30 EYLÜL 2024 OKS FAİZSİZ FONLARDA EN İYİLER

Otomatik Katılım Sistemi (OKS) 2017 yılında uygulanmaya başladı. Yani henüz 10 yılını tamamlamadı. EGM verilerine göre OKS’de çalışanların (7,531,597 kişi) sadece %4’ü fon dağılım değişikliği yaparak fonlarını yönetiyor. Kalan %96 fonlarına dokunmuyor. Peki, çalışanlar fonlarına dokunmadığında, fon dağılım değişikliği yapmadığında ne oluyor. Sisteme girişte ilk iki ay zaten çalışanın tercihine göre, faizli/faizsiz başlangıç fonlarına yatırım yapılıyor. İkinci ayın tamamlanmasının ardından, çalışanlar isterlerse fon dağılım değişikliği yapabiliyor. Ancak, diyelim ki, çalışan başlangıç fonlarını değiştirmedi. Bu kez, bir yıl tamamlanana kadar, birikimler başlangıç fonlarında değerlenmeye devam ediyor. Bir yıl tamamlandığında çalışan halen fon dağılım değişikliği yapmadıysa, BES şirketleri otomatik olarak çalışanların birikimlerini, faizli/faizsiz emeklilik planı tercihine uygun olarak standart fonlara aktarıyor. Fonların otomatik olarak değiştirildiğini gören çalışanlar da, fonların yine BES şirketi tarafından değiştirileceğini düşünerek fon dağılım değişikliği yapmıyor.

Peki, bu sürecin sonucu ne oluyor? Çalışanların birikimleri bugün itibariyle en iyi yıllık getirisi %40-50 aralığında olan standart fonlarda değerlenmeye devam ediyor. Çalışanların birikimleri enflasyon nedeniyle alım gücünü kaybediyor. Asıl büyük zarar ise, sistem hakkında olumsuz algılar güçleniyor. Sistemin büyüme ve gelişme potansiyeli kullanılmamış ve zayıf getiriler nedeniyle büyüyememiş bir OKS birikimiyle karşılaşıyoruz.

Diğer yandan son dönemde oldukça güçlü bir çıkış gösteren altın yatırımlarının OKS tarafında çok düşük miktarlarda yapılması nedeniyle OKS fonlarında yeterli çeşitlendirme yapılamadığı görülüyor. Burada fon yöneticilerinin piyasa gelişmelerine karşın, portföyünü yönetme konusunda yetkili oldukları özellikle agresif değişken fonlarda altın yatırımlarını artırmadıkları gözleniyor.

OKS fonlarıyla ilgili olarak olumlu gelişme ise, sabit getirili varlıkların getirilerinden geliyor. Getirilerin yüksek seyretmesi nedeniyle başlangıç fonları ve temkinli değişken fonlar aylık ve yıllık getirilerde öne çıkmaya başladı. .

Bu girizgah’tan sonra OKS fonlarının 1,3 ve 5 yıllık vadelerdeki getirilerine bir göz atalım. Ama öncelik aylık getirilerde…

Şimdi OKS/Faizsiz fonlarda yıllık getirilere ve alternatif piyasalara bir göz atalım: TÜFE %52, BİST 100 %19, dolar/TL %25 ve gram altın %82

Şimdi de 3 yıllık getirilere ve alternatif piyasalara bir göz atalım: TÜFE % 335, BİST 100 % 603, dolar/TL % 285 ve gram altın %515

Son olarak da 5 yıllık getiriler ve alternatif piyasalar…TÜFE %480, BİST 100 %830, dolar/TL % 505 ve gram altın % 1038

Şimdi de 1,3 ve 5 yıllık vadelerde en iyi getiri sağlayan fonları tabloya yerleştirelim ki bu fonlarda istikrarlı getiriler oluşuyor mu, takip edebilelim.

1,3,5 ve 10 yıllık vadelerde en iyi getiri tablosunda olan fonlar:(A’dan Z’ye)

En az üç vadede en iyi getiri tablosunda olan fonlar:

Yıllık vadede en iyi getirilerin hepsi başlangıç fonları olduğu için her üç vadede en iyi getiri sıralamasına giren fon yok.

En az iki vadede en iyi getiri tablosunda olan fonlar:

AIP-AJG- AJZ-BPS-CHD-GHU-KEZ-VEO

Bol, bereketli kazançlar dileğiyle…

30 EKİM 2024 GÖNÜLLÜ BES FAİZLİ FONLARDA EN İYİLER

30 EYLÜL 2024 OKS FAİZLİ FONLARDA EN İYİLER