ROBO-ÖRNEK PORTFÖYLER BORSAYLA COŞTU

ROBO-ÖRNEK PORTFÖYLER BORSAYLA COŞTU

Riskolog işbirliği ile hazırlanan Robo-Örnek Portföylerde Ağustos 2023 portföyleri yayınlandı. Önce piyasalarda neler olmuş bir göz atalım:

Birinci tesbit BİST 100 Temmuz 2023’te %25,31 getiri sağlamış.

İkinci tesbit geçen ay yükselen dolar ve altının getirileri sırasıyla %3,70 ve %6,18 olarak gerçekleşmiş. Bu piyasalarda biraz sakinleşme anlamına geliyor.

Üçüncü tesbit Robo-Örnek Portföylerde OKS Katılım Yüksek Riskli Portföy %14,06 getiri sağlayarak, örnek portföy getirileri arasında ilk sıraya yerleşmiş.

GÖNÜLLÜ BES’TE TEMMUZUN EN İYİLERİ

Temmuz 2023’te gönüllü BES tarafında getiri sıralamasında ATE-Anadolu Hayat İş Bankası İştirak Endeksi Fonu %32’lik getirisiyle ilk sıraya yerleşti. Arkasından HHB-Türkiye Hayat BİST 30 Dışı Şirket Hisse Sen. Fonu %32 ile ikinci ve HES-Axa Hayat Hisse Sen. Fonu %31’lik getirisiyle üçüncü oldu.

TEMMUZ 2023 ROBO-ÖRNEK PORTFÖY GETİRİLERİ

Gönüllü BES tarafında, Riskolog işbirliği ile hazırlanan Robo Örnek Portföylerde en yüksek getiri %11,03 ile Yüksek Riskli Portföyde. Onu %9,84 ile Katılım Orta Riskli Portföy, %8,57 ile Katılım Yüksek Riskli Portföy takip ediyor.

AGUSTOS 2023 ROBO-ÖRNEK PORTFÖYLERİ

Riskolog işbirliği ile gerçekleştirdiğimiz Robo-Örnek Portföy çalışmasında Ağustos 2023 için risk gruplarına göre önerilen portföyler ekte yer alıyor. BES’te emeklilik planları kendi içlerinde küçük havuzcuklar şeklinde çalıştığı için burada yer alan fonları herkes alamayabilir. Bu durumda her katılımcı kendisunulan fonlar arasından eşdeğer fonu veya benzer fonu tercih edebilir. Ne demek istiyorum? Örneğin burada Axa Hayat Hisse fonu önerilmiş. Eğer sizlerin emeklilik planında bu fon sunulmuyorsa yerine bu fona en yakın getiriyi sağlayan kendi şirketinizin veya başka bir şirketin hisse fonunu koyabilirsiniz. https://www.besanaliz.com/ fon getiri sıralamalarında size yardımcı olacak.

 

Dipnot: Örnek Portföylerde yer alacak fonların azami ağırlığı yüzde 25’i geçemezken, alt limit %5 olarak belirleniyor. Portföydeki fon sayısı yedi adet ile sınırlı. Düşük riskli portföy dağılımlarında volatilite limitleri; yüzde 0-5, orta riskli portföylerde yüzde 5-15 ve yüksek riskli portföylerde de yüzde 15 üstünde kalınması hedefleniyor. Portföy dağılımları her ayın son iş gününe ait fiyat verileri üzerinden hesaplanıyor .Fonların valör tarihlerine göre alım-satım emirlerinin gerçekleşmeleri arasında oluşan gün kayıpları getiride sapmalara yol açabilir.

ÖRNEK PORTFÖYLERDE EN YÜKSEK GETİRİ OKS TARAFINDA

ÖRNEK PORTFÖYLERDE EN YÜKSEK GETİRİ OKS TARAFINDA

OKS’DEN ÇIKIP GÖNÜLLÜ BES’E GEÇİLMELİ Mİ?

OKS’DEN ÇIKIP GÖNÜLLÜ BES’E GEÇİLMELİ Mİ?