MAYIS 2023 PORTFÖYLERİNDE SEÇİM ETKİSİ

MAYIS 2023 PORTFÖYLERİNDE SEÇİM ETKİSİ

Mayıs ayında arka arkaya iki seçim yaşayan piyasalarda heyecan durmak bilmedi. Mevcut hükümetin yola devamı ile piyasalar denge bulmaya çalışıyor. Özellikle Eski Ekonomi Bakanı Mehmet Şimşek’in yeni hükümette ekonominin başında olacağına dair senaryolar, hisse senetleri piyasasında dolar bazlı 220’lerde oluşan dipten başlayan yukarı yönlü hareketin ilk kıvılcımı oldu. Diğer yandan dövizde normalleşme beklentisi kapalı çarşı ile bankalardaki döviz alım-satım marjlarını birbirine yaklaştırdı. Kurlar üzerindeki baskının gevşemesiyle dolar/TL 21’lere ulaştı. Velhasıl şimdilik ekonomide ‘normalleşme’ beklentileri piyasaları yönlendiriyor.

AYLIK PORTFÖY VE VARLIK FİYATLARI KARŞILAŞTIRMASI

Mayıs ayında en iyi getiriyi %5,82 ile hisse senetleri piyasası sağladı. Seçim sonrası piyasaların düzeleceği yönünde güçlenen beklentiler hisse senetlerine yaradı. Diğer yandan dolar üzerindeki baskının azaltılmasıyla başlayan yukarı yöndeki hareket dolar cinsi varlıklara yarayarak, TL cinsinden değer kazanmasını sağladı. Doların aylık getirisi %3,53 oldu.

BES FONLARININ GETİRİLERİ

Mayıs ayında BES’in en iyi getiri sağlayan fonları döviz cinsinden varlık taşıyan fonlarda oluştu. AVR-Agesa Hayat Teknoloji Sektörü Yabancı Değişken Fon %20,47’lik getirisi ile BES’in şampiyonu oldu. Onu takip eden yine Agesa’dan, AVK-Avesa Hayat Orta Vadeli Borçlanma Araçları Fonu %13,53 getiri sağlarken, FFC-Fiba Emeklilik Teknoloji Değişken Fonu %12,42 getiri sağladı.

ROBO-ÖRNEK PORTFÖY GETİRİLERİ

Robo-Örnek Portföylerde Mayıs 2023’te en iyi getiri sağlayanlar Düşük Riskli Portföy ile Yüksek Riskli Portföy oldu. Düşük Riskli Portföyün getirisi tahvil faizlerindeki düşüşten gelirken, Yüksek Riskli Portföy hisse senedinin getirisinden faydalandı.

HAZİRAN 2023 ROBO-ÖRNEK PORTFÖYLERİ

Riskolog işbirliği ile gerçekleştirdiğimiz Robo-Örnek Portföy çalışmasında Haziran 2023 için risk gruplarına göre önerilen portföyler ekte yer alıyor. BES’te emeklilik planları kendi içlerinde küçük havuzcuklar şeklinde çalıştığı için burada yer alan fonları herkes alamayabilir. Bu durumda her katılımcı kendi şirketindeki eşdeğer fonu veya benzer fonu tercih edebilir. Ne demek istiyorum? Örneğin burada Anadolu Hayat Teknoloji hisse senedi fonu önerilmiş. Eğer sizlerin emeklilik planında bu fon sunulmuyorsa yerine kendi şirketinizin veya başka bir şirketin teknoloji hisse senedi fonunu o da yoksa hisse senedi fonunu koyabilirsiniz.

Dipnot: Örnek Portföylerde yer alacak fonların azami ağırlığı yüzde 25’i geçemezken, alt limit %5 olarak belirleniyor. Portföydeki fon sayısı yedi adet ile sınırlı. Düşük riskli portföy dağılımlarında volatilite limitleri; yüzde 0-5, orta riskli portföylerde yüzde 5-15 ve yüksek riskli portföylerde de yüzde 15 üstünde kalınması hedefleniyor. Portföy dağılımları her ayın son iş gününe ait fiyat verileri üzerinden hesaplanıyor .Fonların valör tarihlerine göre alım-satım emirlerinin gerçekleşmeleri arasında oluşan gün kayıpları getiride sapmalara yol açabilir.

HAZİRAN 2023 ROBO-ÖRNEK-PORTFÖYLERİ ÇIKTI

HAZİRAN 2023 ROBO-ÖRNEK-PORTFÖYLERİ ÇIKTI

BES’TE SEÇİM SONRASI STRATEJİLER

BES’TE SEÇİM SONRASI STRATEJİLER