2017’DE ÖNE ÇIKANLAR

2017’DE ÖNE ÇIKANLAR

Bireysel emeklilik açısından 2017 yeni sistemlerin, yeni uygulamaların miladı oldu. Geçen yıl başlayan otomatik katılım ile 8,5 milyon kişi sisteme dahil edildi. Bunların 3,5 milyonu sistemde kaldı. Sistemde kalanlar toplam olarak 1,723 milyon lirayı BES’e aktarırken fonların değeri yıl sonunda 1,793 milyon liraya ulaştı. Bir yıl boyunca otomatik katılımla sisteme girenler başlangıç fonlarıyla yatırıma devam ettiler. Gönüllü BES tarafında ise yaklaşık 7 milyon katılımcıya ulaşan sistemde devlet katkılarıyla birlikte 77,823 milyon lira birikime ulaşıldı. Bu yıl otomatik katılım nedeniyle gönüllü BES tarafında biraz yavaşlama görülürken 296 bin yeni katılımcı gönüllü BES’i tercih etti.

Sistem içinde tasarruf eden, biriktiren katılımcılar, sistemin yükünü çeken bireysel emeklilik şirketleri, katılımcılara daha fazla kazandırmak için ter döken portföy yönetim şirketleri, EGM, SPK, Hazine müsteşarlığı, Takasbank, herkes alkışı hak ediyor. Ancak bazı kurumlar geçen yılbaşından, yılsonuna kadar kat ettikleri mesafelerle, diğer kurumlarla arayı açmış*.  Onlar için biraz daha fazlasını yapmak, onları göz önüne koymak, herkesin görmesini sağlamak daha iyi olmaz mı? İşte başarı kürsüleri ve onlara çıkmaya hak kazananlar:

Katkı payını en hızlı artıran

Fiba emekliliğin yıl içerisinde Groupama Emeklilik’in bireysel emeklilik portföyünü devralması bu büyümenin temelini atmış. Geçen yıla göre Fiba Emeklilik hem gönüllü BES hem otomatik katılım tarafında toplanan katkı paylarını %90 artışla 411,381 bine ulaştırmış. Fiba Emeklilik bünyesindeki fonların büyüklüğü de neredeyse iki kat artarak 500 milyona yaklaşmış. Fiba Emeklilik bu atağı ile birincilik kürsüsüne çıkmayı hak ediyor.

En çok katkı payı toplayan,

Avivasa Emeklilik ve Hayat geçen yıla göre otomatik katılım ve gönüllü BES tarafında toplam katkı payını 1,834 milyon lira artırmış. Bu rakama göre yıl içerisinde sistemde toplanan katkı payının yaklaşık beşte birini Avivasa tahsil etmiş. Bu haliyle Avivasa lider durumda.

Fon toplamında en büyük  

Avivasa 13,468 milyon lira toplam fon tutarıyla ikinci kez kürsüye çıkmayı hak ediyor. Sistemdeki fonların yaklaşık %20’sine denk gelen tutar Avivasa’yı sistemin temel direklerinden biri haline getiriyor. Alkışlar Avivasa’ya.

En çok katılımcı sağlayan

Bu kürsüde birincilik Ziraat Emeklilik’in. Bu yıl başlayan Otomatik Katılım uygulamasıyla özellikle kamuda aktif olarak kendisini gösteren Ziraat emeklilik 743 bin yeni katılımcıyı sisteme dahil ederek toplamda 1,257 bin katılımcıya ulaşmış. Bu başarısıyla kürsüye çıkmayı hak ediyor.

Katılımcı sayısında en büyük

Garanti emeklilik hem gönüllü hem de otomatik katılım tarafında toplam 1,543 bin katılımcı ile sektörün lideri durumunda. Yıl içerisinde de katılımcı sayısı açısından elde ettiği liderliği kimseye bırakmamış. Bravo Garanti Emeklilik.

Toplam getiride en iyi

Axa hayat yıla 208,460 bin liralık fon portföyü ile başlamış. Yıl içerisinde gelen katkı payını da yatırıma yönlendirerek yıl sonunda 298,187 bin liralık portföy büyüklüğüne erişmiş. Yıl içerisinde giren katkı payını değerlendirme dışı tuttuğumuzda fonların toplam getirisi %16,2’ye ulaşmış. Bu da Axa’yı birincilik kürsüsüne taşıyor.

En büyük portföy yönetim şirketi

16,337 milyon liralık portföy büyüklüğü ile Ak portföy bireysel emeklilik fonlarının neredeyse %21’ini tek başına yönetiyor. Ak portföy yönetim şirketinin nezdindeki emeklilik fonlarının büyüklüğü geçen yıla göre %28 artış göstermiş. Bu rakamlar AK Portföy’ü sistemin vazgeçilmezi yapıyor.

En büyük fon

Avivasa Em. Ve Hay.Borç.Ar.EYF 3,132 milyon liralık fon büyüklüğü ve 820,657 kişilik katılımcı kitlesi ile bireysel emeklilik sisteminin en büyük fonu olma özelliği taşıyor. Fon yönetim stratejisi olarak fon portföyünün en az %80’ini yerli ve yabancı kamu ve özel sektör borçlanma araçları ile kamu borçlanma araçlarının konu olduğu ters repoya yatırım yapmak olarak belirlemiş. 2 Ocak itibariyle fon portföyünün %74,61’i kamu tahvil ve bonolarına, %6,08’i özel sektör borçlanma araçlarına %3,48’i borsa para piyasasına ayrılmış durumda.

En çok kazandıran fon

2017 yılının en çok kazandıran fonu %65 getiri ile Cigna Finans Em.ve Hay.Bir.His.Sen.EYF olmuş. Finans portföy tarafından yönetilen fonun portföy büyüklüğü 77,839 bin lira iken 24,734 katılımcı fona iştirak etmiş. Fonun yatırım stratejisi olarak, fon portföyünün en az %80’ini borsada işlem gören hisse senetlerine yatırmak olarak belirlenmiş.

Bu yılın en başarılıları olarak alkışladığımız bu kurumların arasında en büyük sorumluluk portföy yönetim şirketlerinin omuzlarında. Sistemden kazanan, memnun olan katılımcı sistemde kalır, sistem büyür. Kazanamayan, sistemden hoşnut olmayan katılımcıyı, kimse tutamaz. Katılımcının kazanmasının yollarının çok büyük bir kısmı portföy yönetim şirketlerine çıkıyor. Onlar için de, bu aynı zamanda kendini gösterme fırsatı değil mi? Bakalım gelecek yıl kimleri alkışlayacağız?

*Hesaplamalar 31.12.2016-2.1.2017 aralığında, gönüllü bireysel emeklilik ve otomatik katılım rakamlarının toplamına göre yapılmıştır.

BORSADA OMUZ-BAŞ-OMUZ MATRUŞKASI

BORSADA OMUZ-BAŞ-OMUZ MATRUŞKASI

BAŞARILI ÇALIŞANI ŞİRKETTE TUTMANIN YOLU

BAŞARILI ÇALIŞANI ŞİRKETTE TUTMANIN YOLU