BES’E NE KADAR KATKI ÖDENMELİ

BES’E NE KADAR KATKI ÖDENMELİ

Bireysel emeklilik sisteminde, katkı payları aracılığı ile katılımcılardan para ve sermaye piyasalarına doğru bir akış sağlanıyor. Tasarruflar katkı payları ile para ve sermaye piyasalarına akıyor, yatırıma dönüşüyor. Tabi ki, bu yatırımların herkes için anlamı farklı. Kimisi geleceğini sağlama almak için, kimisi çocuklarına bırakmak için, kimisi emekliliğinde maaş almak için, kimisi ev almak için birikim yapıyor. Peki öyleyse; katılımcılar sisteme ne kadar katkı payını, ne kadar süreyle ödemeli? Bugün sisteme yatırılacak katkı payı kaç lira olmalı ki; birikimler gelecekte maaşa, eve dönüşsün veya çoluk-çocuğa kalsın. Gelin, bu hafta bunun üzerine biraz kafa yoralım, düşünelim, taşınalım….

Emeklilik Gözetim Merkezi (EGM) sisteme ne kadar katkı payı ödeneceği konusunda bir hesaplama aracı oluşturmuş. (https://emeklilik.egm.org.tr/mba-birikim ) Bu hesaplama aracına şimdiki yaşınızı, emekli olmak istediğiniz yaşınızı ve ne kadarlık bir birikime ulaşmak istediğinizi girerek; belli varsayımlar altında ne kadar katkı payı ödeyebileceğinizi görebiliyorsunuz. Fakat bu hesaplamalarda enflasyon (gelecekte ne kadar enflasyon olacağı bilinmediğinden) dikkate alınmıyor. Dolayısıyla bu hesaplama aracını kullanan katılımcıların gelecekte yaşanabilecek enflasyon rakamlarını göz önüne almaları ve gelecek yılların katkı paylarını en az enflasyon oranında artırmaları gerekiyor.  

HEDEF NE

Sisteme ne kadar katkı payı yatırmak gerekiyor, sorusunu sormadan önce kendimize şunu soralım; hedefimiz ne? BES birikimiyle ne yapmak istiyoruz? Hedeflediğimiz yatırımın bugünkü değeri ne? Bu değere bugünkü rakamlarla ne kadar sürede erişmek mümkün? Diyelim ki, BES birikimimizle ev almak istiyoruz ve istediğimiz evin değeri 3 milyon lira. EGM’nin hesaplama aracına göre; sistemde 10 yıl birikim yapar ve 56 yaşında emekli olursak devlet katkılarıyla birlikte 3 milyon ira varlığa ulaşmak için bugün 16,328 lira katkı payı ödemek gerekiyor.

NE KADAR SÜRE

Bugünün şartlarında 16,328 liralık bir katkı payı, pek çok kimse için oldukça büyük bir rakam. Öyleyse 10 yıl ödemek yerine, bunu daha uzun bir zaman sürecine yaymaya ne dersiniz? Ödeme süresi 20 yıla çıkınca aynı birikime ulaşmak için 6,880 lira katkı payı ödemek gerekiyor. Süreyi 30 yıla uzatırsak aylık katkı payı tutarı 3,946 liraya düşüyor. Tabi ki burada aklımızın bir köşesinde hep enflasyon olmalı. Bu birikimler ancak enflasyonu yendikten sonra istediğimiz hedeflere ulaşmayı sağlayabilir.

SİSTEMDEN MAAŞ ALMAK

Peki, emekli olduğunda sistemden maaş almak isteyen birisi ne yapmalı? Katkı paylarını nasıl hesaplamalı? Birincisi, sisteme ne kadar uzun süre katkı payı ödeniyorsa, birikimler o kadar çok artıyor. O yüzden emekli maaşı almak üzere birikim yapılıyorsa, birikim süresi mümkün olduğunca uzun tutulmalı. İkincisi mevcut yaşam standartları göz önüne alınmalı. Halihazırda asgari ücretle geçinilemiyorsa, gelecekte de geçinilemeyecek demektir. Üçüncüsü de sağlık giderlerinin artabileceği düşünülerek önceden sağlık sigortası vb yaptırılmalı. Burada bakım sigortalarının da bir an önce yürürlüğe alınması gerektiğini vurgulayalım.  

Sistemden emekli maaşı almak için çok kabataslak şöyle bir hesap çıkarabiliriz: Diyelim ki, 56 yaşındasınız ve sistemde bugünün parasıyla 3 milyon liranız var. Eviniz varsa, SGK’dan da emekli maaşı alıyorsanız belki üzerine 5-6 bin lira da BES’ten programlı geri ödeme yoluyla maaş aldığınızda asgari seviyede geçiminizi sağlayabilirsiniz. EGM’ye göre BES birikiminizden aylık 6 bin lira sabit maaş aldığınızda 100 yaşınıza kadar birikiminizden para çekebiliyorsunuz. Yok; ben aylık 10 bin lira alacağım derseniz, bugünkü rakamlarla 3 milyon liralık birikim size 84 yaşınıza kadar maaş ödeyebiliyor. Tabi ki bu hesaplamaların varsayım olduğu ve enflasyon ile birikimin getirisinin bu hesaplamaları değiştireceğini unutmamak gerekiyor.

GÖKHAN SERTSÖZ/BNP PARİBAS CARDİF GENE MÜDÜR YARD.

BES’te en önemli konu sistemde uzun süre birikim yapabilmek. Ayrıca mevcutta 18 yaşın altının sisteme girmesiyle, birikim süresi çok daha uzun olabilir. Çıkış yaşı için de 56 yaş diye bir zorunluluk yok. Yaşam süreleri artmakta ve emeklilik dönemleri 60’lı yaşların ortalarından sonra başlamaktadır. 56 yaşından büyük katılımcılar da %100 hak ettikleri devlet katkısı desteği ile sistemde kalmaya devam edebilirler. Aylık katkı payı ne kadar olmalı ? Aylık gelirin %10 u kadar olmalı ki, hedeflenen birikime sistemli ve kolay şekilde ulaşılabilsin. Ancak maddi durum ve giderler göz önüne alındığında bu rakam olamıyorsa, aylık gelirin minumum %5 i kadar birikim yapılması önemli olacaktır. 2023 yılı için maksimum devlet katkısı tutarı 42,160 TL olarak belirlenmişti. Asgari ücrete endeksli bu rakam her asgari ücret değişikliğinde artış gösterecektir. Sistemden max fayda sağlamak için yapılacak ödemelerde mümkün ise bu rakama ulaşmak veya ulaşmaya çalışmak gerekir. Sistemde olunan süre içerisinde yatırım tercihlerini doğru yapmak da önemli. Her şeyin başında risk algısına uygun yatırım araçları seçilmelidir. Birikimleri korumak, büyütmek için fon sepeti oluşturulabilir.

Burada Emeklilik şirketlerinin sistemleri ve danışmanları gereken desteği verecektir. Uzun süreli bir sistem olduğu için sisteme yeni giren ve emeklilik hakkı yaklaşan müşterilerin de risk tercihleri farklılaşmalıdır. Yeni girenler daha uzun vadeli sistemde kalacakları için risk iştahları daha yüksek olabilir.

HER ŞİRKETTEN BİR BES-1

HER ŞİRKETTEN BİR BES-1

BES BİRİKİMLERİ KARŞILIĞINDA KREDİ

BES BİRİKİMLERİ KARŞILIĞINDA KREDİ