ÖRNEK PORTFÖYLER ENFLASYONU YENDİ

ÖRNEK PORTFÖYLER ENFLASYONU YENDİ

Mart ayında salgının başlangıcı ile dibe vuran hisse senedi piyasaları, oralardan gelen alımlarla halen yükselişini sürdürüyor. Döviz ve altında ise zirvelerden düzeltme başladı. 2020 yılını tek bir kelime ile tanımlayın deseler, herhalde en uygun kelime ‘volatilite’ olurdu. Özellikle hisse senedi piyasalarında. Gelin, hep birlikte hem örnek portföyleri inceleyelim, hem de piyasaların geçmişi ve geleceğine bir göz atalım.

ZİRVE KATILIM PORTFÖYÜ’NÜN

Örnek portföylerde Eylül 2019’dan itibaren, en çok kazandıran ‘Katılım Portföyü’ olurken, 2020 yılı getirisi %49,88 olarak gerçekleşti. Bunda ‘Katılım Portföyü’nde yer alan katılım hisse fonlarının ve altın fonlarının getirileri etkili oldu. Bireysel emeklilik sisteminin 2020 yılında en çok kazandıran ilk iki fonu da katılım hisse fonların arasından çıktı.  Katılım Hay. ve Em. Katılım Hisse Senedi Fonu %110 ve Bereket Em.ve Hay. Katılım Hisse Senedi Fonu %108 getiri sağladı.

RİSKLİ PORTFÖY İKİNCİ

‘Riskli Portföy’ün içeriğinde %45 hisse senedi, %40 altın ve kıymetli madenler ile %15 kamu dış borçlanma araçları fonları bulunuyor. Yani ‘Riskli Portföy’de Türk Lirası cinsinden sabit getirili menkul kıymetlere yatırım yapan fon yok. Bu nedenle faizlerin yükselişi ‘Riskli Portföy’ü etkilemiyor.  Ancak portföyde Türk Lirası cinsinden sabit getirili menkul kıymet fonu bulunmamasından kaynaklanan avantaj, hisse senedi fonlarının getirisinin, katılım hisse senedi fonlarına göre oldukça zayıf kalması nedeniyle kaybediliyor. Bu nedenle ‘Riskli Portföy’ün yıllık getirisi %42,47 seviyesinde gerçekleşiyor.

DİNAMİK PORTFÖY ÜÇÜNCÜ

Bu yıl mayıs ayında faizlerin önce yüzde 8’lere kadar geri çekilmesi, Türk Lirası cinsinden sabit getirili menkul kıymetlere yatırım yapan fonlarda değer artışına neden olmuştu. Ancak tekrar %15-16’lara doğru yönelen faizler, bu tür fonlarda değer kayıpları veya düşük getirilere neden oldu. İçeriğinde %35 kamu borçlanma araçları fonu olan ‘Dinamik Portföy’ün getirisi faizlerin yükselişinden gelen negatif etkiyle %31,18 seviyesinde kaldı.

DENGELİ PORTFÖY DÖRDÜNCÜ

İçerisinde %55 kamu iç borçlanma araçları olan ‘Dengeli Portföy’ün getirisi, içerisindeki altın ve hisse senetleri fonlarına rağmen yıllık bazda % 24,01’de kaldı. Portföyün yarısından fazlası Türk Lirası cinsinden sabit getirili menkul kıymetlere yatırım yapan fonlardan oluştuğu için, altın fonlarından gelen değer artışı, faizlerin yükselişinden gelen negatif etkiyi gidermekte yeterli olamadı.

MUHAFAZAKAR PORTFÖY

Riskli varlıklara portföyünde en az yer veren ‘Muhafazakar Portföy’ yıllık %14,86 getiri sağlayarak enflasyonu kıl payı da olsa geçmeyi başardı. Portföyünde bulunan kamu borçlanma araçları fonları ve standart fonların faizlerin yükselişinden olumsuz etkilenmesi portföyün toplam getirisini de azalttı.

2021’DE PİYASALAR

-Hisse Senetleri: 2020 Mart ayından bu yana yükselişini sürdüren hisse senedi piyasaları, bütün dünyada söz birliği etmişçesine, hiçbir olumsuz gelişmeye tepki vermeyerek, yükselişini sürdürüyor. 2000 yılında da böyle soluksuz bir yükseliş yaşanmış, ardından gelen düzeltmede endeks neredeyse üçte iki değer kaybetmiş ve düzeltmeden çıkış tam dört buçuk yıl sürmüştü. Halihazırda, 1500’leri test ederek çıkışını sürdüren endekste beklenen düzeltmenin nereden geleceğini bilmiyoruz. Çıkış bir süre daha devam edebilir. Ancak unutulmaması gereken yukarıya doğru gittikçe, eskisi gibi yüksek kazanç olasılığı sağlayan senetlerin sayısı da giderek azalıyor. Bu nedenle belki yavaş yavaş karların bir kısmını cebe koymak iyi bir yöntem olabilir.

-Faizler: Ülkemizde faizler ile ilgili en büyük sıkıntı; faizlerin yüksekliğinden ziyade, volatilitenin yüksek oluşudur. Faizlerin aşağı gelmesi kar realizasyonu için fırsat verirken, yukarı hareketler yeniden pozisyon açma olanağı sağlıyor. Yılın başında artan vergiler ve zamların yanında üretici fiyatlarındaki birikmiş enflasyonun da fiyatlara yansımasıyla enflasyonda bir miktar daha artış görülebilir. Bu da faizlerin de bir süre daha yukarı hareketine neden olabilir. Ancak yılın ikinci yarısında piyasalarda faizlerin düşeceği yönünde bir beklenti mevcut

-Dolar: Kasımda 8,50’lere kadar yükselen dolar/TL paritesi buradan gelen satışlarla haftayı 7,30’lardan kapatıyor. Çok beklenmeyen bir şey olmaz ise, 2021 yılını yeni zirve yapmadan düzeltme bölgesinde geçirebilecek olan dolar/TL paritesinde ilk destekler 7,20 ve 7 seviyesinde.  

-Altın: Geçen yıl hem altının uluslararası fiyatındaki yükseliş hem de dövizdeki artış, gram altının yukarı yönlü hareketini destekledi. Bu yıl ise dövizdeki gevşeme ile altının ons bazındaki fiyatında izlenen düzeltme hareketi, gram altında yatay hareket olasılığını artırıyor.

BES’İN EN ÖNEMLİ PROBLEMİ 'GÜVEN'

BES’İN EN ÖNEMLİ PROBLEMİ 'GÜVEN'

OTOMATİK VERİ DEĞİŞİMİNE BES DAHİL Mİ?

OTOMATİK VERİ DEĞİŞİMİNE BES DAHİL Mİ?