BES’TE KARİYER
Yaz tatili, bayram tatili derken, üniversitelerden mezun olan öğrenciler yavaş yavaş iş hayatına giriş yapmaya başladılar. Gençler arasında %20’lere yaklaşan işsizlik oranı her ne kadar umut kırıcı olsa da, çok değişik alanlarda, belki de adı bilinmeyen meslekler, ünvanlar onları bekliyor. Uzmanlara göre uzayan yaşam süresi ve iş hayatında teknolojinin artması ile şu anda var olan mesleklerin çoğu geçerliliğini kaybederken, yeni meslek dalları ortaya çıkacak. Bu nedenle gençlerin bir dalda uzmanlaşmak yerine birkaç dalın birleşiminden oluşan ara dallarda uzmanlaşması gerektiği ifade ediliyor. Böylece meslekler ve sektörler arası geçiş kolaylaşacak. Çalışmak için tek bir sektöre bağımlılık olmayacak.
İKİ SEKTÖRÜN KESİŞİMİ
Bireysel emeklilik sistemi, sigortacılık ve sermaye piyasalarının kesişim bölgesinde yer alıyor. Aslında bireysel emeklilik sistemi bir sigortacılık uygulaması değil. Bir birikim ve tasarruf sistemi. Sigorta firmalarının uzun yıllara dayanan fon yönetimi deneyimi, güçlü acenta ve satış ağları ile arkalarındaki güçlü banka desteği, sistemde başrolü almalarını sağlamış. Sistemin diğer ayağı ise sermaye piyasaları. Fon arz edenler ile fon talep edenleri buluşturan piyasalardır, sermaye piyasaları. Bireysel emeklilik sistemi, katılımcıların katkı payları ile piyasalarda fon arzı yaratır. Bu arz sermaye piyasalarında fon talep edenler ile buluşur. Böylelikle fonlar yatırımlara kaynak olur, ülke ekonomisi büyür.
BİREYSEL EMEKLİLİK ARACISI
Bireysel Emeklilik sisteminde katılımcı ile sistemin buluşmasını sağlayan, katılımcıya dokunan, bireysel emeklilik aracılarıdır. Bireysel emeklilik aracıları ile katılımcılar arasındaki ilişki uzun vadeye ve güvene dayalı olmak zorundadır. Başlangıçta katılımcıya en doğru ürünü sunması ve katılımcının sistemdeki haklarını kullanabilmesine yardımcı olması beklenir. Bunları yapabilmesi için de, hem sermaye piyasaları hem de sigortacılık konularında bilgi sahibi olmalıdır. EGM tarafından gerçekleştirilen bireysel emeklilik aracıları sınavı bu sektörde iş bulabilmenin ve çalışabilmenin ön koşuludur. Sınavda sigortacılık, temel işletme ve iktisat, finans ve yatırım araçları ile satış ve pazarlama alanından sorular bulunur.
BÜYÜMEYE ADAY SEKTÖR
Bireysel emeklilik hızla büyüyen ve daha da büyümeye aday bir sektör olarak gençlere kariyer basamaklarını hızla çıkabilecekleri bir çalışma alanı sunuyor. 15 yıllık bir geçmişe sahip olan sektörde hali hazırda toplam olarak 44 bin bireysel emeklilik aracısı bulunuyor. Bunların %52’si kadın, %48’i erkek. %87’si üniversite, %7’si lise ve %6’sı meslek yüksekokulu mezunu. Anadolu Üniversitesi mezunları %18 ile sektörde önemli bir yer tutuyor. Marmara bölgesi bireysel emeklilik aracılarının en yoğun çalıştığı bölge olarak görünüyor ki, bireysel emeklilik katılımcılarının da, en çok bulunduğu bölge Marmara Bölgesi aynı zamanda. Bireysel emeklilik aracılarının üçte ikisinin çalışma ortamı bankalar. Büyümeye ve gelişmeye açık olan sektörde yer alan bireysel emeklilik şirketleri bu sektörde kariyer yapmak isteyenlere kapı açıyor. Dediğimiz gibi 4 yıllık lisans ve ilgili bölümlerden 2 yıllık ön lisans mezunu olanlar, bireysel emeklilik aracıları sınavını vererek bu sektöre giriş yapabilirler. Adayların insan ilişkilerinde başarılı, ikna kabiliyeti yüksek ve gelişime açık olması da bekleniyor.
Bu haftaki konuğumuz sektörün en çok çalışana sahip kurumlarından Anadolu Hayat ve Emeklilik Genel Müdürü Uğur Erkan, bize sektörde kariyer yollarını anlatıyor:
Adayların, işin niteliğine göre yapılacak sınav ve / veya mülakatta başarılı olmaları, Sigortacılık ve Bireysel Emeklilik Sistemi Mevzuatında yer alan hususlardan dolayı hüküm giymemiş olmaları, Sağlık durumunun Türkiye'nin her yerinde görev yapmaya ve seyahat etmeye uygun olması, en az dört yıllık yükseköğretim kurumu veya en az iki yıllık bankacılık, borsa ve finans, işletme, maliye, menkul kıymetler ve sermaye piyasası, muhasebe, para ve sermaye yönetimi, pazarlama ve sigortacılık meslek yüksekokulu ve benzer bölümlerden mezun olmaları bekleniyor. Genellikle adayların 35 yaşını aşmamış olmaları isteyor. Kurumumuzda işe başlayanların ilk giriş unvanı “Gelecek Planlama Uzmanı” dır. Bu unvanın gerektirdiği performans ve kıdem kriterlerini yerine getiren çalışanlar “Saha Yönetmeni” unvanına yükselirler. Aynı şekilde bu unvanın da gerektirdiği performans ve kıdem kriterlerini yerine getiren çalışanlar “Bölge Satış Yönetmeni” unvanına hak kazanır. Bu unvandaki çalışanlarımızın Şirketimizin Bölge Satış Müdürlüklerine “Bölge Satış Müdürü” olarak atanmaları mümkündür. Satış ekibindeki çalışanlara baz ücret ödemesi ve unvanlı personel ise ayrıca unvan tazminatı ödemesi yapılmaktadır. Bu sabit ücretlere ek olarak yapmış oldukları satışlar üzerinden komisyon ile aylık, 3 aylık ve 6 aylık performans ödemeleri de yapılmaktadır. Kurumumuz çalışanlarına ayrıca özel sağlık sigortası, işveren katkılı bireysel emeklilik hesabı, hayat sigortası, yemek ücreti sağlanmaktadır.
Satış ekibimizin büyük çoğunluğu İş Bankası şubelerinde çalışmaktadır. Bu ekibimizin yanı sıra bazı kurumsal ve bireysel müşterilerimizle ilgilenen farklı bir ekibimiz de bulunmaktadır.