BES ŞİRKETİYLE İLETİŞİMDE OL, HAKLARINI KORU

BES ŞİRKETİYLE İLETİŞİMDE OL, HAKLARINI KORU

Bilindiği gibi otomatik katılım sistemi 45 yaş altındaki 4/a ve 4/c statüsündeki çalışanları bireysel emeklilik sistemine dahil ediyor. Çalışanların ücretlerinden yapılan %3 kesinti işveren tarafından bireysel emeklilik sistemine aktarılıyor, devlet de bunun karşılığında %25 devlet katkısını taahhüt hesaplarına kaydediyor. Sistem neredeyse bir yılını doldurmak üzere. Bugüne kadar yaklaşık 7,5 milyon çalışan sisteme dahil edildi ve bunlardan 3,425 bin kişi cayma hakkının kullanmayarak sistemde kalmaya devam etti. 1 Ocak 2018’den itibaren 50’den fazla 100’den az çalışana sahip işverenler bir bireysel emeklilik şirketiyle anlaşarak çalışanlarını sisteme dahil edecekler.

Otomatik katılım sistemi çalışanlar üzerinden kurgulanmış. Peki, iş değiştirme, işten ayrılma veya işsizlik durumlarında ne olacak? Çalışanın otomatik katılımdan kaynaklanan hakları devam edecek mi? Ya da çalışan ne yapmalı ki, otomatik katılımda mevcut haklarını ve sözleşmesini sürdürebilsin?

Öncelikle çalışanın işyeri değişikliği veya işsiz kalması durumlarında bireysel emeklilik şirketine bilgi vermesi mevcut sözleşmeden kaynaklanan haklarının devamı açısından çok önemli. Otomatik katılım SSK gibi değil. İşe girdin, çıktın yine başladın, aynı SSK numarasıyla devam... Keşke Otomatik katılım da öyle kurgulansaydı. Otomatik Katılımda öyle bir şey yok. Burada çalışanın iş değişikliğine gitmesi durumunda yeni işverenin otomatik katılıma dahil olup-olmaması çalışanın izleyeceği yolu farklılaştırıyor. İşsiz kalması durumunda da ya dışarıdan ödemeye devam etme seçeneği, ya da ara verme hakkını kullanmak istemesi gerekiyor. Aksi halde otomatik katılım sözleşmesi sonlandırılıyor.

Yeni işyeri otomatik katılım kapsamındaysa

Çalışan işten ayrıldı, ara vermeden hemen yeni iş buldu. Yeni işyeri de otomatik katılım kapsamındaysa sorun yok. Eski işyerindeki emeklilik planı yeni işyerindeki plana aktarılacak. Eski emeklilik planında süreden kaynaklanan hakları aynen korunacak. Burada çalışanın eski işyerindeki planından ayrılmamış olması gerekiyor.

Yeni işyeri otomatik katılım kapsamında değilse

Çalışan iş değiştirdiğinde yeni işyerinde otomatik katılım kapsamında bir emeklilik planı yok ise bu kez dışarıdan ödemeye devam etme, ara verme veya sözleşmeyi sonlandırma seçenekleriyle karşı karşıya kalır. İşinden ayrılan ve iş bulamayan çalışanlar da bu seçeneklerden birini tercih etmek zorunda kalacaklardır. Çalışma ilişkisinin sonlanmasına dair bilginin şirkete iletilmesi çalışanın sorumluluğunda olup, BES şirketine bu bilgi her türlü yazılı veya güvenli elektronik iletişim araçları ile iletilebilir.

-Çalışan işten ayrılma tarihini izleyen ayın sonuna kadar yazılı olarak veya her türlü güvenli elektronik iletişim aracı ile bireysel emeklilik şirketine bildirimde bulunarak dışarıdan ödeme seçeneğini tercih edebilir. Bu durumda eski işyerindeki emeklilik planına en az o dönemde geçerli brüt asgari ücretin %3’ü kadar katkı payı ödeyerek, mevcut planına devam edebilir.

-Çalışan ikinci olarak ara verme seçeneğini tercih edebilir. Bu durumda ara verme hakkını kullanmak istediğini BES şirketine bildirmeli ve 3 ay bitmeden talebini yenilemelidir. Ara verme süresinin sonlandığı ayı takip eden ayın sonuna kadar çalışan tarafından herhangi bir katkı payı ödemesi yapılmaması veya ara verme talebinin yenilenmemesi durumunda BES şirketi tarafından 20 işgünü içerisinde ayrılma işlemleri gerçekleştirilir.

- İşini değiştiren çalışanın yeni işvereninin otomatik katılım kapsamında olmaması veya işinden ayrılan çalışan için bir diğer seçenek de sözleşmenin sonlandırılmasıdır. Çalışan katkı payı ödememiş veya bildirimde bulunmamış ise, bu kez BES şirketi çalışan ile iletişime geçerek çalışanın banka hesap bilgilerini alır. 20 gün içerisinde de sözleşmeden ayrılma işlemini gerçekleştirir.

Peki, BES şirketini bilgilendirmek neden önemli? Sözleşme sonlanırsa ne olur?

Çalışan ne zaman ve hangi şekilde olursa olsun otomatik katılımdaki sözleşmesi sona erdiğinde kendi birikimlerinin tamamını alır. Ancak, çalışanın sözleşmesinde geçirdiği süreler devlet katkısının hak edilmesi açısından ve birikimler üzerinden alınacak stopaj açısından önemli. Çalışan 3 yılı tamamlamadan sözleşmesinden ayrılırsa hiçbir devlet katkısını hak edemez. Kendi birikimleri üzerinden alınacak stopaj da %15 olur. Sözleşmesinde 3 ila 6 yıl arasında kalanlar devlet katkılarının %15’ini hak eder. Bu dönemde devlet katkısı dahil birikimler üzerinden alınacak stopaj da %15’tir. 6 ila 10 yıl sözleşmede geçirenler devlet katkılarının %35’ine hak kazanırken bu dönemde birikimler üzerinden alınacak stopaj halen %15 olarak devam eder. Sözleşmede 10 yılını tamamlayan çalışan devlet katkılarının %60’a hak kazanırken, 10 yılı tamamlayarak sistemden ayrılanların devlet katkısı dahil birikimleri %10 stopaja tabi olur. Devlet katkılarının tamamının hakedilmesi ve stopaj oranının %5’e düşmesi ancak sistemde 10 yılı tamamlayıp 56 yaşını bitirenler için söz konusudur.

PORTFÖY YÖNETİCİLERİ DAHA AKTİF OLACAK

PORTFÖY YÖNETİCİLERİ DAHA AKTİF OLACAK

OTOMATİK KATILIMDA DEVLET KATKISI ENFLASYONA ENDEKSLİ

OTOMATİK KATILIMDA DEVLET KATKISI ENFLASYONA ENDEKSLİ