NE KADAR RİSK O KADAR GETİRİ

NE KADAR RİSK O KADAR GETİRİ

Haziran ayının kazandıranı mevduat oldu. Mevduat yatırımcısı aylık bazda %4,27 getiri sağlarken, borsada getiri %2,38 seviyesinde kaldı. Altın %2,08 getiri ve dolarda %1,92 ile yine de %1,64 olarak gerçekleşen enflasyonun üstünde getiri sağladı.

Riskolog işbirliği ile hazırlanan Robo-Örnek portföylerin tamamında enflasyon üstü getiri oluşurken, en yüksek getiri %5,81 ile yüksek riskli portföyde gerçekleşti.

Peki, haziran ayının en iyi getiri sağlayan fonları ne, dediğimizde karşımıza hangileri çıkıyor: BBH-HDI Fiba Emeklilik Hisse Sen.Grup EYF %8,57’lik getirisiyle ilk sırada.(Burada hemen not düşelim: Grup emeklilik fonları BEFAS’ta işlem görmediği için bizim Robo-Örnek Portföylerimize dahil olamıyor) İkinci sırada %7,46 getiri ile AHL-Anadolu Hayat Agresif Değişken fon gelirken, üçüncü sırayı % 7,3 getiri ile BZY-BNP Paribas Teknoloji Sektörü Değ. EYF alıyor.

Riskolog işbirliği ile her ay hazırladığımız Robo-Örnek Portföylerde haziran ayında en iyi getiri Yüksek Riskli Robo-Örnek Portföyde gerçekleşti.

Şimdi Temmuz 2024 için bakalım Riskolog hangi portföylere hangi fonları önermiş:

Risklolog ile çalışmaya başladığımız 29 Nisan 2022’den bu yana 10 bin liranın farklı Robo-Örnek portföylerdeki getirileri ile piyasa getirileri aşağıdaki tablodan incelenebilir. Halihazırda OKS Yüksek Riskli Portföydeki 10 bin lira iki yılı aşan bir sürede tam tamına 454 bin liraya ulaşmış. OKS fonlarının fon toplam gider kesintilerinin %1,09 ile sınırlandırılmış olması zaman içerisinde OKS ve gönüllü BES tarafındaki fonlarda getiri farklarının açılmasına neden olabilir.

Robo Örnek Portföyleri nasıl takip edeceksiniz?

Buradaki portföyleri izlerken her ay portföyünüzde değişiklik yapmanıza gerek yok. Çünkü ciddi bir valör kaybı oluşuyor. Örneğin sizin elinizde kodları atıyorum, %25 AAA-Hisse Fon, %25 BBB-Hisse Fon, %25 CCC-Atak Değişken Fon ve %25’de DDD Agresif değişken fon olsun. Diyelim ki Katılım Yüksek Riskli Robo-Örnek Portföy size cazip geldi. Katılım Yüksek Riskli Portföyde bulunan fonların %68’i hisse fon. Sizin portföyünüzde zaten %50 hisse fon var. %25 Atak Değişken Fon da var. Hisse fonda oran olarak eksiksiniz. Ama agresif değişken fonlar zaten portföylerinde yüksek oranda hisse senedi tutuyorlar. Dolayısıyla agresif değişken fon hisse fon yerine portföyde kalabilir. Geriye örnek portföyde olan ama sizin portföyünüzde olmayan %7 standart fon kalıyor. Standart fonun görevi aşırı dalgalanmalarda portföye az da olsa getiri sağlamak. Ama illaki buradaki portföye uyum sağlayacağım diye portföyünüze standart fon almak zorunda değilsiniz.

Bol, bereketli kazançlar dileğiyle…

Dipnot: Örnek Portföylerde yer alacak fonların azami ağırlığı yüzde 25’i geçemezken, alt limit %5 olarak belirleniyor. Portföydeki fon sayısı yedi adet ile sınırlı. Düşük riskli portföy dağılımlarında volatilite limitleri; yüzde 0-5, orta riskli portföylerde yüzde 5-15 ve yüksek riskli portföylerde de yüzde 15 üstünde kalınması hedefleniyor. Portföy dağılımları her ayın son iş gününe ait fiyat verileri üzerinden hesaplanıyor .Fonların valör tarihlerine göre alım-satım emirlerinin gerçekleşmeleri arasında oluşan gün kayıpları getiride sapmalara yol açabilir.’

OKS FONLARI UZUN VADEDE GETİRİ FARKINI AÇIYOR

OKS FONLARI UZUN VADEDE GETİRİ FARKINI AÇIYOR

BANKA KREDİSİNE BES TEMİNATI

BANKA KREDİSİNE BES TEMİNATI