ÖRNEK PORTFÖYLERDE GÖRÜNÜM

ÖRNEK PORTFÖYLERDE GÖRÜNÜM

Üç aylık dönemler halinde hazırladığımız örnek portföylerde, hem geçen dönemin getirilerini hem de piyasalarda geleceğe ilişkin projeksiyonları vermeye çalışıyoruz. Öncelikle söylemek gerekir ki, bizim hesapladığımız getiriler, fon fiyatları üzerinden basit hesaplama yöntemiyle bulunuyor. Yani buradaki getiriler ortalama getirilerdir. Bu getirilerin üstünde ve altında getiriler de söz konusu.  Diğer yandan katılımcıların aylık ödemeleri nedeniyle burada görülen getiriler onların portföylerine aynı oranda yansımayacaktır.

PİYASALARDA GERÇEKLEŞMELER

BİTS 100, yıllık bazda %18 kaybettirdiyse de Ağustos 2018’den beri izlenen tutunma ve destek bulma çabaları nedeniyle artıya dönmeye çalışıyor. Döviz bazlı yatırımlar ve altın yatırımları yıllık bazda hala en yüksek getiriyi sağlayan yatırım enstrümanları olmaya devam ediyor. Kasım 2018’den bu yana dolar 5,20’lerde, Euro 5,80’lerde destek bularak tekrar toparlanıyor. Gram altın ise 204 binleri gördükten sonra, (altının ons bazında yükselişi nedeniyle) yukarı eğimli bir trend üzerinde hareket ediyor. Aktif tahvil faizlerinde Ağustos 2018’de %28’ler görüldükten sonra, %18’lere dek süren bir geri çekilme süreci yaşandı. Ancak sonrasında faizler tekrar %22’lerin üstüne çıktı.

PORTFÖYLERİN GÖRÜNÜMÜ

Örnek portföy çalışmalarının içine OKS fonları dahil değil. Çünkü OKS tarafında katılımcılara sunulan fonlar farklı risk profillerine yönelik değişken fonlardır. Bu fonların içeriğindeki varlıklar da portföy yönetim şirketlerince dönemsel olarak farklı ağırlıklandırıldığı için, OKS katılımcılarının fonları alıp-satarak getiri artırabilmesi pek mümkün görünmüyor.

Gönüllü BES tarafındaki fon kategorilerine ise bütün emeklilik şirketlerinin katılımcılarına sunabildiği fonlar dahil ediliyor. Tüm BES katılımcılarının erişemediği fonlar dikkate alınırsa, getiri analizi yapmak da çok anlamlı olmayacaktır.

Ocak ayında portföylerdeki hisse fonların oranlarını %5 artırmış, kamu iç borçlanma araçları fonlarını aynı miktarda azaltmıştık. Yeni dönemde portföylerdeki fon dağılımını değiştirmeyerek, sabit bırakıyoruz.

Takip ettiğimiz örnek portföyler içerisinde Riskli Portföy üç aylık bazda %7, yıllık bazda da %14,6 ile en iyi getiriyi sağladı. Altı aylıkta ise en iyi getiri %8 ile Muhafazakar Portföyde. Örnek portföy çalışmasına başladığımız Eylül 2018 sonu itibariyle dolar ve altındaki yukarı yönlü trend sona ermişti. Bu nedenle Muhafazakar, Dengeli ve Dinamik Portföylerdeki Dış Borçlanma Araçları ve Kıymetli Maden Fonlarının oranları oldukça düşük tutulmuştu. Halbuki Riskli Portföyde halen yüksek oranda Kamu Dış Borçlanma Araçları Fonları ile Kıymetli Maden Fonları bulunuyor. Bu portföy yapısı üç aylık ve yıllık bazda en yüksek getiriye ulaşmasını sağladı, Riskli Portföyün.

PİYASA ANALİZLERİ

Hisse senetleri: Önümüzdeki dönemde BİST 100’de TL bazında 107-108 binlere doğru bir atak olasılığı güçlü görünüyor. Ancak uzun vadeli dolar bazlı grafikte 20 bin centteki güçlü direnç bölgesinin geçilmesi oldukça güç. Bu nedenle dolar bazında son bir aşağı yönlü hareket olasılığı yüksek görünüyor.

Dolar: Yaklaşık beş aydır 5,20-5,80 aralığında hareket ediyor. 5,80 seviyelerini test edip geçemeyen dolarda 5,20 seviyelerinden de özellikle yerli mudilerden talep geliyor. Yukarı yöndeki hareket beklentisi kırılmadıkça 5,20 seviyesi destek olarak çalışacaktır.

Altın: Dolar/TL’deki geri çekilmeye rağmen uluslararası piyasalarda altının ons fiyatında yaşanan artışlar gram fiyatını 230 binlere taşıdı. 220 binin altına kaymadıkça yükseliş potansiyeli devam edecektir.

Faiz: Bu cephede Merkez Bankasının faiz kararı bekleniyor. Şimdilik faiz indirimi bekleyenler oldukça az. Bu nedenle en azından önümüzdeki 3 aylık dönem için yukarıda % 27-28’ler direnç, aşağıda ise %18 destek olarak çalışacak gibi görünüyor.

*Para Dergisinin 7-13 Nisan 2019 tarihli sayısında yayınlanmıştır.

BİST 100’DE DESTEK NEREDE?

BİST 100’DE DESTEK NEREDE?

BES’TE İYİLEŞTİRME İHTİYACI

BES’TE İYİLEŞTİRME İHTİYACI