OTOMATİK KATILIM ZORUNLU MU?

OTOMATİK KATILIM ZORUNLU MU?

45 yaş altı ve TC vatandaşı olup bir işyerinde çalışanlar, (18 yaş altı çalışanlar dahil) kademeli olarak sistem içine alınacaklar. 1 Ocak 2019 tarihi itibari ile 5-9 çalışanı olan işverenler OKS kapsamına girdi. 45 yaş altı ve TC vatandaşı olup, kapsam dahilinde bir işyerinde çalışanlar için ‘otomatik katılım’ a dahil olmak zorunludur. Zaten işveren çalışanlara sadece faizli/faizsiz fon tercihlerini sorar, sisteme dahil olup-olmayacağını değil. Mevzuat çalışanı sisteme dahil etme sorumluluğunu işverene veriyor. Çalışanın bu aşamada yapabileceği bir şey yok.

Bir kez otomatik katılım kapsamına giren işyerleri, daha sonra çalışan sayısı azalsa bile OKS kapsamında kalmaya devam edecek. Her yeni personel alımında, bu yeni kişiyi OKS sözleşmesine dahil edecek.

CAYMA HAKKI NE DEMEK?

Cayma hakkı, ilk iki aylık başlangıç süresinde çalışana verilen, sistemden çıkma hakkı. Sisteme girişten itibaren iki ay içinde ‘cayma hakkını’ kullanarak, çıkış mümkün. Bu neden önemli. Sistemde iki aylık başlangıç süresini tamamlayan çalışanlara 1,000 lira başlangıç devlet katkısı veriliyor. Bu iki aylık süre içinde sistemden çıkanlar başlangıç devlet katkısını alamıyor.

Burada önemli bir detay var. Sisteme girişte ilk iki ayı tamamlayarak çıkan çalışan, eğer hesabına 1,000 lira başlangıç devlet katkısı yansıtılmış ise, bir daha hiçbir şekilde bu devlet katkısını hak edemeyecek. Yok eğer hesabına 1,000 lira başlangıç devlet katkısı yansıtılmadan çıkar ise, bu durumda ileride gerek kendi isteğiyle, gerekse de işyeri değişikliği nedeniyle sisteme dahil olduğunda, başlangıç devlet katkısını tekrar hak edebilme olanağı doğuyor.

Bu nedenle sistemden ayrılmayı düşünen çalışanların bu 1,000 liralık başlangıç devlet katkısı hesaplarına yansıtılmadan, yani ilk iki ay içerisinde çıkması lehine olacaktır. Böylece gelecekte gerek kendi isteğiyle, gerekse de işveren tarafından OKS’ye tekrar dahil edilirse, başlangıç devlet katkısına tekrar hak kazanabilecektir.

CAYMA HAKKINI KULLANMAYANLAR SİSTEMDEN İSTEDİĞİ ZAMAN ÇIKABİLİR Mİ?

İki aylık başlangıç süresinde veya daha sonra herhangi bir zamanda, sistemden ayrılmak isteyenler, istedikleri zaman, birikimleri ve onların getirilerini alarak sistemden çıkabilirler. İki aylık başlangıç süresinde ‘cayma hakkını’ kullanarak sistemden ayrılanlar, sistemdeki birikimlerini getirileriyle birlikte alabilirler. Ancak üç yılı tamamlamadıkları için hiçbir şekilde devlet katkısı alamayacaklardır. Sistemden daha sonra herhangi bir zamanda ayrılan çalışanlar hak ediş sürelerine ve oranlarına uygun olarak devlet katkısı alabilirler.*

*HAK EDİŞ SÜRELERİ

0-3 yıl, devlet katkısının 0%

3-6 yıl, devlet katkısının 15%’i

6-10 yıl, devlet katkısının 35%’i

10 yıldan sonra, devlet katkısının 60%’ı

emeklilikte 100%’ü hak edilir.

BES’E GİRİŞLER İŞTAHINI KAYBETTİ

BES’E GİRİŞLER İŞTAHINI KAYBETTİ

OTOMATİK KATILIMA KİMLER KATILIYOR?

OTOMATİK KATILIMA KİMLER KATILIYOR?