Bireysel emeklilik sisteminden emekli olmak için 10 yıl sistemde kalmak ve 56 yaşını tamamlamak gerektiği için, 10 yılda hemen emeklilik hakkı kazanabilecek olanlar, bir anlamda avantajlı görünüyor. Gerçekten de ana-babanın üzerine yaptırılan BES’e 10 yıl ödeme yapıp, ana-babanın sistemden emekli olmasıyla devlet katkıları ve birikimlere nispeten daha kısa sürede ulaşmak mümkün. Ancak ana-baba üzerine BES yaptırıp ödeyenleri, beklenmedik durumlarda beklenmedik sorunlar karşılayabilir.
1-Aile içi çatışmalar nedeniyle açılacak davalar birikimlerini ana-baba üzerine yapanları zor durumda bırakabilir.
2-Ana-babanın vefatı halinde birikimler ebeveynden kalan miras olarak görüleceği için geride kalanların mirasta hak iddiası söz konusu olabilir. Varisler arasında mirasın bölünmesi durumları söz konusu olabilir.
3-Peki, sözleşmede ben kendimi varis tayin ettireceğim, dediğinizi duyar gibiyim. Evet, BES’te katılımcılar varis belirleyebiliyorlar. Ancak bu durumda bile, ana-babanın vefat etmesi halinde varis, veraset ve intikal vergisi nedeniyle daha yüksek vergi ödemek zorunda kalabiliyor
4-Bir diğer olasılık da ana-babanın borçları yüzünden icra takibine uğraması ve birikim üzerine haciz (sistemde bulunulan ay sayısı X aylık brüt ücret tutarı kadar kısım hacze konu olamıyor) uygulanması söz konusu olabilir.
5-Ana-babanın boşanması durumunda da birikimler nafaka talebine konu olabilir.
Olası bu riskleri bilerek, isterseniz yine de ana-baba üzerine BES yaptırabilirsiniz.
https://www.zeynepcandanaktas.com/blog/2019/5/20/lehdar-seciminde-dikkat
https://www.zeynepcandanaktas.com/blog/2020/3/7/beste-birikimler-hacizden-korunuyor-mu