ROBO-ÖRNEK PORTFÖYLERDE İSTİKRARLI GETİRİ

ROBO-ÖRNEK PORTFÖYLERDE İSTİKRARLI GETİRİ

Nisan ayı borsanın canlı olduğu ve yeni tarihi zirvelere ulaştığı bir ay oldu. Borsanın aylık getirisi %9,88’e ulaşarak varlık gruplarında en iyi getiriyi sağladı. Döviz ve altın yatırımcısını üzerken, mevduat aylık bazda %4,5 getiriye ulaştı. Mart ayında %50’ye çıkan TCMB politika faizi mevduat getirilerini olumlu etkilerken, sabit getirili varlıklara yatırım yapan fonlar da faizlerin artışından faydalandı.

Riskolog işbirliği ile hazırlanan OKS Robo Örnek Portföylerin tamamı Nisan ayında iyi getiri sağlarken, özellikle OKS Yüksek Riskli Portföy ise %15,67 getiri ile bütün yatırım araçlarını geride bıraktı.

Borsada yüzde 10’a yaklaşan yükselişle BES hisse senedi fonları da getirilerini artırdı. ATE-Anadolu Hayat İş Bankası İştirak Endeksi Fonu. %19,43 getiri ile gönüllü BES fonlarında lider oldu. IEH-NN Hayat Hisse senedi fonu ve BPH-BNP Paribas yüzde 18 üstü getirileriyle göz doldurdu.

Riskolog işbirliği ile hazırlanan Nisan 2024 Robo-Örnek Portföylerde en iyi getiri %4,95 ile Katılım Yüksek Riskli Portföy’de gerçekleşti. En düşük getiri ise %2,34 ile Katılım Orta Riskli Portföyde oluştu.

Ve Mayıs 2024 Robo-Örnek Portföy dağılımları aşağıdaki tabloda. Bakalım, en iyi getiriler hangi portföylerde oluşacak?

Risklolog ile çalışmaya başladığımız 29 Nisan 2022’den bu yana 10 bin liranın farklı Robo-Örnek portföylerdeki getirileri ile piyasa getirileri aşağıdaki tablodan incelenebilir. Halihazırda OKS Yüksek Riskli Portföydeki 10 bin lira iki yılda tam 378 bin liraya ulaşmış.

Robo Örnek Portföyleri nasıl takip edeceksiniz?

Buradaki portföyleri izlerken her ay portföyünüzde değişiklik yapmanıza gerek yok. Çünkü ciddi bir valör kaybı oluşuyor. Örneğin sizin elinizde kodları atıyorum, %25 AAA-Hisse Fon, %25 BBB-Hisse Fon, %25 CCC-Atak Değişken Fon ve %25’de DDD Agresif değişken fon olsun. Diyelim ki Katılım Yüksek Riskli Robo-Örnek Portföy size cazip geldi. Katılım Yüksek Riskli Portföyde bulunan fonların %68’i hisse fon. Sizin portföyünüzde zaten %50 hisse fon var. %25 Atak Değişken Fon da var. Hisse fonda oran olarak eksiksiniz. Ama agresif değişken fonlar zaten portföylerinde yüksek oranda hisse senedi tutuyorlar. Dolayısıyla agresif değişken fon hisse fon yerine portföyde kalabilir. Geriye örnek portföyde olan ama sizin portföyünüzde olmayan %7 standart fon kalıyor. Standart fonun görevi aşırı dalgalanmalarda portföye az da olsa getiri sağlamak. Ama illaki buradaki portföye uyum sağlayacağım diye portföyünüze standart fon almak zorunda değilsiniz.

Bol, bereketli kazançlar dileğiyle…

Dipnot: Örnek Portföylerde yer alacak fonların azami ağırlığı yüzde 25’i geçemezken, alt limit %5 olarak belirleniyor. Portföydeki fon sayısı yedi adet ile sınırlı. Düşük riskli portföy dağılımlarında volatilite limitleri; yüzde 0-5, orta riskli portföylerde yüzde 5-15 ve yüksek riskli portföylerde de yüzde 15 üstünde kalınması hedefleniyor. Portföy dağılımları her ayın son iş gününe ait fiyat verileri üzerinden hesaplanıyor .Fonların valör tarihlerine göre alım-satım emirlerinin gerçekleşmeleri arasında oluşan gün kayıpları getiride sapmalara yol açabilir.’

OKS KATILIM YÜKSEK RİSKLİ PORTFÖY BORSAYI KATLADI

OKS KATILIM YÜKSEK RİSKLİ PORTFÖY BORSAYI KATLADI

2 MAYIS 2023 BES PORTFÖYÜM

2 MAYIS 2023 BES PORTFÖYÜM