OTOMATİK KATILIMA KİMLER KATILIYOR?

OTOMATİK KATILIMA KİMLER KATILIYOR?

OTOMATİK KATILIMA KİMLER KATILIYOR?

Otomatik katılım sistemine,  Türk vatandaşı veya 29/5/2009 tarihli ve 5901 sayılı Türk Vatandaşlığı Kanununun 28 nci maddesi kapsamında,  45 yaşını doldurmamış,  31/5/2006 tarihli ve 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununun 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (a) ve (c) bentlerine göre, çalışanlar dahil olur. Ayrıca 506 sayılı kanunun geçici 20. Maddesi kapsamında kurulmuş olan sandıklarda çalışanlar da işverenleri tarafından sisteme dahil edilecekler.

OTOMATİK KATILIMDA İŞYERLERİ NE ZAMAN SİSTEME DAHİL OLACAK?

Otomatik katılım kapsamına aşağıdaki tarihlerde kademeli geçiş uygulanacak. Bu tarihlerde gerekli çalışan sayısına sahip olan işverenler bir emeklilik şirketiyle sözleşme imzalayarak çalışanlarını sisteme dahil etmek zorundadırlar.

a) Çalışan sayısı bin ve üzerinde olan bir işverene bağlı olarak çalışanlar 1/1/2017 tarihinden itibaren,

b) Çalışan sayısı ikiyüzelli ve üzerinde ancak binden az olan bir işverene bağlı olarak çalışanlar 1/4/2017 tarihinden itibaren,

c) Çalışan sayısı yüz ve üzerinde ancak ikiyüzelliden az olan bir işverene bağlı olarak çalışanlar 1/7/2017 tarihinden itibaren,

ç) Çalışan sayısı elli ve üzerinde ancak yüzden az olan bir işverene bağlı olarak çalışanlar 1/1/2018 tarihinden itibaren,

d) Çalışan sayısı on ve üzerinde ancak elliden az olan bir işverene bağlı olarak çalışanlar 1/7/2018 tarihinden itibaren,

e) Çalışan sayısı beş ve üzerinde ancak ondan az olan bir işverene bağlı olarak çalışanlar 1/1/2019 tarihinden itibaren,

otomatik olarak emeklilik planına dahil edilir.

5 kişinin altında çalışana sahip işyerleri kapsam dışında kalacak. Yani çalışanlarını ‘otomatik katılım’ sistemine dahil etmeyecekler.

TAŞERON İŞÇİLER NASIL OTOMATİK KATILIM KAPSAMINA GİRER?

Taşeron işçilerin bordro işlemleri ilgili taşeron işveren tarafından yapılıyorsa, taşeron firmadaki toplam SGK’lı çalışan sayısına bakılır. Yok eğer, bordro işlemleri asıl işveren tarafından yapılıyorsa, asıl işverenin çalışan sayısının hesabında dikkate alınır.

MEVSİMLİK İŞÇİLER OTOMATİK KATILIM KAPSAMINA GİRİYOR MU?

Bir işverene bağlı olarak çalışan mevsimlik işçiler de otomatik katılım kapsamına girmektedir. Ancak bir işverene bağlı olmadan, sigorta primlerini kendileri ödeyen tarım işçileri otomatik katılım kapsamında değildir.

BİRDEN FAZLA İŞYERİNDE ÇALIŞANLAR OTOMATİK KATILIM KAPSAMINDA HANGİ İŞVERENDE KAPSAMA ALINACAK?

Birden fazla işyerinde çalışanlar her bir işyerinde ayrı ayrı otomatik katılım kapsamında sisteme dahil edilecektir. Çalışan arzu ederse otomatik katılım kapsamındaki sözleşmelerinin hepsini devam ettirebilir veya istediklerinden ‘cayma’ hakkını kullanarak çıkabilir.

İŞYERLERİNİN OTOMATİK KATILIM KAPSAMINDA ÇALIŞAN SAYISININ TESBİTİ NASIL YAPILACAK?

Bir işyerinde (merkez ve şubeler, bağlı birimler dahil olmak üzere ) en güncel SGK bildirgesinde yer alan toplam çalışan sayısı (18 yaşından küçük ve büyük bütün çalışanlar, geçici ve mevsimlik işçiler, taşeronlar dahil olmak üzere ) göz önüne alınarak ‘otomatik katılım’ kapsamına girip girmeyeceğinin tesbiti yapılır.

KATKI PAYI KESİNTİLERİ NE KADARDIR?

Çalışan katkı payı SGK primine esas kazancının %3’dür.  Çalışanın maaşı üzerinde haciz/nafaka gibi kesintiler olsa da, prime esas kazancı üzerinden katkı payı kesintisi yapılır.  İsteyen çalışan daha yüksek oranda katkı payı kesilmesini işvereninden talep edebilir.

KATKI PAYI KESİNTİLERİ NE ZAMAN YAPILACAK?

Çalışanın brüt aylık ücretinin %3’ü katkı payı olarak kesilecek ve en geç çalışanın ücretinin ödeme gününü takip eden işgünü işveren tarafından banka aracılığıyla Bireysel Emeklilik Şirketince bildirilmiş tek bir hesaba aktarılacak.

OTOMATİK KATILIM ZORUNLU MU?

OTOMATİK KATILIM ZORUNLU MU?

SUÇLU AYAĞA KALK

SUÇLU AYAĞA KALK