OKS FONLARI ALTININ GETİRİSİNDEN MAHRUM KALDI

OKS FONLARI ALTININ GETİRİSİNDEN MAHRUM KALDI

Bireysel emeklilik sisteminin otomatik katılım tarafında sadece SGK kapsamında bir işyerinde çalışanlar sisteme dahil edilebiliyor. Sisteme dahil olduktan sonra çalışan işten ayrılsa da, sözleşmesine dışarıdan katkı payı ödeyerek sistemde kalabiliyor. Zorunlu BES olarak da bilinen otomatik katılım tarafında çalışanlara sunulan fonlar gönüllü BES tarafındaki gibi portföydeki varlıklarla ilişkili olarak adlandırılmıyor. Çalışanlara ilk iki ay zorunlu olarak başlangıç fonu sunuluyor. Sisteme dahil olduktan sonraki ilk iki ay başlangıç fonları değiştirilemiyor. Ancak isteyenler daha sonrasında bu fonları faizli veya faizsiz standart fon ve değişken fonlarla değiştirebildiği halde, çoğu çalışan bu değişimi yapmıyor ve getirisi oldukça düşük olan başlangıç fonlarında yatırıma devam ediyor.

Riskolog işbirliği ile yaptığımız çalışmada otomatik katılım tarafındaki çalışanlara kendi risk algılarına uygun olarak tercih edebilecekleri portföy çeşitleri sunmaya çalışıyoruz. Genç çalışanlar sistemden erken ayrılmayacak ise Riskolog işbirliği ile hazırlanan Yüksek Riskli Portföy veya Faizsiz tarafta Katılım Yüksek Riskli Portföydeki fonları tercih edebilirler.

NİSAN 2023 GETİRİLERİ

Nisan ayında piyasalarda en yüksek getiriyi altın ve kıymetli maden yatırımları sağladı. Otomatik katılım tarafında portföyünün çok büyük bir kısmıyla altın gibi varlıklara yatırım yapan fonlar bulunmadığı için Nisan 2023’te otomatik katılım tarafındaki fonlarda en iyi getiriyi %4,86 ile AJT-Axa Hayat ve Em. OKS Temkinli Değişken Fon sağladı. Arkasından %4,56 ile CHA-Cigna Hayat Sağlık OKS Dengeli Değişken fon gelirken %3,47 ile ANJ-Allianz Yaşam OKS Dengeli Değiş. Fon onları takip etti.

ROBO-ÖRNEK PORTFÖY GETİRİLERİ

Nisan ayında altındaki yüksek getiri olanağından faydalanamayan OKS Robo-Örnek Portföylerde getiriler de düşük kaldı. En iyi getiriyi sağlayan Robo-Örnek Portföy OKS Düşük Riskli Portföy olurken, OKS Orta Riskli Portföy %2,07 ile ikinci sıraya yerleşti. OKS Yüksek Riskli Portföyün getirisi de 1,58 olarak gerçekleşti.

MAYIS 2023 OKS ROBO-ÖRNEK PORTFÖYLERİ

 Dipnot: Örnek Portföylerde yer alacak fonların azami ağırlığı yüzde 25’i geçemezken, alt limit %5 olarak belirleniyor. Portföydeki fon sayısı yedi adet ile sınırlı. Düşük riskli portföy dağılımlarında volatilite limitleri; yüzde 0-5, orta riskli portföylerde yüzde 5-15 ve yüksek riskli portföylerde de yüzde 15 üstünde kalınması hedefleniyor. Portföy dağılımları her ayın son iş gününe ait fiyat verileri üzerinden hesaplanıyor .Fonların valör tarihlerine göre alım-satım emirlerinin gerçekleşmeleri arasında oluşan gün kayıpları getiride sapmalara yol açabilir.

ANNELERİ BES’LEYELİM

ANNELERİ BES’LEYELİM

PORTFÖYLERDEKİ ALTIN NİSANDA PIRIL PIRIL PARLADI

PORTFÖYLERDEKİ ALTIN NİSANDA PIRIL PIRIL PARLADI