TEMMUZ  ROBO-ÖRNEK PORTFÖYLERİNDE RİSK ALAN YAŞADI

TEMMUZ ROBO-ÖRNEK PORTFÖYLERİNDE RİSK ALAN YAŞADI

Riskolog işbirliği ile sunulan Temmuz 2023 Robo-Örnek Portföyleri servise hazır. Ama öncesinde gelin, geçen ay neler olmuş, Robo-Örnek Portföylerde getiriler nasıl oluşmuş, bir bakalım:

Geçen ayın en yüksek getirisi Dolar/TL paritesinde gerçekleşmiş. %23,67’e ulaşan Dolar/TL paritesindeki getiri, elinde döviz cinsi varlık olanları olumlu etkilerken, halkın genelini olumsuz etkilemeye aday. Çünkü dövizdeki yükselişin enflasyon geçişkenliğinin çok yüksek olduğu uzmanlar tarafından ifade ediliyor.

BES FONLARININ GETİRİLERİ

Bireysel emeklilik Sisteminde Haziran 2023’te en yüksek getiri sağlayan fon % 31 getiri ile AH4-Anadolu Hay.Em. İkinci Kamu Dış Borçlanma Araçları Fonu oldu. Onu yüzde 30 getiri ile EIF-HDİ Fiba Emeklilik Hay. Oyak Port. Kamu Dış Borç.Araç.Fonu takip ederken, ABE-Anadolu Hay. S&P Yabancı BYF Fon Sepeti Fonu %29 getiri ile üçüncü sıraya yerleşti.

ROBO-ÖRNEK PORTFÖY GETİRİLERİ

Riskolog işbirliği ile hazırlanan Robo-Örnek Portföylerde Haziran 2023’te en iyi getiriyi sağlayan portföy Riskli Portföy Oldu. %20,24 ulaşan getirisiyle riskli portföy alınan riskin hakkını vermiş oldu. Robo-Örnek portföylerde ikinci en yüksek getiriyi sağlayan portföy ise %20,06 getiri ile Katılım Orta Riskli Portföy oldu.

TEMMUZ 2023 ROBO-ÖRNEK PORTFÖYLERİ

Riskolog işbirliği ile gerçekleştirdiğimiz Robo-Örnek Portföy çalışmasında Temmuz 2023 için risk gruplarına göre önerilen portföyler ekte yer alıyor. BES’te emeklilik planları kendi içlerinde küçük havuzcuklar şeklinde çalıştığı için burada yer alan fonları herkes alamayabilir. Bu durumda her katılımcı kendi şirketindeki eşdeğer fonu veya benzer fonu tercih edebilir. Ne demek istiyorum? Örneğin burada Anadolu Hayat Altın fonu önerilmiş. Eğer sizlerin emeklilik planında bu fon sunulmuyorsa yerine kendi şirketinizin veya başka bir şirketin altın fonunu koyabilirsiniz.

Dipnot: Örnek Portföylerde yer alacak fonların azami ağırlığı yüzde 25’i geçemezken, alt limit %5 olarak belirleniyor. Portföydeki fon sayısı yedi adet ile sınırlı. Düşük riskli portföy dağılımlarında volatilite limitleri; yüzde 0-5, orta riskli portföylerde yüzde 5-15 ve yüksek riskli portföylerde de yüzde 15 üstünde kalınması hedefleniyor. Portföy dağılımları her ayın son iş gününe ait fiyat verileri üzerinden hesaplanıyor .Fonların valör tarihlerine göre alım-satım emirlerinin gerçekleşmeleri arasında oluşan gün kayıpları getiride sapmalara yol açabilir.

TEMMUZ 2023 ROBO-OKS ÖRNEK PORTFÖYLERİ

TEMMUZ 2023 ROBO-OKS ÖRNEK PORTFÖYLERİ

BES YARIM TRİLYONU AŞTI

BES YARIM TRİLYONU AŞTI