2024 KATKI PAYLARINA 72 BİN LİRA DEVLET KATKISI

2024 KATKI PAYLARINA 72 BİN LİRA DEVLET KATKISI

Bireysel emeklilik sisteminin en büyük avantajının yüzde 30 devlet katkısı olduğunu artık herkes biliyor. Devlet katkıları T.C kimlik numaralarına göre her bir katılımcı için 1 Ocak ile 31 Aralık arasındaki dönem için hesaplanıyor. Bir kişinin birden fazla sözleşmesi var ise yatırılan katkı payının ağırlığına göre devlet katkıları sözleşmelere dağıtılıyor. 2024’ün son çeyreğine girerken, devlet katkısını en üst seviyeden almak için geriye sayım başladı. Bu yıl içerisinde toplamda 240.030 lira katkı payı ödeyenler 72.009 lira devlet katkısı alabiliyorlar. Gelin, bu hafta devlet katkısını son kuruşuna kadar almanın püf noktalarını anlatalım:

NAKİT-KREDİ KARTI FARKI

Katkı paylarını (başlangıç katkı payı, ek katkı payı ve düzenli katkı payı) nakit yatırmak ile kredi kartıyla ödemek arasında fark var. Nakit yatırılan katkı payları aynı gün BES hesabına geçiyor ve BES şirketi iki gün içinde bu katkı payını yatırıma yönlendirmek zorunda. Bu nedenle nakit katkı payları 31 Aralık 2024 tarihine kadar yatırılabilir.

Halbuki kredi kartıyla tahsil edilen katkı paylarına 30 gün ile 45 gün arasında blokaj süresi uygulanıyor. Kredi kartından çekim yapıldıktan sonra bunun BES hesabına yatması 45 güne kadar uzayabiliyor. Devlet katkısından en üst seviyede faydalanmak amacıyla yapılacak ek katkı payı ve başlangıç katkı payı kredi kartıyla ödenecekse, bunu 15 Kasım 2024’e kadar yapmakta fayda var.

BES şirketlerinin kredi kartı valör sürelerini kontrol etmek için aşağıdaki linkten kendi BES şirketinizin sayfasını ziyaret edebilirsiniz.

https://www.zeynepcandanaktas.com/bes-sirketleri

OKS’LİLERİN DURUMU

OKS (Otomatik katılım Sistemi) tarafında çalışanların brüt ücretlerinden en az yüzde 3 oranında katkı payı kesintisi yapılarak işverenler tarafından bireysel emeklilik şirketine yatırılıyor. Çalışanlar aktif OKS sözleşmelerine maaşlarından kesilen katkı payları dışında ek katkı payı ödeyemiyor. Ama çalışanların şöyle bir avantajı var: OKS tarafında ödenen devlet katkıları ile gönüllü BES tarafında ödenen devlet katkıları ayrı ayrı hesaplarda takip ediliyor. Yani çalışanlar hem OKS tarafından 72.009 liraya kadar devlet katkısı alabiliyor hem de gönüllü BES tarafından. Diyeceksiniz ki, maaşın %3’ü ile yıllık 72.009 lira devlet katkısını kim alabilir ki, o kadar yüksek maaş kimde var? Burada hemen hatırlatalım; bütçesi uygun olan çalışanlar, isterlerse maaşlarının yüzde 100’üne kadar, yani maaşının tamamını OKS’ye katkı payı olarak yatırılmasını işvereninden talep edebilir. İsteyen çalışanlar işverenden talepte bulunarak maaşlarının tamamının BES’e yatırılmasını talep edebilir.(Ellerine geçecek olan net kısım kadar)

Diğer yandan çalışanların daha önceki işverenlerinden gelen ve ‘askıda’ olarak nitelenen açık OKS sözleşmeleri var ise bu sözleşmelere diledikleri kadar ek katkı payını nakit veya kredi kartıyla yatırabilir ve devlet katkısı alabilirler.

DEVREDEN DEVLET KATKISI

Oldu ya, 2024 yılı içinde sisteme yıllık 240.030 liradan fazla katkı payı yatırıldı, bu sefer ne olacak? Fazladan yatan katkı payları gelecek yılın devlet katkısı limitlerinden faydalanacak. Yine de fazla katkı payı kalır ise, o da bir sonraki yılın yani 2026’nın, 2027’nin devlet katkısından faydalanma olanağı bulacak.

EKSİK KATKI PAYI

Bu yıl sisteme toplamda 240.030 lira yatıramayanların devlet katkısı hakları gelecek yıla devredecek mi? Maalesef bu yıl kullanılmayan devlet katkıları gelecek yıl kullanılamıyor. O yüzden her yılın devlet katkısını almak isteyenler, en azından yıllık brüt asgari ücret tutarında katkı payı yatırmalı.

Peki, geçen yıllardan eksik yatırdığınız katkı paylarını bu yıl yatırırsanız devlet katkısı alabilir misiniz? Eğer önceki yıllardan gelen eksik katkı paylarınız ve bu yılki katkı paylarınızın toplamı 240.030 liradan az ise hem önceki yılların katkı payları için hem de bu yılın katkı payları için %30 devlet katkısı alabilirsiniz. (Bunun bize ne faydası olacak diye düşünürseniz de, sözleşmeniz ‘düzensiz ödeme’ statüsünden ‘düzenli ödeme’ statüsüne geçecek ve giriş aidatı ve yönetim gider kesintileri hesaptaki devlet katkısıyla karşılaştırılarak belli bir oranın üstünde kesinti yapılmışsa kesinti iadesi alınabilecek.https://www.zeynepcandanaktas.com/blog/2021/2/6/kesinti-iadeleri-yeni-yilla-basliyor )

Bu arada yılın sonlarına doğru BES şirketleri katılımcıları sisteme daha fazla katkı payı yatırmaya teşvik etmek için kampanyalar düzenleyebiliyor. BES şirketlerinin kampanyalarını da ekteki linkten takip edebilirsiniz. https://www.zeynepcandanaktas.com/bes-sirketleri

KESİNTİ İADELERİ 2021 YILINDA BAŞLADI

KESİNTİ İADELERİ 2021 YILINDA BAŞLADI

11/9/2024 RADYO 1 YAYINI

11/9/2024 RADYO 1 YAYINI