PİYASALAR HAZİRANDA ZİRVELERDEN GERİ DÖNDÜ

PİYASALAR HAZİRANDA ZİRVELERDEN GERİ DÖNDÜ

Haziran ayı borsa, altın ve döviz piyasaları açısından zirvelerin görüldüğü ancak yeniden geri dönülerek destek arandığı bir dönem oldu. Bunda hiç kuşkusuz ki, ay içerisinde BDDK’nın açıkladığı ve bazı şirketlere kredi sınırlaması getiren kararın da etkisi var. Kısaca; 15 milyon lirayı aşan döviz varlığı bulunan bağımsız denetime tabi şirketlerin, kredi kullanımını sınırlayacak olan karar sonrasında, piyasalar tekrar denge arayışına başladı. Borsa 2600’lerden, dolar 17,3’lardan, gram altın da 1,030’lardan geri döndü. Bu geri dönüşlerin piyasalardaki bütün varlıklara etkisi negatif olarak gerçekleşirken en yüksek düşüş yüzde 5,56 ile BİST 100 endeksinde meydana geldi.

Bu dönemde tek olumlu gelişme faizlerde yaşandı. Bankalara getirilen, uzun vadeli sabit faizli tahvil tutma zorunluluğu, faizlerin aşağı gelmesini sağladı ve Haziran 2022’de faizden getiri sağlamak mümkün oldu.

FONLARDA DURUM

BES fonları tarafında faizlerdeki düşüş etkisini gösterdi ve en iyi getiri sağlayan fonlar borçlanma araçları fonları oldu. AG1-Anadolu Hay. İkinci Borçlanma Araçları Grup EYF yüzde5,35’lik getirisi ile Haziran 2022’nin en çok kazandıran fonu oldu. İkinci sırada yüzde 4,86’lık getirisiyle AH1-Anadolu Hay. İkinci Borçlanma Araçları EYF, üçüncü sırada da yüzde 4,33’lük getirisiyle AH9-Anadolu Hay. Dengeli Değişken EYF yer aldı. EGM’nin (Emeklilik Gözetim Merkezi) verilerine göre BES fon havuzunun getirisi yüzde -0,1 olarak gerçekleşti. Nominal olarak çok büyük bir düşüş gibi görünmese de, önümüzdeki hafta açıklanacak enflasyon oranının bu rakamın üstünde gerçekleşmesi halinde, reel olarak fonlardaki zarar büyüyebilecek.

ÖRNEK PORTFÖYLERDE GETİRİLER

Varlık fiyatlarındaki gerilemeler fonlara ve örnek portföylere olumsuz yansıdı. Getiri sağlayabilen portföyler düşük ve orta riskli portföyler olurken, yüksek riskli portföylerin getirisi negatife döndü. Bu ayın en iyi getiri sağlayan portföyü, yüzde 0,98 ile Katılım Orta Riskli Portföy olurken, en yüksek zarar yüzde -1,41 ile faizli taraftaki Yüksek Riskli Portföy’de gerçekleşti. Ancak yüksek riskli portföyler 0-25 yaş aralığına önerildiğinden ve bu katılımcıların sistemde çok uzun süreler kalacağı göz önüne alındığında, portföy değişikliği yapmaya gerek yok, denilebilir. Günlük, aylık ve hatta bazen yıllık zararlar uzun vade içerisinde her zaman getiriye dönüş potansiyeli taşıyor.

PİYASALARDA BEKLENTİLER

Enflasyon hem yurtiçinde hem de yurt dışında bütün ekonomilerin baş belası olmaya devam ediyor. Enflasyona karşı uygulanan tedbirler bir taraftan piyasalardaki dalga boylarını yani volatiliteyi artırmaya devam ederken, diğer taraftan oluşan pozitif getirilerin enflasyonun altında kalmasıyla birikimler reel olarak zarara uğruyor. Böylesi bir dönemde yatırım yapmak, portföy yönetmek gerçekten çok güç. Portföy yönetimi konusunda BES şirketlerinden daha çok yardım almak, portföy çeşitlendirmesi yapmak ve aşırı risk almamak yapılabilecek en doğru iş gibi görünüyor.

BİST 100: Uzun vadeli çıkış trendinde 2654 ile zirve yapan BİST 100’de, aşağı gelişte ilk destek bölgesi 2350-2400’lerde bulunuyor. Kısa vadede desteklerinde tutunması ile çıkışın sürmesi beklenebilir.

DOLAR/TL: Aralık 2021’den beri bir konsolidasyon bölgesinde bulunan dolar/TL paritesinde, bu hareketin bir süre daha devam etmesi beklenebilir. Kısa vadede ilk destek 16, direnç 17,30’larda.

GRAM ALTIN:Dolar/TL paritesindeki düşüşe eşlik eden ons altın düşüşü, fiyatın daha hızlı geri gelmesine neden oluyor. Kısa vadede ilk destek 940-950’lerde iken direnç bin seviyelerinde.

 Dipnot: Örnek Portföylerde yer alacak fonların azami ağırlığı yüzde 25’i geçemezken, alt limit %5 olarak belirleniyor. Portföydeki fon sayısı yedi adet ile sınırlı. Düşük riskli portföy dağılımlarında volatilite limitleri; yüzde 0-5, orta riskli portföylerde yüzde 5-15 ve yüksek riskli portföylerde de yüzde 15 üstünde kalınması hedefleniyor. Portföy dağılımları her ayın son iş gününe ait fiyat verileri üzerinden hesaplanıyor. 

BES BİRİKİMLERİ ÜÇ YÜZ MİLYARA DAYANDI

BES BİRİKİMLERİ ÜÇ YÜZ MİLYARA DAYANDI

RİSKOLOG’DAN HAZİRAN 2022 İÇİN ÖRNEK PORTFÖYLER

RİSKOLOG’DAN HAZİRAN 2022 İÇİN ÖRNEK PORTFÖYLER