ROBO-ÖRNEK PORTFÖYLER ŞUBATTA ALTINI, DOLARI YENDİ.

ROBO-ÖRNEK PORTFÖYLER ŞUBATTA ALTINI, DOLARI YENDİ.

Şubat ayı genelde piyasaların yükseliş eğiliminde olduğu, bir aydı. Ta ki, 26 Şubatta hisse senedi piyasasında zirveden satışlar gelene kadar. Hisse senedi piyasasında rüzgar kısa vadede tersine dönmüş görünse de, altında ve dolarda yukarı eğilim devam ediyor. BİST 100’de aylık getiri %8,20 ile diğer bütün yatırım araçlarının üstünde oluştu. Piyasaların yükseliş eğiliminde olması fonların ve Robo-Örnek Portföylerin getirilerine de yansıdı.

Bu ayın en iyi getirisi %14,11 ile Orta Riskli Robo-Örnek Portföyde gerçekleşti. Onu %7,92 ile OKS Yüksek Riskli Robo-Örnek Portföy takip ederken, Katılım Yüksek Riskli Portföy de %7,90 getiri ile hemen onun arkasında. Yüksek Riskli Robo-Örnek Portföy ve Katılım Yüksek Riskli Robo-Örnek Portföy dolara, mevduata göre daha iyi olmasına rağmen getirileri BİST 100’ün altında kalmış.

Şubat 2024’te Gönüllü BES tarafında en iyi getir i sağlayan fonlar aşağıda: Tablodan da görüleceği gibi, borsadaki teknoloji sektöründeki çıkış, BES teknoloji temalı fonların da getirilerini olumlu etkiledi.

Riskolog işbirliği ile hazırlanan Robo Örnek Portföylerdeki fonlar ve portföylerin toplam getirileri aşağıdaki tabloda yer alıyor.

Robo Örnek Portföylerde şubat ayında en düşük getiri %4,07 ile Katılım Orta Riskli Portföyde oluşmuş. Robo-Örnek Portföylerdeki en düşük getiri bile dolar, altın ve mevduat üstü getiri sağlamayı başarmış.

Şimdi Mart 2024’ün Robo-Örnek Portföylerine bir göz atalım:

Riskolog algoritması Mart 2024 için de Şubat 2024’te çok güzel getiri sağlayan teknoloji fonlarını Yüksek Riskli Robo-Örnek Portföye seçmiş. Bakalım bu fonlarda getiriler Mart ayında da devam edecek mi? Aşağıdaki tabloda Robo-Örnek Portföylerin ilk başlangıç tarihi olan 29 Nisan 2022’den bu yana 10 bin liranın farklı Robo-Örnek portföylerdeki getirileri ile piyasa getirileri incelenebilir.

Robo Örnek Portföyleri nasıl takip edeceksiniz?

Buradaki portföyleri izlerken her ay portföyünüzde değişiklik yapmanıza gerek yok. Çünkü ciddi bir valör kaybı oluşuyor. Örneğin sizin elinizde kodları atıyorum, %25 AAA-Hisse Fon, %25 BBB-Hisse Fon, %25 CCC-Atak Değişken Fon ve %25’de DDD Agresif değişken fon olsun. Diyelim ki Katılım Yüksek Riskli Robo-Örnek Portföy size cazip geldi. Katılım Yüksek Riskli Portföyde bulunan fonların %68’i hisse fon. Sizin portföyünüzde zaten %50 hisse fon var. %25 Atak Değişken Fon da var. Hisse fonda oran olarak eksiksiniz. Ama agresif değişken fonlar zaten portföylerinde yüksek oranda hisse senedi tutuyorlar. Dolayısıyla agresif değişken fon hisse fon yerine portföyde kalabilir. Geriye örnek portföyde olan ama sizin portföyünüzde olmayan %7 standart fon kalıyor. Standart fonun görevi aşırı dalgalanmalarda portföye az da olsa getiri sağlamak. Ama illaki buradaki portföye uyum sağlayacağım diye portföyünüze standart fon almak zorunda değilsiniz.

Bol, bereketli kazançlar dileğiyle…

Dipnot: Örnek Portföylerde yer alacak fonların azami ağırlığı yüzde 25’i geçemezken, alt limit %5 olarak belirleniyor. Portföydeki fon sayısı yedi adet ile sınırlı. Düşük riskli portföy dağılımlarında volatilite limitleri; yüzde 0-5, orta riskli portföylerde yüzde 5-15 ve yüksek riskli portföylerde de yüzde 15 üstünde kalınması hedefleniyor. Portföy dağılımları her ayın son iş gününe ait fiyat verileri üzerinden hesaplanıyor .Fonların valör tarihlerine göre alım-satım emirlerinin gerçekleşmeleri arasında oluşan gün kayıpları getiride sapmalara yol açabilir.’

OKS YÜKSEK RİSKLİ ROBO-ÖRNEK PORTFÖYLERİN GETİRİSİ BORSAYI TAKİP EDİYOR

OKS YÜKSEK RİSKLİ ROBO-ÖRNEK PORTFÖYLERİN GETİRİSİ BORSAYI TAKİP EDİYOR

OKS’DE FIRSAT ASKIDA BEKLİYOR.

OKS’DE FIRSAT ASKIDA BEKLİYOR.