ROBO-ÖRNEK PORTFÖYLERDE GETİRİ SADECE DÜŞÜK RİSKTE

ROBO-ÖRNEK PORTFÖYLERDE GETİRİ SADECE DÜŞÜK RİSKTE

Piyasalarda genel geçer kural risk ve getirinin kardeş olduğu, risk arttıkça getirinin de artacağı yönündedir. Son iki aya kadar özellikle hisse senedi piyasaları getiri tarafıyla gündeme geliyordu. Ancak iki aydır piyasanın risk yüzüyle karşılaşan yatırımcılar tabi ki çok mutsuz oldu. Özellikle de aşırı risk alanlar. Ağustos ayı piyasalar açısından bol çalkantılı, bol haber akışı ve yüksek volatilite ile geçti. Ayın getiri şampiyonu %7,44 getiri ile gram altın oldu. Hem ons altındaki yükseliş hem de dolar/TL’den gelen değer artışı ile gram altın 2,800’leri gördü. Ağustos ayında BES havuzunda en yüksek getiri sağlayan fonlar, altın fonları oldu. BES havuzundaki altın yatırımları portföylerin en azından değer kaybetmesini engelledi.

Merkez Bankası tarafından %50’de sabit tutulan politika faizi, sabit getirili yatırım araçlarının getirilerde öne çıkmalarını sağladı. Ağustos 2024’te mevduat faizi %4,56 getiri sağladı.

Yavaş yavaş yükselmesine izin verilen dolar/TL paritesinde yükseliş %2,63’e ulaştı. Ancak hisse senetlerindeki değer kaybı portföylerdeki getirileri neredeyse eritti. Borsadaki %7,57 gibi yüksek bir oranda gerçekleşen değer kaybı nedeniyle hisse senedi veya hisse senedi fonu taşıyan portföyler negatife döndü..

Peki, piyasalardaki bu gelişmelerin BES fonlarına etkisi ne oldu diye bakıldığında, Riskolog işbirliği ile hazırlanan orta riskli ve riskli portföylerde değer kayıpları mevcut. Düşük riskli portföyler ise az da olsa getiri üretmeyi başarabildi. Robo-Örnek Portföylerde Ağustos 2024’te en yüksek getiri %3,78 ile Katılım Orta Riskli Portföy’de. Düşük Riskli Robo-Örnek Portföy %1,66 getiri üretirken, Orta Riskli Robo-Örnek Portföy %-1,4, Katılım Yüksek Riskli Robo-Örnek Portföy %-6,91 ve Yüksek Riskli Robo-Örnek Portföy %-8,36 zarar ettirdi.

Gelin, Riskolog’un Eylül 2024 için Robo-Örnek Portföylere seçtiği fonlara bir bakalım:

Şimdi de Mayıs 2022’den bu yana Riskolog’la hazırladığımız Robo-Örnek Portföylerdeki getirilere ve alternatif piyasalara bir göz atalım.

Robo Örnek Portföyleri nasıl takip edeceksiniz?

Buradaki portföyleri izlerken her ay portföyünüzde değişiklik yapmanıza gerek yok. Çünkü ciddi bir valör kaybı oluşuyor. Örneğin sizin elinizde kodları atıyorum, %25 AAA-Hisse Fon, %25 BBB-Hisse Fon, %25 CCC-Atak Değişken Fon ve %25’de DDD Agresif değişken fon olsun. Diyelim ki Katılım Yüksek Riskli Robo-Örnek Portföy size cazip geldi. Katılım Yüksek Riskli Portföyde bulunan fonların %68’i hisse fon. Sizin portföyünüzde zaten %50 hisse fon var. %25 Atak Değişken Fon da var. Hisse fonda oran olarak eksiksiniz. Ama agresif değişken fonlar zaten portföylerinde yüksek oranda hisse senedi tutuyorlar. Dolayısıyla agresif değişken fon hisse fon yerine portföyde kalabilir. Geriye örnek portföyde olan ama sizin portföyünüzde olmayan %7 standart fon kalıyor. Standart fonun görevi aşırı dalgalanmalarda portföye az da olsa getiri sağlamak. Ama illaki buradaki portföye uyum sağlayacağım diye portföyünüze standart fon almak zorunda değilsiniz. Portföy dağılımlarınızda aşağıdaki linklerden faydalanabilirsiniz.

https://www.zeynepcandanaktas.com/getiriler

https://www.besanaliz.com/

Bol, bereketli kazançlar dileğiyle…

Dipnot: Örnek Portföylerde yer alacak fonların azami ağırlığı yüzde 25’i geçemezken, alt limit %5 olarak belirleniyor. Portföydeki fon sayısı yedi adet ile sınırlı. Düşük riskli portföy dağılımlarında volatilite limitleri; yüzde 0-5, orta riskli portföylerde yüzde 5-15 ve yüksek riskli portföylerde de yüzde 15 üstünde kalınması hedefleniyor. Portföy dağılımları her ayın son iş gününe ait fiyat verileri üzerinden hesaplanıyor .Fonların valör tarihlerine göre alım-satım emirlerinin gerçekleşmeleri arasında oluşan gün kayıpları getiride sapmalara yol açabilir.’

OKS ROBO-ÖRNEK PORTFÖYLERDE GETİRİ BAŞLANGIÇ FONLARINDAN

OKS ROBO-ÖRNEK PORTFÖYLERDE GETİRİ BAŞLANGIÇ FONLARINDAN

1 AĞUSTOS 2024 PORTFÖYÜM

1 AĞUSTOS 2024 PORTFÖYÜM