YÜKSEK RİSKLİ ROBO-ÖRNEK PORTFÖY BİST 100'Ü YENDİ
Mayıs ayı BİST 100’ün 11,088’i, ons altının da 2,450 dolar seviyesini görerek yeni tarihi zirvelere ulaştığı bir ay oldu. Ancak tarihi zirvelerin ardından gelen kar satışları, her iki piyasada da desteklere dönüşle sonuçlandı. 3 Haziran 2024 itibariyle BİST 100 10,400’lerde tutunma çabasında iken, ons altın 2,300’ün üstünde hareket ediyor. Gram altında ise 2,400 liralar destek oluşturdu.
Dolar tarafında zayıf ve yatay hareketler devam ediyor. Mayıs ayında dolarda -0,2’lik bir kayıp oluştu. Faiz tarafında ise, yüksek faizler güncelliğini korurken, uygulanan stopaj indirimi sona erdi. Bunun yanında para piyasası fonları, borçlanma araçları fonları, altın fonlarındaki stopaj indirimleri de 1 Mayıs 2024 itibariyle kaldırılarak %7,5’a yükseltildi.
Riskolog işbirliği ile hazırlanan Robo-Örnek Portföyler BİST 100’ü yendi. Mayıs 2024’te aylık en iyi getiriyi %10,23 ile OKS Yüksek Riskli Portföy yaptı. OKS yüksek Riskli Portföyün çalışmaya başladığımız 29 Nisan 2022 tarihinden bu yana getirisi % 427’e ulaştı.
Mayıs ayında Gönüllü BES’te aylık en iyi getiriyi %12 ile ATE-Anadolu Hayat İş Bankası İştirak Endeksi Fonu yaptı. Aylık getirilerde ilk 10 listesinde Anadolu Hayat 4 fon ile yer alarak oldukça rekabetçi fon yönetimini ortaya koydu.
Riskolog işbirliği ile hazırlanan robo-örnek portföylerin getirileri aşağıda. Mayıs ayında Yüksek Riskli Robo-Örnek Portföy %6,21 getiri ile bütün yatırım araçlarının üstünde getiri sağladı. Katılım tarafındaki robo-örnek portföylerde hem altının geri çekilmesi hem de katılım tüm endeksindeki aylık %3,98’lik düşüş etkili oldu ve katılım robo-örnek portföylerde getiriler zayıf kaldı.
Ve şimdi de Haziran için Riskolog’un seçtiği fon yapılarıyla robo-örnek portföyler geliyor….
Aşağıdaki tablodan Robo-Örnek Portföylerin 2 yıllık getirilerini alternatif piyasalarla karşılaştırabilirsiniz.
Robo Örnek Portföyleri nasıl takip edeceksiniz?
Buradaki portföyleri izlerken her ay portföyünüzde değişiklik yapmanıza gerek yok. Çünkü her fon dağılım değişikliğinde çok ciddi bir valör kaybı oluşuyor. Fon dağılım değişikliğinde valör etkisini aşağıdaki linkten inceleyebilirsiniz.
https://www.zeynepcandanaktas.com/blog/2024/4/8/fonlarda-valor-konusu
Bol, bereketli kazançlar dileğiyle…
Dipnot: Örnek Portföylerde yer alacak fonların azami ağırlığı yüzde 25’i geçemezken, alt limit %5 olarak belirleniyor. Portföydeki fon sayısı yedi adet ile sınırlı. Düşük riskli portföy dağılımlarında volatilite limitleri; yüzde 0-5, orta riskli portföylerde yüzde 5-15 ve yüksek riskli portföylerde de yüzde 15 üstünde kalınması hedefleniyor. Portföy dağılımları her ayın son iş gününe ait fiyat verileri üzerinden hesaplanıyor .Fonların valör tarihlerine göre alım-satım emirlerinin gerçekleşmeleri arasında oluşan gün kayıpları getiride sapmalara yol açabilir.’