RİSKOLOG’DAN HAZİRAN 2022 İÇİN ÖRNEK PORTFÖYLER

RİSKOLOG’DAN HAZİRAN 2022 İÇİN ÖRNEK PORTFÖYLER

Riskolog işbirliği ile gerçekleştirdiğimiz ‘Örnek Portföy’ler birinci ayını tamamladı. Her ayın ilk günü itibariyle belirlenen ‘Örnek Portföy’ler derginin ilk basımında yer alıyor. ‘Örnek Portföy’ çalışması ile fon dağılımını nasıl yapacağını bilmeyen veya fon dağılımını değiştirebileceğinden haberi olmayan katılımcılara yol göstermeye çalışıyoruz. Katılımcılar burada örnek olarak verilen fon dağılımlarına uymak zorunda değil. Risk algılarına ve risk kapasitelerine uygun olarak arzu ederler ise kendi fon dağılımlarını gerçekleştirebilir, isterlerse fon dağılımlarını BES şirketinin sunacağı öneriler doğrultusunda yönlendirebilirler. Katılımcıların fon dağılımı konusunda yardım alacakları pek çok seçenekleri mevcut.

Robo-Danışmanlık uygulaması olan Riskolog tarafından hazırlanan örnek portföyler ile bir taraftan önceki dönem portföylerin getirilerini, bir taraftan da gelecek dönemin getiri sağlaması beklenen fonlarını sunuyoruz. Gelin önce Mayıs 2022’nin verilerine bir bakalım. Bu dönemde örnek portföyler ve varlıklar nasıl getiri sağlamış:

Mayıs 2022’nin getiri şampiyonu dolar/TL paritesi. Bir ayda yüzde 10,31’e ulaşan getiri, başka hiçbir yatırım aracında yok. Aynı dönemde gram altın yüzde 6,67 getiri sağlarken BİST 100’ün getirisi yüzde 4,79 olarak gerçekleşti. Sabit getirili yatırım enstrümanları ise faizlerin yukarı yönlü hareketinden olumsuz etkilenerek, mevduatta yüzde 1,10, repoda yüzde 1,04 seviyesinde kaldı.

MAYISIN EN İYİ FONLARI

Genel olarak mayıs ayında sistemdeki dış borçlanma araçları fonları ve altın fonları getiri sağlarken, TL bazında yatırım yapan borçlanma araçları fonları, katkı fonları ve standart fonlar getiri açısından zayıf kaldı. Mayıs ayında bireysel emeklilik sisteminde ABE-Anadolu Hay. BRİC Ülke Yab.BYF. Fon Sepeti Fonu yüzde 11,55’e ulaşan getirisi ile BES fonlarının lideri oldu. GCY-Garanti Em. Hay. Karma EYF %10,9 ile ikinci sırada ve CFA-Cigna Sağlık Hay. ve Em. Altın Fonu %10,14’e ulaşan getirileri ile doların getirisini de geçmeyi başardılar.

ROBO-DANIŞMAN ÖRNEK PORTFÖYLERİ

Mayıs 2022’deki ‘Katılım Yüksek Riskli Portföy’ ağırlıklı olarak altın fonlarından oluşuyordu ve gram altının yükselişi bu portföye katkı sağladı. Böylece yüzde 7,87’e ulaşan getirisiyle ‘Katılım Yüksek Riskli Portföy’ örnek portföylerin lideri oldu.  Aynı dönemde faizli taraftaki ‘Yüksek Riskli Portföy’ün getirisi yüzde 6,52 olurken, ‘Orta Riskli Portföy’ yüzde 6,06 getiriye ulaştı. Mayıs ayında genelde faizsiz standart fonlara yatırım yapan ‘Katılım Orta Riskli Portföy’ yüzde 4,13 getiri sağlarken; ‘Düşük Riskli Portföy’ borçlanma araçları fonlarının ağırlığı nedeniyle faizlerin yükselişinden olumsuz etkilendi ve getirisi 0,36 seviyesinde gerçekleşti.

 HAZİRAN 2022 ÖRNEK PORTFÖYLERİ

Riskolog’un Haziran 2022 için hazırladığı örnek portföyler ekte yer alıyor. Örnek portföyler ile ilgili bazı varsayımları şöyle özetleyebiliriz: Portföylerde yer alacak fonların azami ağırlığı yüzde 25’i geçemezken, alt limit %5 olarak belirleniyor. Portföydeki fon sayısı yedi adet ile sınırlı. Düşük riskli portföy dağılımlarında volatilite limitleri; yüzde 0-5, orta riskli portföylerde yüzde 5-15 ve yüksek riskli portföylerde de yüzde 15 üstünde kalınması hedefleniyor. Portföy dağılımları her ayın son iş gününe ait fiyat verileri üzerinden hesaplanıyor. 

PİYASALARDA BEKLENTİLER

Her ne kadar mayıs ayının getiri lideri dolar/TL olsa da, döviz fiyatlarının düşürülmesine yönelik önlem arayışları devam ediyor. Buna bağlı olarak enflasyona endeksli bir ürünün uygulamaya alınması hedefleniyor. Ancak hali hazırda bu ürünün vadesi, miktarı, bono-tahvil veya mevduat olup-olmayacağı yönünde herhangi bir açıklama yapılmadı. Uzmanlar,  önümüzdeki dönemlerde enflasyona endeksli sunulacak ürünün niteliğine bağlı olarak kısa vadede döviz ve hisse senetleri piyasasında gerileme, faizlerde ise yükseliş yaşanabileceğini dile getiriyorlar. Ancak henüz ortada bir ürün yok. Bu nedenle mevcut şartların devam etmesi halinde yerli hisse senetleri piyasası halen cazibesini koruyorken, temkinli olmak şartıyla portföylerde döviz bulundurmaya devam edilebilir. Gram altın tarafında ise altının ons fiyatını izlemekte fayda var. Ons tarafında 1910 seviyelerinin yukarı yönde kırılması gram altını yeni zirvelere doğru taşıyabilir.  

Dipnot: Örnek Portföylerde yer alacak fonların azami ağırlığı yüzde 25’i geçemezken, alt limit %5 olarak belirleniyor. Portföydeki fon sayısı yedi adet ile sınırlı. Düşük riskli portföy dağılımlarında volatilite limitleri; yüzde 0-5, orta riskli portföylerde yüzde 5-15 ve yüksek riskli portföylerde de yüzde 15 üstünde kalınması hedefleniyor. Portföy dağılımları her ayın son iş gününe ait fiyat verileri üzerinden hesaplanıyor .Fonların valör tarihlerine göre alım-satım emirlerinin gerçekleşmeleri arasında oluşan gün kayıpları getiride sapmalara yol açabilir.

Para Dergisi’nin 12-18 Haziran 2022 tarihli sayısında yayınlanmıştır.

PİYASALAR HAZİRANDA ZİRVELERDEN GERİ DÖNDÜ

PİYASALAR HAZİRANDA ZİRVELERDEN GERİ DÖNDÜ

SANDIK VE VAKIFLARDAN BES’E AKTARIM

SANDIK VE VAKIFLARDAN BES’E AKTARIM