KATILIM FONLARINA DANIŞMA KOMİTESİNDEN ONAY

KATILIM FONLARINA DANIŞMA KOMİTESİNDEN ONAY

Bireysel emeklilik sisteminde faizsiz getiri tercih edenler için katılım fonları kuruluyor. Katılım fonları faizsiz getiri sağlayan yatırım araçlarını portföylerine alıyor. Toplamda 15 bireysel emeklilik şirketinin ikisi, sadece faizsiz getiri sağlamak üzere fonlar kurarak katılımcılara sunuyor. Geri kalan on üç şirketin hem faizli hem de faizsiz fon seçenekleri var. Sistemde gönüllü bireysel emeklilik tarafında 54, OKS tarafında da 64 katılım emeklilik fonu bulunuyor. Gönüllü bireysel emeklilik tarafında katılımcıların yaklaşık yüzde 25’i faizsiz fon tercih ederken, OKS (Otomatik Katılım Sistemi) tarafında katılımcıların yaklaşık yüzde 62’si faizsiz fonlara yatırım yapıyor.

DANIŞMA KOMİTESİ NE YAPACAK

Bireysel emeklilik şirketlerinin oluşturacakları Danışma Komitesi sigortacılık ve bireysel emeklilik faaliyetlerinin katılım esasları çerçevesinde yerine getirilmesi amacıyla kararlar alıyor. Karara teşkil eden ilgili islami hükümlere gerekçesiyle birlikte yer veriliyor. Eğer karara teşkil eden açık bir islami hüküm yok ise, fıkıh usulü uygulanarak karar veriliyor. Danışma Komitesinin etkin bir şekilde çalışması ve şirket faaliyetlerinin katılım esaslarına uyumunu sağlamak için şirketlerin Katılım Uyum Birimi oluşturması gerekiyor. Katılım Uyum Birimi Genel Müdüre bağlı olarak çalışıyor ve yönetim kuruluna raporlama yapıyor.

Bireysel emeklilik şirketlerinde katılım esaslarına uygunluğu Danışma Komitesince onaylanması gereken faaliyetler şunlar:

-Katılım emeklilik fonlarının kurulması

-Katılım emeklilik fonlarının portföylerine alınacak varlıkların seçimi

-Katılım emeklilik fonlarının kesinti yapısı, sunulan ek faydalar ve plan kapsamındaki diğer hususlar

-Katkı payı tahsilatı, cayma, ayrılma, aktarım ve emeklilik işlemlerinde nakit olarak yönetilen tutarların işlem gördüğü hesapların seçimi.

Yukarıdaki işlemlerin katılım esaslarına uygunluğunu sağlamak üzere, bireysel emeklilik şirketleri ya kendi kurumları nezdinde Danışma Komiteleri kuruyor veya dışarıdaki bir Danışma Komitesinden hizmet almak üzere sözleşme imzalıyor. Danışma Komitesi üyeleri en fazla iki bireysel emeklilik şirketinin Danışma Komitesinde yer alabilirken, emeklilik şirketlerinin faaliyetlerine ilişkin bilgileri başka kişi ya da şirketlerle paylaşamıyor.

BEFAS FONLARINDA DANIŞMA KOMİTESİ

Bilindiği gibi 1 Temmuz 2021 tarihi itibariyle bireysel emeklilik fonlarının BEFAS Platformu üzerinden alım-satımı başladı. Henüz gönüllü bireysel emeklilik tarafındaki en çok katılımcıya sahip emeklilik planı katılımcıları BEFAS’ta işlem yapabiliyor. 3 Ocak 2022 tarihinde gönüllü bireysel emeklilik tarafındaki faizli bütün emeklilik planlarının katılımcıları BEFAS Platformundan fon alıp-satabilecek. Bu süreçte faizli emeklilik planı katılımcıları BEFAS’taki faizsiz getiri sağlayan fonlardan seçim yapabilirken, katılım emeklilik planı sahipleri 1 Nisan 2022’e kadar BEFAS’tan fon tercihinde bulunamayacaklar. Çünkü ünvanında ‘katılım’ ibaresi bulunan bütün fonlar şirketlerin Danışma Komitelerince incelenecek ve fonlara onay verilecek. Danışma Komitesince onaylanan fonlar ‘Şirketiniz Danışma Komitesince Uygun Görülen BEFAS Katılım Fonları’ ibaresi ile katılım emeklilik planlarına dahil edilecek. BEFAS’ta işlem görmekle birlikte şirketin Danışma Komitesince uygun bulunmayan katılım emeklilik fonları ise ‘Fon Kurucusu Şirketin Danışma Komitesince Uygun Görülen Diğer BEFAS Katılım Fonları’ ibaresi ile katılım emeklilik planlarında gösterilecek. Pek tabi ki bütün BES şirketlerinin Danışma Komitelerinin her bir katılım emeklilik fonunu incelemesi zaman alacağından katılım emeklilik planı sahiplerinin BEFAS’tan fon tercih edebilmek için Nisan 2022’yi beklemesi gerekecek. 

KATILIM EMEKLİLİK GENEL MÜDÜRÜ AYHAN SİNCEK

Katılım esaslı sigortacılık kapsamında faaliyet gösteren bireysel emeklilik şirketleri, tüm ürün ve hizmetlerinin katılım esaslarına uygunluğunu Danışma Komiteleri aracılığıyla sağlıyor ve denetlenmesini gerçekleştiriyor. Sektörün faizsiz esaslara uygun hizmet veren ilk şirketi olarak kuruluştan itibaren Danışma Komitesi rehberliğinde hareket ediyoruz. Ayrıca Danışma Komitemiz senede bir de şirketin tüm çalışanlarına yönelik katılım esaslarına ilişkin eğitim veriyor. Şu ana kadar tamamen faizsiz esaslarla çalışan şirketler dışında hem faizli hem de faizsiz emeklilik yatırım fonu sunan ‘pencere’ olarak adlandırdığımız emeklilik şirketlerinin çok azında Danışma Komitesi yapılanması olduğunu söyleyebiliriz. Yeni yönetmelik ile gelen bu yapı faizsiz emeklilik fonu bulunduran ve katılım planı sunan tüm emeklilik şirketlerinde Danışma Komitesi zorunluluğu sağladı. Böylece iş ve işleyişler bakımından belirli bir standardın olması hedefleniyor. Danışma Komitesi’nin üstleneceği denetim mekanizmasıyla şirket içinde bir gözetim mekanizması da kurulmuş oluyor. Bu kurallara uyulduğu takdirde katılım esasına hassasiyet gösteren müşterilerin akıllarında hiçbir soru işareti kalmayacaktır. Şirketler arasında belirli bir kurumsal yönetim standardı yakalanacaktır. Diğer önemli bir husus da katılım esaslı faizsiz emeklilik fonu sunan şirketlerin tüm çalışanlarında bir farkındalık ve yapılacak iş/işlemlerde daha hassas davranılması da sağlanmış olacaktır. Danışma Komiteleri ile katılım esaslarına hassasiyet gösteren müşteri kitlesinin sisteme daha kolay entegre olacağını düşünüyoruz. Ek olarak yurt dışındaki ürün vb. geliştirmelerin daha etkin bir şekilde incelenip araştırılarak, bunların kazandırılması ile ülkemizin katılım finans merkezi olma yolundaki hedefine bir adım daha yaklaşacağı görüşündeyiz.

BES YATIRIMI RİSKLERDEN NASIL ARINDIRILIR?

BES YATIRIMI RİSKLERDEN NASIL ARINDIRILIR?

BES PORTFÖYÜNÜZÜ PROFESYONELLER YÖNETSİN Mİ?

BES PORTFÖYÜNÜZÜ PROFESYONELLER YÖNETSİN Mİ?