2 EYLÜL 2024 BES PORTFÖYÜM

2 EYLÜL 2024 BES PORTFÖYÜM

‘Her Şirketten BES’ Projem kapsamında oluşturduğum BES portföyümde Viennalife haricindeki bütün şirketlerde sözleşmem tamamlandı. Toplamda 13 şirkette BES sözleşmem bulunuyor. Tabi ki bu kadar çok sözleşmeye ödeme yapmak beni bayağı bir zorlamaya başladı. Emekli maaşımın neredeyse tamamı BES yatırımlarıma gidiyor..

Bu sözleşmeleri yaparken amacım, şirketlerin uygulamalarını nasıl kullanacağını bilmeyen katılımcılara yol göstermek ve fon dağılım değişikliği yapmaya teşvik etmek idi. Nihayet uygulamalar üzerine bundan sonra daha detaylı konuşabileceğiz.

Ağustos 2024 içinde BES portföyümde herhangi bir değişiklik yapmadım. Portföyümde AVR ve ABE fonları toplamda 175 bin lira gibi bir rakama ulaştı. Dolar/TL’deki zayıf hareket ve yurtdışı piyasalardaki kar realizasyonları bu fonların zayıf getiri sağlamasına neden oldu. AVR’de yıllık getiri %55, ABE’de yıllık getiri %56 olarak gerçekleşti. Ancak yurtdışı piyasaların toparlamasıyla bu iki fonun da önümüzdeki günlerde daha iyi getiri sağlaması beklenebilir.

Portföyümdeki hisse senedi fonlarının toplamı 90 bin lira civarında. Bu fonlarda BİST 100’e bağlı olarak değer kayıpları gerçekleşti. Toplamda 67 bin lira civarındaki kıymetli maden fonlarım ise bu ay getirileriyle portföyün en azından değer kaybetmemesine vesile oldu.

Devlet katkılarının toplamı da 88 bin lira civarında. Portföyüm bu yapısıyla oldukça yüksek riskli. Fakat, henüz sistemde yeni olmam, tek birikimimin BES olmaması, halen başka gelirimin olması ve portföyümün kalan kısmında nisbeten riskimin daha düşük olması nedeniyle BES yatırımlarımda en azından 5-6 yıl daha yüksek riskli bir yapıda kalmak istiyorum.

Geçen ay portföyüm 394,731 lira idi. Bu ay katkı payları için 15,936 lira ödedim. Devlet katkısından da 4,211 lira geldi. Katkı paylarımı ve devlet katkılarını dışarıda bıraktığımda BES portföyüm toplamda 6,696 lira getiri sağlayabildi. Bu da oransal olarak %1,7 getiri ediyor ki, aylık bazda oldukça düşük bir getiri.

Ama piyasalar düşer-çıkar. Yatırımlarıma devam ediyorum. Özellikle piyasanın düştüğü dönemlerde daha fazla fon payı alabildiğim için kendimi iskontolu alışveriş yapmış gibi hissediyorum.

Benim portföyümde durum bu. Umuyorum sizler daha iyi getiriler yapabilmişsinizdir.

Herkese bol, bereketli kazançlar diliyorum….

ALTIN YATIRIMI AMA HANGİSİ

ALTIN YATIRIMI AMA HANGİSİ

OKS ROBO-ÖRNEK PORTFÖYLERDE GETİRİ BAŞLANGIÇ FONLARINDAN

OKS ROBO-ÖRNEK PORTFÖYLERDE GETİRİ BAŞLANGIÇ FONLARINDAN