BİST 100’DE DESTEK NEREDE?
Dolar bazında 2013 Mayısında başlayan uzun vadeli düşüşünü sürdüren BİST 100, Elliot dalga teorisine göre, 5. ana düşüş dalgasının 5 nolu son düşüş dalgası içinde bulunuyor. (Grafik üzerinde bu son düşüş dalgasının aşamaları etiketlendi.) Son dönemde dolar/TL paritesinin yükselmesiyle düşüş de hızlanmış görünüyor. Düşüşün nerede son bulacağı çok önemli. Neden? Yaklaşık altı yıldır devam eden ana düşüş trendinin yukarı yönde bir tepki geliştirmesi beklenebilir. Gelişebilecek bu tepki, düşüş trendi içinde ortalama bir yıl süren tepkilerden hem daha uzun sürecek hem de daha güçlü olacaktır. Her şeyin bu kadar kötü algılandığı, böyle bir dönemde dolar bazında yukarı yönlü bir hareketten söz etmek, her ne kadar imkansız gibi görünse de, borsalardaki değişimlerin çok hızlı olduğunu unutmamak gerekir.
Peki, BİST 100 dolar bazında nerede destek bulabilir? Nereye kadar geri çekilebilir? Öncelikle belirtelim: Dolar bazlı grafik haftalık sıkıştırılmış ve burada sadece Elliot dalga teorisi analizi söz konusu. Vade olarak da önümüzdeki altı ay-bir yılı konuşuyoruz. İkinci olarak, dolar/TL paritesinin seyri bu grafiği doğrudan etkiliyor. Dolayısıyla dolar/TL paritesinde yukarı yönlü, TL bazında aşağı yönlü bir hareket, BİST 100’ün desteklere çok hızlı gerilemesine neden olabilir.
Bu bilgiler ışığında 5’in 5’i diyebileceğimiz son geri çekilme dalgası, 20,000 seviyesinden başlayarak endeksi 14,000’lere taşıdı. BİST 100’ün tarihi grafiğine bakıldığında 13,000’lerin 2009’daki sert geri çekilmede endekse destek sağladığını görülüyor. Aynı seviye 2018 Ağustos ayında gerçekleşen sert kur hareketinde de test edildi. Bu kez de buradan destek sağlar mı? Olabilir, ancak içinde bulunduğumuz dalganın ana düşüş trendinin son geri çekilme dalgası olduğu göz önüne alındığında marjinal hareketlerin, savrulmaların yaşanması olasılığı daha güçlü. Bu da hareketin 13,000’de durmayıp aşağı devam etme olasılığını güçlendiriyor. 13,000 seviyesinin aşağı kırılması halinde BİST 100’ün 10,000-13,000 aralığında destek bulması beklenebilir. Ancak endeksin destek bölgesinde bulunduğu dönem aynı zamanda dolar/TL paritesinin de zirve yaptığı dönem olacaktır. Bu nedenle çok sert, beklenmeyen ve şaşırtmacalı haber akışlarına karşı dikkatli olmak gerekir.