BİREYSEL EMEKLİLİK PLANLARI

BİREYSEL EMEKLİLİK PLANLARI

Bütün BES şirketlerinin bireysel emeklilik planları aşağıdaki linktedir. Emeklilik Planı seçerken başlangıç katkı payına, aylık katkı paylarına ve kesintilerine dikkat edilmeli. Aşağıdaki tabloda sunulan planların hemen hemen hepsinde giriş aidatları çıkışa ertelenmiş. Yani sistemden emeklilik hakkı kazanmadan veya vefat ve malüliyet nedeni dışında erken çıkacak olanlardan, aktarım hakkını kullananlardan giriş aidatı kesintisi yapılacak. Bundan kaçış yok. O yüzden başlangıçta kendiniz için doğru şirketle ve emeklilik planıyla BES’e girmek çok önemli. Şirketlerin bir de grup emeklilik planları var. Onların özelliklerini de sormakta fayda var. Çünkü grup emeklilik planlarına sunulan bazı özel fonlar bireysel emeklilik planlarında sunulmuyor.

İkinci önemli nokta ise hemen hemen bütün bireysel emeklilik planında yönetim gider kesintisi bulunuyor. Sadece başlangıç katkı payı olan veya aylık katkı payı yüksek olan planlarda yönetim gider kesintisi yok.

Üçüncü önemli nokta ise ara verme kesintileri. Bazı emeklilik şirketleri ara verme kesintisi yapmaz iken, bazılarında kesinti olduğu görülüyor. Bazı şirketlerin de kesinti bilgilerine ben ulaşamadım. O yüzden ‘bilgi yok’ ibaresi kullandım.

BES şirketlerinin giriş aidatı, yönetim gider kesintisi ara verme kesintisi olarak yaptığı kesintilerin toplamı her yıl için aylık brüt asgari ücretin %8,5’unu aşamaz. Bu kesintiler 5 yıl süreyle yapılabilir. Ancak ertelenmiş giriş aidatı uygulanan sözleşmelerde, erken çıkışlar ve aktarımlarda 5 yıldan sonra da kesinti yapılabilir.

Bir diğer püf noktası da, herkes genellikle küçük miktarda katkı payı ödemesi ile başlayıp, emekliliğine doğru katkı payını artırmayı düşünüyor. Ama başlangıçta yüksek miktarlı katkı payı ile başlayıp, hiçbir kesinti ödenmeyecek bir emeklilik planı tercih edilmesi, katkı paylarınızın en verimli şekilde değerlendirilmesini sağlayacaktır. Sonrasında isterseniz emeklilik planını değiştirip, daha az katkı payı ödenen emeklilik planı tercih edebilirsiniz.

https://docs.google.com/spreadsheets/d/1fuxn-AewNCA4OwSajO0MtOU3gD3jqX5s/edit?usp=drive_link&ouid=110344234328122284900&rtpof=true&sd=true

OKS HAKKINDA HER ŞEY

OKS HAKKINDA HER ŞEY

BES’E GİRERKEN NEYE DİKKAT ETMELİ

BES’E GİRERKEN NEYE DİKKAT ETMELİ