KATILIM FONLARI HANGİ FONLARLA EŞLEŞİR

KATILIM FONLARI HANGİ FONLARLA EŞLEŞİR

Katılım fonları faiz hassasiyeti olan yatırımcılar için tasarlanmış fonlardır. Hem yatırım fonları tarafında hem de BES tarafında farklı yatırım olanakları sunan katılım fonları bulunuyor. Fonların faizli veya faizsiz olduğunu ünvanındaki ‘katılım’ ibaresinden anlıyoruz. Faizli fonların ünvanlarında herhangi özel bir ibare yer almazken, faizsiz fonların ünvanlarında ‘katılım’ ibaresinin kullanılması zorunlu. Çoğu zaman katılımcılar ‘katılım’ ibaresinin fonun faizsiz getiri sağladığını ifade ettiğini bilmediğinden, hem faizsiz fonların hangileri olduğunu hem de faizsiz fonların hangi fonlarla eşleştirilebileceğini soruyor. Bu hafta faiz hassasiyatı olan yatırımcılar için ‘katılım fonları’nı  TEFAS Fonları ve BES fonlarıyla eşleştirmeye çalışalım:

KATILIM FONU TÜRLERİ

Öncelikle şunu ifade edelim. Faiz hasasiyeti olmayan yatırımcılar hem TEFAS fonları tarafında hem de BES fonları tarafında ünvanında ‘katılım’ ibaresi olan fonlara da yatırım yapabilir. Ama faiz hassasiyeti olan yatırımcılar sadece ünvanında ‘katılım’ ibaresi olan fonlara yatırım yapabilir ve yapmalıdır. BES tarafında ‘katılım Emeklilik Planı’nın seçilmesi halinde katılımcılar faizli getiri sağlayan fon tercih edemezler. Yani sistem katılımcının tercihini fon seçiminde her zaman dikkate alıyor ve ona faizli fonları göstermiyor. Ama TEFAS tarafında böyle bir kontrol mekanizması yok. Dolayısıyla kıntrolü katılımcı kendisi yapıyor. Katılım fonu türleri TEFAS tarafında söyle gruplandırılıyor;

- Hisse Senedi Katılım Fonları,

-Kira Sertifikası Katılım Fonları,

-Altın Katılım Fonları,

-Diğer Katılım Fonları olarak ayrılıyor.

BES tarafında ise,

-4 farklı risk grubunda Değişken Katılım Fonları (Gönüllü BES ve OKS tarafında)

-Hisse Senedi Katılım Fonları (Gönüllü BES tarafında)

-Katılım Katkı Fonları (Gönüllü BES ve OKS tarafında)

-Kıymetli Maden Katılım Fonları (Gönüllü BES tarafında)

-Standart Katılım Fonları (Gönüllü BES ve OKS tarafında)

-Kira Sertifikası Katılım Fonları (Gönüllü BES tarafında)

-Karma Katılım Fonları (Gönüllü BES tarafında)

-Başlangıç Katılım Fonları (OKS tarafında) olarak gruplandırılıyor.

KATILIM FONLARINI TEFASTA EŞLEŞTİRELİM

BES tarafında faiz hassasiyeti olan yatırımcılar başlangıçta bu hassasiyete dayalı bir Emeklilik Planına yönlendirildiği için ve sistem sürekli kontrol sağladığından, faiz hassasiyeti olan katılımcıların endişe etmesine gerek yok. BES tarafında faiz hassasiyeti olan yatırımcılara sadece ‘Katılım’ ibaresine haiz fonlar sunuluyor. Halbuki TEFAS tarafında katılımcılar diledikleri zaman hem faizli hem de faizsiz fon tercih edebiliyorlar. Bu durumda faiz hassasiyeti olan katılımcılar ünvanında ‘katılım’ ibaresi olan fonlara yatrırm yapmalı. Peki, TEFAS tarafında ‘katılım’ ibaresine haiz fonları seçerken neye dikkat edeceğiz? Hangi fonlara yatırım yaparsak nasıl bir getiri elde edebiliriz sorularına kabaca yanıt vermek gerekirse;

-Kira Sertifikası Katılım Fonlarının getirileri, Borçlanma araçları fonları, para piyasası fonları ve Temkinli değişken fon getirilerine yakınsıyor.

-Hisse Senedi Katılım Fonlarının getirileri, faizli hisse senedi fonlarının getirileriyle benzer hareket ediyor.

-Altın katılım fonları adı üzerinde altın ve kıymetli madenler fonlarının getirilerine yakın bir getiri vadediyor.

-Diğer Katılım Fonları grubunda her alan fonların risk gruplarına göre ayrıca gruplandırılması gerekiyor. Risk grubu 5-7 aralığındaki fonlar (GPF-ZPF-FBC-KTJ-CPU-ZCK-KNJ) yüksek riskli fonlar olup, kendi aralarında değerlendirilirken, 3-4 risk grubundaki fonlar orta risk seviyesindedir. (KCV-KTM-KSR-PDD-FFH-RBK) Bir de düşük risk ve düşük getiriye sahip fonlar var ki onlar da 1-2 risk grubunda yer alıyorlar. (NJY-ZBI) Bu gruptaki fonlar değişken fonların benzer risk gruplarıyla eşleştirilebilir.

KATILIM FONLARININ PORTFÖYLERİNE HANGİ YATIRIM ARAÇLARI ALINIYOR?

Katılım fonları ‘faizsiz’ getiri sağladığından portföyüne alınan yatırım araçları da faizsiz getiri sağlayan yatırım araçlarından seçiliyor. Peki nedir bunlar? Başta katılım hesabı (TL, altın cinsi ve döviz cinsi) olmak üzere; kira sertifikaları ve gelir ortaklığı senetleri, altın ve kıymetli madenler ile bunlara bağlı sertifikalarla, katılım endeksinde yer alan yerli ve yabancı hisse senetlerine yatırım yapabiliyorlar.

KATILIM FONUNUN UNVANI NASIL BELİRLENİYOR?

Katılım Fonlarının ünvanlarında ‘katılım’ ibaresi bulunmak zorunda iken, ayrıca yatırım yapılan varlığa, bölgeye, sektöre dair bilgi vermesi gerekir. Örneğin; hisse katılım fonlarının portföyü, en az %80 oranında katılım endeksinde yer alan hisse senetlerinden oluşuyor. Ya da kira sertifikası katılım fonlarının portföylerinde en az %80 oranında kira sertifikaları bulunmalıdır. Altın katılım fonlarının portföylerinde de en az %80 oranında külçe altın, borsada işlem gören gram altın, altın cinsi katılım hesapları ve altına bağlı kira sertifikaları yer alıyor.

FONUN FAİZSİZ GETİRİ SAĞLADIĞINDAN NASIL EMİN OLACAĞIZ?

Katılım fonlarının portföylerine alınacak yatırım araçlarının seçiminde hem TEFAS fonları tarafında hem de BES fonları tarafında dini hassasiyetlerin gözetilmesi açısından bir danışman veya danışma kurulundan onay alınması gerekiyor. Yani, ünvanında ‘katılım’ ibaresi bulunan her fonun anlaşmalı bir danışmanı veya danışma kurulu olmak zorundadır. Fonun izahname ekinde veya KAP sayfasında danışman veya danışma kurulundaki kişilerin kimler olduğu, tecrübeleri ve çalışma ilkelerine yer veriliyor.

BES TEMİNATLI KREDİ NASIL KULLANILACAK

BES TEMİNATLI KREDİ NASIL KULLANILACAK

1 TEMMUZ 2024 BES PORTFÖYÜM

1 TEMMUZ 2024 BES PORTFÖYÜM