ŞUBAT’TA EN ÇOK KAZANDIRAN KATILIM YÜKSEK RİSKLİ PORTFÖY OLDU.

ŞUBAT’TA EN ÇOK KAZANDIRAN KATILIM YÜKSEK RİSKLİ PORTFÖY OLDU.

Öncelikle ülkemizde yaşanan deprem felaketi ve binlerce kaybımız için hepimize başsağlığı ve sabırlar diliyorum. Umuyoruz, bir deprem ülkesi olan ülkemizde bundan sonrası için önlemler alınır ve kayıplar yaşamayız.

Riskolog işbirliği ile hazırlanan Şubat 2023 Robo-Örnek Portföylerin getirileri açıklandı. Robo-Örnek Portföylerde en yüksek getiri %3,89 ile Katılım Yüksek Riskli Portföyde gerçekleşti. Şubat ayında diğer Robo-Örnek Portföylerin tamamında kayıplar oluşurken, en yüksek kayıp %3,24 ile Yüksek Riskli Portföyde gerçekleşti. Kayıpların önemli ağırlığı altın ve kıymetli madenler fonlarından geldi.

Gelin, Şubat ayının Robo-Örnek Portföyleri ve piyasa gerçekleşmelerini daha yakından inceleyelim.

BES’İN EN İYİ GETİREN FONLARI

Şubat 2023’te BES havuzunun en iyi getiri sağlayan fonları Devlet katkısı fonları oldu. 14 Şubatta yapılan düzenleme ile devlet katkısı fonlarındaki hisse senedi oranının %30’a çıkarılmasıyla, hem piyasa desteklenmiş oldu, hem de katkı fonlarının getirileri arttı. Katkı fonlarında tercih hakkı olmaması nedeniyle onları dışarıda bıraktığımızda en iyi getiriler; FEF-Fiba Em. Tacirler Portf. Değ. EYF %9,67 getiri ile birinci; ANE-Viennalife Em. Karma EYF %7,60 ile ikinci ve KKS-Katılım Em. Kira Sert. Katılım EYF %6,73 ile üçüncü oldu.  

PİYASA GETİRİLERİ

Şubat ayında yatırım araçlarında en yüksek getiri %5,24 ile BİST 100 endeksinde gerçekleşti. Dolar %0,45 getiri sağlarken mevduatın getirisi %1,25 olarak gerçekleşti. Altında ise %5,04 oranında kayıp yaşandı.

ÖRNEK PORTFÖYLERDE GETİRİLER

Örnek Portföylerde Katılım Yüksek Riskli Portföy %3,89 getiri ile en iyi getiriyi sağladı. Katılım Orta Riskli Portföyde %3,24 kayıp gerçekleşirken, Düşük Riskli Portföyde kayıp %1,22 seviyesinde oluştu. .

Riskolog tarafından hazırlanan Mart 2023 dönemine ait Robo-Örnek Portföylerdeki fon dağılımları aşağıda yer alıyor.

MART SENARYOLARI

Borsa: Borsada volatilite giderek artarken bir taraftan bireysel emeklilik sisteminden borsaya alımlar geldi. Diğer taraftan da Varlık Fonundan borsada alım yapılacağına dair haberler basına yansıdı. Henüz resmi bir açıklama olmasa da, haberler sayesinde piyasada alımlar güçlendi. Ancak gerek BES tarafından, gerekse de Varlık Fonundan gelen desteklerin tek bir açıklaması var: Borsa desteklenmeyince yükselemiyor. Borsadaki bu zayıflığın arkasında deprem bölgesinde yaşanan can ve mal kayıpları ile aşırı kredi kullanımından gelen kırılganlık bulunuyor.

Diğer yandan kayıplar yerine konulmak, hasarlar onarılmak zorunda. Bunun için fabrikalar çalışacak, üretecek. Artan talepten gelen enflasyon bir anlamda borsada hisse fiyatlarına yukarı yönde baskı yaratabilir. Ancak kısa vadede borsa halen düzeltme bölgesinde.  Dolar bazında 282 seviyeleri yukarı yönde geçilmediği sürece hisse bazında yatay hareket etmesi beklenebilir.

Altın: Ons bazında 1950 seviyelerinden 1804’dek süren geri çekilme ile destek arayışında. Kısa vadede cari fiyat seviyelerinde destek bularak, yönünü tekrar yukarı döndürebilir.

Dolar: Çok hafif yukarı yönde bir eğilim gösteren dolar/TL paritesinde, bankalar ve Kapalıçarşı arasında oluşan fiyat farkı, şimdilik bankaların yüksek marj uygulamasıyla dengelenebiliyor. Ancak uzmanlar doların baskılanmasının çok uzun bir süre devam ettirilemeyeceğini, ihracatı düşüren, cari açığı artıran bir etki oluştuğunu ifade ediyorlar.

Dipnot: Örnek Portföylerde yer alacak fonların azami ağırlığı yüzde 25’i geçemezken, alt limit %5 olarak belirleniyor. Portföydeki fon sayısı yedi adet ile sınırlı. Düşük riskli portföy dağılımlarında volatilite limitleri; yüzde 0-5, orta riskli portföylerde yüzde 5-15 ve yüksek riskli portföylerde de yüzde 15 üstünde kalınması hedefleniyor. Portföy dağılımları her ayın son iş gününe ait fiyat verileri üzerinden hesaplanıyor .Fonların valör tarihlerine göre alım-satım emirlerinin gerçekleşmeleri arasında oluşan gün kayıpları getiride sapmalara yol açabilir.

OKS MART 2023 ROBO-ÖRNEK PORTFÖYLERİ İSTİKRARLI

OKS MART 2023 ROBO-ÖRNEK PORTFÖYLERİ İSTİKRARLI

DEVLET KATKISI FONLARINDAKİ HİSSE ORANININ ARTIRILMASI

DEVLET KATKISI FONLARINDAKİ HİSSE ORANININ ARTIRILMASI