ROBO-ÖRNEK PORTFÖYLER GÜZE HAZIR
Ağustos ayı hisse senedi piyasasının canlı olduğu ve aylık bazda %9 getiri sağladığı bir ay oldu. Hisse fonlar çok iyi getiriler sağladı. Fakat hem dış piyasalardaki satış baskısı hem de dolar/TL’de aylık bazda oluşan %1,15 kayıp, dış borçlanma araçları fonları ve yabancı borsalara yatırım yapan fonlarda düşüşlere neden oldu. Yine de Riskolog tarafından oluşturulan Robo-Örnek Portföylerin hepsi de ayı pozitif getiri ile kapatmayı başardı. Aşağıdaki tablodan hem Robo-Örnek Portföylerin getirilerini hem de piyasalarda oluşan getirileri izleyebilirsiniz.
GÖNÜLLÜ BES’TE AĞUSTOSUN EN İYİ FONLARI
İş Bankasının borsada işlem gören-görmeyen bütün iştiraklerini bir holding çatısı altında toplayacağını açıklamasıyla iş bankası hisse senetleri ve iştiraklerinin hisse senetleri borsada prim yaptı. Bunun BES tarafına yansıması ise ATE-Anadolu Hayat İş Bankası İştirak Endeksi EYF ile oldu. ATE Ağustos ayında %35 getiri sağlayarak aylık getirilerde ilk sıraya yerleşti. Onu % 23 getiri ile FIF-HDI Fiba Emek. İstanbul Portföy Değ.EYF takip ederken, HES-Axa Hayat His.Sen.EYF %17 ile üçüncü sıraya yerleşti.
ROBO-ÖRNEK PORTFÖYLERDE GETİRİLER
Ağustos ayının en iyi getiri sağlayan Robo-Örnek Portföyü %6,56 ile Katılım Yüksek Riskli Portföy oldu. %5,32 getiri sağlayan faizli taraftaki Yüksek Riskli Portföy ikinci en iyi getiriyi sağladı. Bu ay sürpriz bir şekilde temkinli değişken fonların iyi getiriler sağlamasıyla Düşük Riskli portföyün getirisi de %5,05’e ulaştı.
Geldik Eylül 2023’ün Robo-Örnek Portföyüne. Eylül ayında kazançlarınız bol bereketli olsun.
Dipnot: Örnek Portföylerde yer alacak fonların azami ağırlığı yüzde 25’i geçemezken, alt limit %5 olarak belirleniyor. Portföydeki fon sayısı yedi adet ile sınırlı. Düşük riskli portföy dağılımlarında volatilite limitleri; yüzde 0-5, orta riskli portföylerde yüzde 5-15 ve yüksek riskli portföylerde de yüzde 15 üstünde kalınması hedefleniyor. Portföy dağılımları her ayın son iş gününe ait fiyat verileri üzerinden hesaplanıyor .Fonların valör tarihlerine göre alım-satım emirlerinin gerçekleşmeleri arasında oluşan gün kayıpları getiride sapmalara yol açabilir.’