RİSKLİ ÖRNEK PORTFÖY ARAYI AÇTI
1 Mayıs itibariyle başladığımız Robo-Örnek Portföy çalışmaları dördüncü ayını doldurdu. Bu dört aylık süreçte finansal piyasalarda dalgalanmalar izlense de, Riskolog işbirliği ile gerçekleştirdiğimiz Robo-Örnek Portföyler, risk düzeyleri ile uyumlu olarak getiri sağlamaya devam ediyorlar. Ağustos ayını yükselişle geçiren hisse senetleri piyasasındaki yükseliş, Robo-Örnek Portföylerin getirilerini ciddi ölçüde destekledi ve 1 Mayıstan bu yana Riskli Portföy’ün getirisi neredeyse yüzde 40’a ulaştı. Ancak fiiliyatta fon dağılım değişikliği ile ilgili ciddi şikayetler var. Robo-Örnek portföylerdeki getirileri valör süreleri nedeniyle yakalamak, çok da mümkün olmayabiliyor. Önce mevcut fonlardan satış yapmak için asgari bir iş günü gün gerekiyor. BES şirketleri asgari bir gün de fon satışından gelen parayı nemalandırma adı altında para piyasası tarzı fonlarda tutuyor. Satış yapılması için verilen talimatın en erken üçüncü gününde alım yapılabiliyor ve bunun hesaba yansıması dördüncü günü buluyor. İş günü olarak neredeyse bir haftayı bulan bu süreç BEFAS’ın da potansiyelinin kullanılamamasına, katılımcıların verim alamamasına neden oluyor.
AĞUSTOS’UN ENLERİ
Hiç şüphesiz Ağustos 2022’nin gözde yatırım aracı hisse senetleriydi. BİST 100 yüzde 22 olarak gerçekleşen aylık getirisi ile hem piyasayı tarihi zirvelere taşıdı, hem de bütün yatırım araçları içinde açık ara ile birinci oldu. Özellikle bankacılık hisselerindeki ralli, yatırımcılara son dönemin en iyi getirisini sağladı.
BES fonları tarafında ise ayın gözdesi yüzde 31’lik getirisi ise ATE-Anadolu Hay. İş Bankası İştirak Endeksi Fonu oldu. Onu yüzde 29 ile AG3-Anadolu Hay. Hisse Sen. Grup Fonu takip ederken, üçüncü sıraya yine Anadolu Hayat’ın İkinci Hisse Senedi Fonu (AHB) yerleşti.
ROBO-ÖRNEK PORTFÖYLERİN EN İYİSİ
Bilindiği gibi Robo-Örnek Portföyler farklı risk grupları için oluşturuldu. Risk almak istemeyenler Düşük Riskli Portföyü tercih edebilirken, risk alma isteği daha yüksek olanlar Orta Riskli Portföyü seçebiliyor. Hem faizli hem faizsiz getiri tarafında Yüksek Riskli Portföyler bir taraftan yüksek getiri vaad ederken, diğer taraftan piyasalardaki ters yönlü akımlardan da olumsuz etkileniyor. Bu ay Robo-Örnek Portföylerden en iyi getiriyi Riskli Portföy sağladı. Aylık bazda yüzde 23’e ulaşan getirisi ile Riskli portföy hem ayın, hem de başlangıçtan (Robo-Örnek Portföylere 1 Mayıs 2022 tarihi itibariyle başlandı.) bu yana en iyi getiri sağlayan portföy olarak öne çıktı. Katılım Yüksek Riskli Portföy yüzde 13’lük getiri ile ayın ikincisi olurken, Orta Riskli Portföy yüzde 10 getiri sağlayarak üçüncü sıraya yerleşti.
EYLÜLDE PİYASALAR
Yaz mevsiminde bol sebze-meyve ile enflasyona direnç kazanan ekonomi, diğer taraftan turizm gelirleri ile kaynak girişi sağladı. Sonbaharın bu ilk ayı bize yavaş yavaş risklerin artabileceğine işaret ediyor.
Borsa: Haftanın son iş gününde yeni tarihi zirve yapan BİST 100’de göstergeler aşırı alım bölgelerinde seyrediyor. Dolar bazında güçlü direnç bölgesinde bulunması kısa vadede kar realizasyonlarını güçlendirebilir. Aşağıda destekler 3,050 ve 2,950’de iken, yukarıda dirençler 3,300 ve 3,400 seviyelerinde.
Altın: Ons bazında 1800’lere yapılan atağın ardından tekrar 1700’lere dönen altında 1680-1700 aralığı güçlü destek bölgesi olarak görünüyor. TL bazında ise yükselen üçgen görünümü ile 980’leri test edebilme potansiyeli taşıyor.
Dolar/TL: Çok dar aralıklarda yatay hareket eden dolar/TL paritesinde aşağı yönlü hareketler çok kısa sürüyor. Yukarı yönlü de rahat olmayan dolar/TL paritesinde eylül ayı için destek 18, diren 18,25-18,50 aralığında.
Faiz: Ağustos ayında yapılan BDDK tarafından düzenleme ile zorunlu karşılığa tabi kredilerde yüzde 20 olarak uygulanan karşılık oranı, yüzde 30’a yükseltilirken, bunun menkul kıymet ile tesis edilmesi hazine tahvil ve bonolarına talebi artırdı. Kararın ardından tahvil faizleri hızla gerileyerek yüzde 14 seviyelerine yaklaştı. Merkez Bankası politika faizinin de yüzde 13 seviyelerinde bulunmasıyla tahvil faizlerinde tabana yaklaşıldığı varsayılabilir.
Dipnot: Örnek Portföylerde yer alacak fonların azami ağırlığı yüzde 25’i geçemezken, alt limit %5 olarak belirleniyor. Portföydeki fon sayısı yedi adet ile sınırlı. Düşük riskli portföy dağılımlarında volatilite limitleri; yüzde 0-5, orta riskli portföylerde yüzde 5-15 ve yüksek riskli portföylerde de yüzde 15 üstünde kalınması hedefleniyor. Portföy dağılımları her ayın son iş gününe ait fiyat verileri üzerinden hesaplanıyor .Fonların valör tarihlerine göre alım-satım emirlerinin gerçekleşmeleri arasında oluşan gün kayıpları getiride sapmalara yol açabilir.