YENİ YILIN İLK ROBO ÖRNEK PORTFÖYLERİ ÇIKTI

YENİ YILIN İLK ROBO ÖRNEK PORTFÖYLERİ ÇIKTI

Aralık ayı genelde borsanın zayıf, altının canlı olduğu bir ay oldu. Ayrıca faiz artışlarıyla mevduat da alternatif getiriler arasında kendini göstermeye başladı. Gelin 2023’ün son ayında Riskolog İşbirliği ile hazırladığımız Robo Örnek Portföylerde neler olmuş, piyasalar ve BES’in en iyi getirileri nerelerdeymiş bir bakalım:

Riskolog işbirliği ile hazırlanan Robo-Örnek Portföylerde en iyi getiriyi %3,11 ile Katılım Orta Riskli Portföy sağlamış. En kötü getiri ise %-4,25 ile Yüksek Riskli Portföyde. Peki, Aralık 2023’te piyasalarda neler olmuş?

Görüldüğü gibi Aralıkta en iyi getiri gram altında olmuş. Doların %2,60 artışının üstüne ons’dan da gelen artışla gram altın %5,36 getiri sağlamış. Gram altından sonraki en iyi getiri de %3,63 ile mevduatta oluşmuş.

Şimdi bir de gönüllü BES tarafında faizli/faizsiz fonların tümünü dikkate aldığımızda aylık en iyi getiriyi sağlayan fonlara bakalım:

Peki, Riskolog işbirliği ile hazırlanan Robo-Örnek Portföylerde durum ne?

Hisse senedi piyasasındaki %6’ya varan düşüş fon karmalarından oluşan Robo-Örnek Portföylerdeki getirileri düşürmüş. Hatta Yüksek Riskli Robo-Örnek Portföy %4,25 zarar ettirmiş. Robo-Örnek Portföylerde en iyi getiri %3,11 ile Katılım Orta Riskli Portföyde gerçekleşmiş.

Ve Yeni Yılın İlk Robo-Örnek Portföyü geliyor…..

Altın fonlarının değer kazanması algoritmanın da Ocak ayında özellikle katılım tarafında altın fonlarına ağırlık vermesine neden olmuş. Faizli tarafta eurobond-hisse senedi çeşitlendirmesi dikkat çekiyor.

Aşağıdaki tabloda Mayıs 2022’den itibaren portföylerin ve alternatif yatırım araçlarının getirileri var. Aylık bazda zarar ettiren portföyler sizi üzmesin. Robo-Örnek Portföylerin başlangıcından beri en en iyi getiriyi hem gönüllü BES tarafında, hem de OKS tarafında Yüksek Riskli Portföyler sağlamış.

Yeni yılda bol, bereketli kazançlarınız olması dileğiyle…

Dipnot: Örnek Portföylerde yer alacak fonların azami ağırlığı yüzde 25’i geçemezken, alt limit %5 olarak belirleniyor. Portföydeki fon sayısı yedi adet ile sınırlı. Düşük riskli portföy dağılımlarında volatilite limitleri; yüzde 0-5, orta riskli portföylerde yüzde 5-15 ve yüksek riskli portföylerde de yüzde 15 üstünde kalınması hedefleniyor. Portföy dağılımları her ayın son iş gününe ait fiyat verileri üzerinden hesaplanıyor .Fonların valör tarihlerine göre alım-satım emirlerinin gerçekleşmeleri arasında oluşan gün kayıpları getiride sapmalara yol açabilir.’

ARALIK 2023 OKS ROBO-ÖRNEK PORTFÖYLERİ

ARALIK 2023 OKS ROBO-ÖRNEK PORTFÖYLERİ

BİR FON ÜÇ SORU

BİR FON ÜÇ SORU