet katkısı fonlarına yönlendirilecek. 2020 yılında OKS tarafından devlet katkısı fonlarına yaklaşık 315 milyon lira akacak.
Bu yıl bireysel emeklilik sistemindeki fonların performansı oldukça iyiydi. Ancak buna rağmen ‘fonların performansını portföyümde hissetmiyorum’ diyen katılımcılar oldu. İşte nedeni…..
Bankaların vitrindeki ürünü kredilerdir. Aynen marketlerin yaptığı gibi bankalar da vitrine promosyonlu paket ürünler koyabilir. Düşük faizli kredilerin yanına bireysel emeklilik ve hayat sigortası ilave edilmiş paket ürünler sunuluyor kullanıcılara. Ancak bankadaki ürünleri sorgulamadan imzaladığınızda, zarara uğrama olasılığı çok yüksek.
İyisiyle, kötüsüyle 2019 geride kaldı. Fakat çok ilginç bir şekilde 2019’da kazandırmayan varlık, BES’te kazandırmayan fon yok.
BES’te altın fonuna yatırım mı, her ay evde çeyrek altın biriktirmek mi? Altın fonlarının ilk defa sisteme dahil edildiği Mayıs 2013’ten Kasım 2019’a kadar her ay bir adet çeyrek altın evde yastık altına, onun parası kadar bir tutar ile de BES’te Altın endeksine ( ağırlıklı ortalama yöntemiyle oluşturulmuş) yatırım yapılırsa ne olur?