PORTFÖYLERDEKİ ALTIN NİSANDA PIRIL PIRIL PARLADI

PORTFÖYLERDEKİ ALTIN NİSANDA PIRIL PIRIL PARLADI

Nisan ayında genel olarak hisse senetleri piyasası aşağı, döviz piyasası yukarı yönde hareket etti. Özellikle döviz fiyatlarındaki alım satım marjlarının açılmasının yanında Kapalıçarşı piyasası ile bankalararası piyasada oluşan geniş marj da çokça konuşuldu. Döviz piyasasında marjların açılması hem piyasalarda birden çok alım-satım fiyatının oluşmasına neden oldu, hem de halkın dövize daha fazla ilgi göstermesine yol açtı. Döviz alamayanlar altına saldırırken, Merkez Bankasının rezervlerindeki altınları reel piyasada sattığı haberleri endişeleri daha da artırıyor.

Gelinen noktada Nisan 2023 altın yatırımcılarının en iyi getiri sağladığı dönemlerden biri oldu. Gram altın %9,49 getiri ile ayın birincisi olurken, onu %4,24 ile döviz takip etti. Hisse senetleri piyasası %-4,05 ile ayın en yüksek kaybını oluşturdu.

BES FONLARININ GETİRİLERİ

Nisan ayında BES’in en iyi getiri sağlayan fonları altın ve kıymetli maden fonları oldu. KJM-Katılım Em. Kıymetli Madenler Katılım EYF %10.16 ile ayın en iyi getiri sağlayan fonu olurken onu %8,8 getiri ile VGD-Türkiye Hay.Em. Kıymetli Madenler EYF ve %8,37 ile HEA-Axa Hayat Altın Katılım EYF takip etti.

ROBO-ÖRNEK PORTFÖY GETİRİLERİ

Riskolog işbirliği ile hazırlanan Robo-Örnek Portföylerde yüksek riskli portföyler Nisan 2023’te getiri sağlamakta zorlanırken, Orta Riskli Portföy %5,61 getiri ile öne çıktı. Katılım tarafında da Katılım Orta Riskli Portföy %3,48 getiri ile faizsiz portföylerde birinci oldu.

Yıllık getiri tarafına bakıldığında 29 Nisan 2022-28 Nisan 2023 aralığında Yüksek Riskli Portföy %119,44 getiri ile tüm portföyler arasında en iyi getiri sağlayan portföy olurken, Katılım Yüksek Riskli Portföy %110,18 getiri ile onu takip ediyor.

MAYIS 2023 PORTFÖYLERİ

Dipnot: Örnek Portföylerde yer alacak fonların azami ağırlığı yüzde 25’i geçemezken, alt limit %5 olarak belirleniyor. Portföydeki fon sayısı yedi adet ile sınırlı. Düşük riskli portföy dağılımlarında volatilite limitleri; yüzde 0-5, orta riskli portföylerde yüzde 5-15 ve yüksek riskli portföylerde de yüzde 15 üstünde kalınması hedefleniyor. Portföy dağılımları her ayın son iş gününe ait fiyat verileri üzerinden hesaplanıyor .Fonların valör tarihlerine göre alım-satım emirlerinin gerçekleşmeleri arasında oluşan gün kayıpları getiride sapmalara yol açabilir.

OKS FONLARI ALTININ GETİRİSİNDEN MAHRUM KALDI

OKS FONLARI ALTININ GETİRİSİNDEN MAHRUM KALDI

DÖVİZ YATIRIMININ BES’TEKİ YANSIMASI

DÖVİZ YATIRIMININ BES’TEKİ YANSIMASI