KATKI PAYI ÖDEMEDİĞİM DÖNEMDEKİ DEVLET KATKILARINI NASIL HAK EDERİM?

Bireysel emeklilik sisteminde, devlet katkıları için her takvim yılında 1 Ocaktan 31 Aralık’a kadar olan dönemde yatırılan katkı payları dikkate alınıyor. İster düzenli katkı payı, ister başlangıç devlet katkısı, isterse de ara ödeme olsun. Bu dönem içerisinde ödediğiniz katkı paylarının tamamı için (bir yıl için o yıl geçerli yıllık brüt asgari ücret tutarının %30*unu geçmemek üzere) devlet katkısı ödeniyor. Ödemeye ara vermiş olanlar veya katkı paylarını düzenli ödeyemeyenler, 31 Aralık tarihine kadar ödemediği katkı paylarını ödeyebilir ve bu katkıların karşılığında devlet katkısı alabilir. 31 Aralık tarihine kadar sisteme ödeme yapılmazsa, bu yıl alınabilecek potansiyel devlet katkıları gelecek yıla devredilmediğinden, haklar kaybedilmiş olur.

Ancak bir yıl içerisinde ödenen katkı paylarının toplamı bir yıllık brüt asgari ücretin altında ise, geçmiş dönemlerdeki veya geçmiş yıllardaki ödenmeyen katkı payları ödenerek cari yıl içerisinde devlet katkısına da hak kazanılabilir. Örneğin aylık 150 lira katkı payı ödeyen birisinin yıllık düzenli ödemesi 1800 TL olacaktır. Halbuki 2021 yılı itibariyle devlet katkısına hak kazanılabilecek katkı payı tutarı 42,930 TL’sıdır. Katılımcı 2021 yılında önceki yıllarda yatırmadığı katkı paylarının 42,930-1800=41,130 liraya kadar olan kısmını yatırarak 2021 yılında alınabilecek devlet katkılarının tamamını alabilir. Yani geçmiş dönemlerdeki ödemediğiniz katkı payları için devlet katkısı alıp-alamayacağınız tamamiyle sisteme ödediğiniz katkı paylarına bağlıdır.

Geçmiş dönemlerde ödenmeyen katkı paylarını ödemenin bir faydası da altıncı yıldan itibaren yapılacak kesinti iadelerine hak kazanmanın ilk şartı olmasıdır.

*22 Ocak 2022 Cumartesi ve 31727 sayılı Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe giren 4632 sayılı Bireysel Emeklilik Kanunu’nda yapılan değişiklik ile devlet katkısı %25’ten %30 çıkarıldı.

BES'TE SÜRE VE YAŞI TAMAMLAYANLAR İÇİN DEVAM ETMEK Mİ, YOKSA ÇEKİP TEKRAR BAŞLAMAK MI?

ANA-BABA ÜZERİNE BES YAPTIRMAK AVANTAJ SAĞLAR MI?