CAYMA HAKKI SÜRESİ 6 AYA MI ÇIKIYOR?

CAYMA HAKKI SÜRESİ 6 AYA MI ÇIKIYOR?

Torba yasada bireysel emeklilik sistemindeki cayma hakkı ve başlangıç devlet katkısı ile %5 ek devlet katkısına ilişkin düzenlemeler yer alıyor.

 

Geçen hafta meclise sevkedilen yeni torba yasada bireysel emeklilik sistemiyle ilgili düzenlemeler de yer alıyor. Bunlardan birincisi cayma hakkı süresi konusunda. Halihazırda 2 ay olarak uygulanan cayma hakkı süresinin 3 katına kadar artırılması için Bakanlar Kuruluna yetki veriliyor.  Sektör temsilcilerine göre, Otomatik Katılım uygulamasında katılımcılar cayma hakkı süresinin dolmasını beklemeden hemen sistemden çıkma yolunu arıyor. 2017 yılında yaklaşık 8,7 milyon sisteme dahil edilirken, bunların 3,5 milyonu sistemde kalarak katkı payı ödemeye devam etti. Yaklaşık beş milyon katılımcı sistemden çıktı. Yapılan düzenleme ile katılımcıların sistemde daha uzun bir süre kalırlar ise, sistemi anlayacakları ve daha iyi değerlendirebilecekleri varsayılıyor. Tabi burada cayma hakkı süresi içinde eski uygulamadaki gibi çıkış hakkının korunup korunmayacağı önemli. Eğer cayma hakkı süresi içinde çıkış olanağı sağlanmaz ise bu bireysel emeklilik sisteminde yeni bir uygulama olacağından kapsamı ve detayları yönetmelikle belirlenecektir.

Diğer taraftan otomatik katılımda çalışanlara verilen 1,000 liralık başlangıç devlet katkısı değerlenmeye tabi tutulmuyor idi. 20-30 yıl sonra emekli olacak çalışan başlangıç devlet katkısını yine 1,000 lira olarak alacaktı. Yeni düzenleme ile başlangıç devlet katkısının enflasyon oranında nemalanması söz konusu olacak. Ayrıca sisteme yeni katılacak olan çalışanlar için başlangıç devlet katkısının yıllar itibariyle yeniden değerlenmesinin de yolu açılacak. Yani bu ne demek? Örneğin, 2017 yılında 1,000 lira olan başlangıç devlet katkısı eğer enflasyon %10 artmışsa, 2018 yılında 1,100 lira olacak.

Bilindiği gibi emekli olurken çalışanın birikimlerini en az 10 yıllık ‘yıllık gelir sigortası’na aktarması halinde verilen %5 ek devlet katkısı var. Bu sigorta süresini tamamlamadan çıkanların aldıkları %5’lik ek devlet katkısının geri iade edilmesine ilişkin de düzenleme de yer alıyor, yeni torba yasada.

BORSALARDA ÇÖKÜŞ BAŞLADI MI?

BORSALARDA ÇÖKÜŞ BAŞLADI MI?

RASYONALİTEDEN DUYGUSALLIĞA TERFİ

RASYONALİTEDEN DUYGUSALLIĞA TERFİ